به گزارش خبرنگار مهر، همه ما روزانه شنونده خبرهای نا امید کننده فراوانی در زمینه محیط زیست هستیم، بحران انرژی، بحران آب، آلودگی هوای کلان شهرها، افزایش نگران کننده تولید زباله و ده ها مورد دیگر از موارد نگران کننده در کشور است.
در کشورمان روزانه 50 میلیون کیلو زباله خانگی توسط شهروندان ایرانی تولید می شود و تنها پنج درصد زباله های کشور بازیافت می شود.
هم اکنون روزانه در ایران به اندازه یک هزار ساختمان پنج طبقه به مساحت 500 متر زباله انباشت می شود که یک فاجعه است.
برای اینکه نخست فرهنگ و سپس صنعت بازیافت بتواند در کشور پیشرفت نماید ابتدا شهروندان باید نگاهی عمیق تر به تولید زباله در خانه های خود داشته باشند.
باید بررسی کرد که تاکنون چه میزان به تفکیک زباله های تر از خشک در منزل، مدرسه، یا محل کار خود را به خوبی انجام داده ایم.
در اکثر خانه های ایرانی هنوز فقط یک سطل زباله نسبتا بزرگ (معمولا در آشپزخانه) قرار دارد و اعضای خانواده بدون توجه تمام زباله های تر و خشک را یکجا در آن سطل جمع آوری می کنند.
این در حالی است که مردم اکثر کشورهای جهان از چند سال پیش به اهمیت تفکیک زباله ها در حفظ محیط زیست و کاهش آلودگی ها پی برده و تا حد ممکن در طرح تفکیک زباله از مبدا مشارکت می کنند.
بسیاری از ما انسان ها برای شانه خالی کردن از بار مسئولیت بهانه تراشی می کنیم، به طور مثال، می گوییم وقتی اکثر مردم در جامعه به حفظ محیط زیست اهمیتی نمی دهند من چرا باید خود را به زحمت بیندازم؟ یا، چون ما در یک کشور در حال توسعه زندگی نمی کنیم نمی توانیم مثل مردم کشورهای توسعه یافته عمل کنیم یا، دولت و شهرداری که کم توجهی به این مسائل می کند، پس ما چرا وقتمان را صرف فکر کردن به حفاظت از محیط کنیم.
شاید همه این صحبت ها منطقی باشد ولی حقیقت این است که پیشرفت یک جامعه در وهله نخست به عملکرد شهروندان آن بستگی دارد. برای این که بتوانیم تغییری در دیگران ایجاد کنیم باید از خودمان شروع کنیم.
مصرف کمتر، استفاده مجدد ازکیسه های پلاستیکی، شیشه های عسل یا مربا، روزنامه و کارتن ها (برای اسباب کشی)، لاستیک های خودرو و لباسهای کهنه از کارهایی است که باید توسط شهروندان انجام شود.
بازیافت هم از دیگر مسائلی است که با تفکیک زباله های تر از خشک، می توان بازیافت مواد را آسان تر کرد، از زباله های تر می توان در تولید (کود آلی) کمپوست و از زباله های خشک برای تولید مجدد بسیاری از محصولات استفاده کرد.
تفکیک زباله های تر شامل پسماندهای غذا (برنج، انواع گوشت، حبوبات، پوست تخم مرغ، استخوان)، میوه ها و سبزی ها، ضایعات باغبانی و حیوانی، تفاله چای یا قهوه، دستمال کاغذی، دستمال توالت، چای کیسه ای، کاغذ های پوستی، گلها و گیاهان است.
در شهر قزوین هم روزانه 250 تن زباله تولید می شود که از سوی شهرداری برنامه ریزی لازم برای بازیافت آن صورت گرفته است.
منتظری: تبديل 10 درصد زبالهها به مواد بازيافتي از مهمترين اهداف شهرداري قزوين است
مجتبي منتظري، مديرعامل سازمان مديريت پسماند شهرداري قزوين در گفتگو با خبرنگار مهر در خصوص اهمیت تبدیل زباله در شهرداری گفت: تبديل 10 درصد از 250 تن زباله جمع آوري شده در روز به مواد بازيافتي از مهمترين اهداف شهرداري قزوين است.
وی افزود: روزانه 250 تن زباله از قزوين جمع آوري مي شود و به محل دفع انتقال مييابد.
منتظری با بيان اينکه هفت تا هشت درصد زباله هاي خانگي شهر قزوين قابل تبديل به مواد بازيافتي هستند تصریح کرد: قبل از اجراي برخورد با متخلفان جمع آوري پسماندهاي خشک غيربهداشتي، کمتر از يک درصد زباله هاي جمع آوري شده از درب منازل شهروندان قزويني به مواد بازيافتي تبديل مي شد.
مديرعامل سازمان مديريت پسماند شهرداري قزوين بيان کرد: همچنين بين پنج تا شش 5 تا 6 درصد پسماندهاي بازيافتي از مخازن شهر قزوين از سوي زباله گردها جمع آوري مي شد که تحقق اين مهم بيانگر روند نامطلوب جمع آوري پسماند خشک در اين شهر بود.
منتظري با اشاره به اينکه بعد از اجراي طرح برخورد با متخلفان جمع آوري پسماندهاي خشک غيربهداشتي جمع آوري مواد بازيافتي در شهر قزوين به يک درصد رسيده است گفت: مواد ياد شده را با فرهنگ سازي تفکيک پسماند از مبدأ از درب منازل شهروندان قزويني و ساماندهي اين متخلفان مي توان به 10 درصد رساند.
اين مسئول یادآورشد: تبديل 10 درصد از 250 تن زباله جمع آوري شده در روز به مواد بازيافتي از مهم ترين اهداف شهرداري قزوين است که با اجراي آن، ساماندهي پسماندهاي خشک در اين شهر به يک مرحله مطلوبي و ايده آلي مي رسد.
منتظري با اشاره به اينکه فرهنگ سازي درست بين شهروندان مي تواند تفکيک پسماند از مبدأ را بين شهروندان به خوبي نهادينه کند، اظهارداشت: در اين راستا رسانه هاي گروهي مانند روزنامه ها و خبرگزاري ها مي توانند در تحقق اين فرهنگ به شهرداري قزوين کمک کنند تا اين هدف سريع تر در اين شهر اجرايي شود.
مديرعامل سازمان مديريت پسماند شهرداري قزوين افزود: براي تحقق اين هدف يک شرکت پيمانکار مجرب و متخصص از بخش خصوصي جذب شده است.
منتظري اظهارداشت: با تلاش مضاعف مردم در جداسازي زباله هاي خشک از تر، آموزش هاي تفکيک پسماند از مبدأ و امکاناتي که پيمانکاران دارند مي توان پيش بيني کرد، هدف ياد شده در شش ماه تا يک سال آينده اجرايي و عملياتي شود.
وي با اشاره به اينکه دستگاه هاي مربوطه در ايستگاه محمدآباد خريداري و نصب شده ولي اين دستگاه نمي تواند از زباله تر توليد کمپوست کند، بيان کرد: ساماندهي توليد کمپوست از زباله در ايستگاه محمدآباد از مهم ترين برنامه هاي سازمان مديريت پسماند شهرداري قزوين است.
امید است با همکاری مردم در رعایت جداسازی زباله و برنامه ریزی شهرداری برای استفاده بهینه از این ضایعات اقدام مناسبی صورت گیرد.