به گزارش خبرنگار مهر، محمد ناصری پیش از ظهر دوشنبه در نشست خبری جشنواره کتابهای کمک آموزشی و آموزشی گفت: بیش از یک دهه است که برای ساماندهی کتابهای آموزشی و کمک آموزشی دست به کار شده و امسال دهمین جشنواره این کتابها را در تاریخ 7 بهمن برگزار می کنیم و از ناشران موفقی که با استانداردهای آموزشی وزارتخانه کتاب تولید کرده اند تقدیر خواهد شد.
وی با بیان اینکه آموزش و پرورش جنبه های ترغیبی و تشویقی را برای ساماندهی کتابهای آموزشی در نظر گرفته است گفت: در سالهای ابتدایی برگزاری این جشنواره کتابهای غیراستاندارد از نگاه آموزش و پرورش 82 درصد بود که امروز این کتابها به 50 درصد کاهش یافته است. البته باید نهادهای دیگری همچون صدا و سیما به کمک آموزش و پرورش بیایند که محصولات غیرمجاز تبلیغ نشود.
به گفته ناصری سازمان پژوهش ماموریت تولید کتاب استاندارد آموزشی با همکاری نهادهای فرهنگی همچون ارشاد و صدا و سیما را دارد. ما ملزم به اجرای قانونی هستیم که به نفع معلم و دانش آموز باشد.
وی در پاسخ به سئوال خبرنگار مهر مبنی بر اینکه تا چه زمانی باید شاهد تبلیغ کتابهای غیرمجاز آموزشی در صدا و سیما باشیم، گفت: سازمان صدا و سیما به صورت مستقل کار خود را انجام می دهد و این سازمان مامور آموزش و پرورش نیست. از سوی دیگر مجوز کتابهای آموزشی را ارشاد می دهد و ما درخواست دهیم که به وزارت ارشاد تاکید و دقت نظر را برای ارایه مجوز در محتوای کتاب های کمک آموزشی داشته باشد.
مدیرکل دفتر انتظارات و تکنولوژی آموزشی ادامه داد: در جلسه ای با مدیر بازرگانی صدا و سیما خواستیم که دیگر تبلیغ کتابهای غیراستاندارد در رسانه داخلی نشود اما آنها پاسخ دادند که ما از یک بخش آموزش و پرورش مجوز لازم را گرفته ایم که ما در نهایت از آنها خواستم آن مجوز را به ما ارایه دهند و البته تا آنجا که در جریان هستم هنوز این مجوز به ما داده نشده است.
وی ادامه داد: مرجع تبلیغ تمام کتابها یکمک آموزشی در حوزه مجوز سازمان پژوهش است و هیچ معاونت و ارگان دیگری از آموزش و پرورش نمی تواند مجوز تبلیغ دهد. ما قطعاً پیگیری می کنیم کدام معاونت مجوز تبلیغ صدا و سیما را داده است.
ناصری در پاسخ به سئوال دیگر خبرنگار مهر درباره اینکه آیا بهتر نیست برای تبلیغ و مجوز کتابهای کمک آموزشی همکاری لازم بین سه ارگان صدا و سیما، آموزش و پرورش و وزارت ارشاد انجام گیرد گفت: شورای عالی آموزش و پرورش به ریاست رئیس جمهور مصوبه 828 را تدوین و تصویب کرده است. بر اساس این مصوبه خرید، عرضه و تبلیغ منبع آموزشی بر عهده آموزش و پرورش است اما در این میان مشارکت و همکاری سایر دستگاهها الزامی است. از سوی دیگر شاهد هستیم که قانون گذار صدور مجوز تمامی کتابها را بر عهده ارشاد گذاشته، اگر قرار باشد مجوز کتابهای کمک آموزشی از طرف آموزش و پرورش باشد ما نیازمند یک اداره مستقل در سازمان پژوهش هستیم.
تاخیر در ابلاغ مصوبه رئیس جمهور
وی ادامه داد: مصوبه 828 که به تصویب شورای عالی آموزش و پرورش رسیده است تا نهمین دوره جشنواره یعنی تا سال 90 ابلاغ نشده بود، این مصوبه در سال 90 به معاونتها و دستگاهها ابلاغ شده است.
مدیرکل دفتر انتظارات و تکنولوژی آموزشی گفت: در جلسه ای که اخیرا با معاونت پرورشی و وزیر آموزش و پرورش داشته ایم وزیر صراحتاً اعلام کردند که معاونت پرورشی از این به بعد حق خرید کتاب به جز کتابهایی که در استاندارد آموزش و پرورش است را ندارد. من فکر می کنم که ساز و کارهای لازم برای ممانعت از تبلیغ کتابهای غیراستاندارد فراهم شده است.
معرفی کتابهای کمک آموزشی استاندارد در کتابهای درسی
وی توضیح داد: از سال تحصیلی آینده در کتابهای درسی جدید التالیف کتابهای کمک آموزشی استاندارد و قابل اعتنا معرفی می شود که در مقطع ابتدایی در 4 صفحه و در مقطع متوسطه یک صفحه اختصاص به همان درس دارد و در پایه متوسط یک صفحه به معرفی کتابهای آموزشی استاندارد مختص به همان کتاب و درس دارد.
ناصری درباره روند بررسی محتوای کتابهای کمک آموزشی گفت: هر کتابی که به دست ما می رسد در طول یک ماه بررسی و اگر مناسب بود روی سایت می گذاریم، والدین و معلمان می توانند به سرعت به سایت سامان کتاب مراجعه کرده و یا فهرست کتابهای استاندارد را در کتابنامه که برای تمام هنرستان ها و مدارس متوسطه ارسال می شود استفاده کنند.
مدیرکل دفتر انتظارات و تکنولوژی آموزشی درباره تعداد ناشرانی که کتاب به جشنواره ارسال کرده اند گفت: در این دوره از جشنواره 3 هزار و 708 کتاب مناسب و استاندارد داریم و یکی از ویژگی های این دوره از جشنواره آن است که کتابهای همه مقاطع شامل پیش دبستانی، ابتدایی، متوسطه اول، دوم، فنی و حرفه ای و آموزش و پرورش استثنایی برای نخستین بار با هم بررسی و انتخاب خواهد شد.
وی با بیان اینکه 650 ناشر در این دوره از جشنواره با یکدیگر رقابت می کنند گفت: 35 گروه داوری آثار را بررسی کرده، 178 کتاب نامزد کتاب برگزیده اند که از 48 کتاب در مراسم اختتامیه که هفتم بهمن ماه است تقدیر می شود.
آموزش و پرورش هیچ تجویزی برای کتاب های کمک آموزشی در مقطع ابتدایی ندارد
ناصری در پاسخ به خبرنگاری درباره اینکه گاهی معلمان خود اقدام به معرفی کتاب کمک آموزشی غیراستاندارد می کنند توضیح داد: معلم هیچگاه بناید باری بر روی دوش والدین مبنی بر خرید کتاب بگذارد. اجبار معلم به ویژه در مقطع ابتدایی ضروری نیست و در پایه دبستان ما هیچ تجویزی برای استفاده از کتابهای کمک آموزشی نداریم.
وی صحبتهای خود را اینگونه تکمیل کرد: البته در برخی مواقع شاهد هستیم که معلم و یا والدین برای آنکه فرزندان خود را به مدارس تیزهوشان بفرستند از انواع کتابهای کمک آموزشی استفاده می کنند در حالی که در دنیا دانش آموز تیزهوش استاندارد دارد قرار نیست دایماً منابع مختلف یادگیری در اختیارش گذاشته شود. خوشبختانه وزیر آموزش و پرورش درصدد کاهش تنوع مدارس از جمله مدارس تیزهوشان است
مدیرکل دفتر انتظارات و تکنولوژی آموزشی درباره ناکارآمدی سازمان پژوهش در خرید کتابهای کمک آموزشی گفت: من این را قبول ندارم چرا که با صدور بخشنامه از سوی رئیس سازمان برخی استانها حتی کتاب کمک آموزشی نمی خریدند این در حالی که بود که ما تنها گفته بودیم کتاب غیراستاندارد وارد مدرسه نکنند.