"فادی حاج علی" سفیر لبنان در تهران در بخش دوم گفتگوی خود با خبرگزاری مهر به سوالات خبرنگار مهر در مورد تاثیر توافق هسته ای ژنو بر مناسبات ایران و لبنان و منطقه پاسخ داد. وی گفت: لبنان از دستیابی ایران و گروه کشورهای 1+5 به توافق هسته ای در ژنو خشنود است و آن را به طرف ایرانی تبریک می گوید. این توافق با پیگیری های مستمر ایران و تلاش سازنده تیم مذاکره کننده ایرانی حاصل شد. مذاکره کنندگان ایرانی در این راستا به سختی کار کردند و تلاش آنها منجر به دستیابی به چنین توافقی شد.
* نظرشما درباره توافق ژنو درباره موضوع هسته ای ایران چیست؟ موضع لبنان در زمینه این توافق بین المللی چگونه است؟
- فادی حاج علی: لبنان از این توافق استقبال می کند و معتقد است این توافق نه تنها دستاوردهایی برای ایران در زمینه های مختلف از جمله اقتصادی دارد بلکه برای تمام منطقه مثبت و سازنده است. بنا بر این لبنان از این موضوع استقبال می کند، زیرا معتقد است توافق ژنو نتیجه ای فراگیر برای ایران و منطقه داشته است. این توافق به ایران فرصت می دهد که نقش مثبت خود را در تحولات منطقه ایفا کند.
وی با اشاره به آثار مثبت توافق ژنو از جمله لغو تدریجی تحریم های ضدایرانی یادآور شد: توافق ژنو به دلیل کاهش تحریم های اقتصادی ایران، تاثیر مثبتی بر روابط این کشور با کشورهای منطقه از جمله لبنان دارد. در بخش اقتصاد و بازرگانی فرصت های بیشتری به دو کشور برای همکاری می دهد. لبنان همواره مخالف اعمال تحریم های یکجانبه علیه کشورها است با این حال به عنوان عضوی از جامعه جهانی، از تحریم های ضدایرانی اعمال شده توسط سازمان ملل متاثر شده است. از این رو لبنان از اتفاقات مثبت در مذاکرات هسته ای ایران و توافق ژنو که موجب تسهیل در برقراری و گسترش مناسبات تجاری و اقتصادی با این کشور می شود، استقبال می کند.
سفیر لبنان در تهران افزود: من این هفته طی دیداری که با مقامات اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران داشتم در مورد فرصت های جدید گسترش مناسبات بین دو کشور گفتگو کردم. در این بین در مورد لزوم دیدار مقامات دو کشور در سطوح عالی برای افزایش مناسبات دو جانبه اتفاق نظر وجود دارد.
* با توجه به اختلافات موجود بین ایران و آمریکا آیا امکان حل این اختلافات در آینده وجود دارد؟
- دیدگاه دو کشور نسبت به هم طی دهه های اخیر با فراز و نشیب های زیادی مواجه بوده است و به نظر می رسد هر گونه تغییر در این روابط محتاج گذر زمان است. روابط امروز ایران و آمریکا ناشی از اتفاقاتی است که در پیشینه مناسبات دو کشور رخ داده است. در عین حال دیدارهای مقامات دو کشور در ماه های اخیر نویدبخش آغاز دور جدیدی از مناسبات آنها است. دیدارهایی که در حاشیه نشست ایران و مقامات کشورهای 1+5 انجام شد، انعکاس مثبتی داشت و حرکتی رو به جلو در راستای حل اختلافات دو کشور به شمار می رفت. لبنان هر گونه پیشرفت در مناسبات ایران و غرب را گام مهمی برای این کشور و کل منطقه ارزیابی می کند.
* نظر شما درباره پیشنهاد رئیس جمهوری ایران در سازمان ملل برای ایجاد "جهان بدون خشونت" چیست؟
لبنان از جمله کشورهایی بود که به این پیشنهاد رای مثبت داد و موافقت خود را با این پیشنهاد اعلام کرد. قطعنامه ای که با این موضوع در مجمع عمومی سازمان ملل به تصویب رسید حاوی پیام رئیس جمهوری ایران آقای روحانی برای حمایت از صلح و بردباری و مقابله با خشونت و افراط گرایی بود. ما از ابتکار عمل ایران و به خاطر اینکه این موضوع را در سطح بین المللی مطرح کرد استقبال می کنیم. تصویب این قطعنامه با اکثریت آرا نشانگر توجه ویژه ای است که به موضوع مقابله با خشونت در جهان وجود دارد.
وی بیان داشت: کشورهای قربانی خشونت باید با حرکت در مسیر اعتدال، مانع راهیابی خشونت به تمام بخش های خود شوند. ایران و لبنان نیز جزو کشورهایی هستند که همواره قربانی خشونت بوده اند و صدمات زیادی از آن دیده اند و اهداف مشترکی در مقابله با عوامل خشونت زا دارند. از این رو برای مقابله با خشونت زمینه های مشترک زیادی برای همکاری در بخش های مختلف وجود دارد. ما باید بکوشیم در مواجهه با تنش هایی که در منطقه به وجود می آید راهکار مشترکی بیابیم به عنوان مثال در مورد بحران سوریه، اختلاف مذهبی بین شیعه و سنی و مانند آن، تلاش دو طرف باید معطوف به تفاهم بیشتر و افزایش اعتدال باشد. به اعتقاد من پیشنهاد ایران در سازمان ملل هم در همین راستا است.
سفیر لبنان در تهران در پایان گفت: در این میان کشورهایی وجود دارند که با مداخلات خود به تنشها دامن می زنند. همچنین ما با عوامل تنش زایی مانند اسرائیل مواجه هستیم که با اقدامات متجاوزانه و اشغال خاک کشورهای منطقه بر گسترش خشونت دامن می زند، از این رو لزوم مقابله با این عوامل به شدت احساس می شود. در هر حال ایجاد جهان بدون خشونت با همکاری بین المللی، گسترش روابط، مفاهمه و یافتن زبان مشترک برای برخورد با خشونت امکان پذیر است.