به گزارش خبرنگار مهر، به فاصله 3 روز پس از انتشار گزارش اختصاصی مهر در خصوص تغییر بیسر و صدای اولویت واردات کتاب از جایگاه ششم به دهم، این موضوع به راهروهای کابینه هم کشیده شد و هیئت وزیران خواستار لغو این تصمیم و بازگشت بحث واردات کتاب به اولویت قبلی (ششم) شده است.
محمود آموزگار رئیس هیئت مدیره انجمن ناشران بینالملل ایرانیان در گفتگو با خبرنگار مهر، ضمن اشاره به تاثیر انعکاس رسانهای این مسئله گفت: هیئت دولت مخالفت خود را با این مسئله ابراز کرده و بنده نیز صبح امروز (سه شنبه 8 بهمن) جلسهای با آقای کرباسیان رئیس کل گمرک جلسهای داشتم و مقرر شد که ظرف دو روز آینده (تا 10 بهمن) این روند به روال قبل بازگردد و اولویت واردات کتاب از جایگاه دهم که در کنار کالاهای لوکس و اقلامی مانند سیگار برگ قرار گرفته بود، به جایگاه قبلی یعنی اولویت ششم بازگردد.
به گفته وی، با این اقدام معضل ترخیص انبوهی از کتابها که در ماههای اخیر برای ارائه در نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران در سال آینده و از کشورهای مختلف به مقصد ایران ارسال شده بودند، حل خواهد شد که این «گشایشی عظیم در امر ترخیص کتاب در گمرکات کشور است».
رئیس هیئت مدیره انجمن ناشران بینالملل ایرانیان همچنین از ارسال نامهای به اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهور در همین رابطه خبر داد که رونوشتی از آن هم در اختیار کرباسیان رئیس کل گمرک قرار گرفته است. مهر تصویر این نامه را در زیر منتشر میکند:
چندی پیش نمایندگان ناشران خارجی در ایران گزارش کردند که کتابهایشان از گمرکات کشور قابل ترخیص نیست چون بنا به ادعای مسئولان گمرک، کتب خارجی از فهرست کالاهای با اولویت ششم برای واردات، به کالاهای با اولویت دهم منتقل شدهاند.
وزارت صنعت، معدن و تجارت مرداد ماه سال 91 در بخشنامهای به سازمانهای صنعت، معدن و تجارت در کلیه استانها ضمن تغییر اولویت بندی کالاها، فهرست جدید کالاهایی را که مشمول دریافت ارز برای واردات میشدند، اعلام کرد که این فهرست این 10 گروه کالایی به شرح زیر بود:
اولویت اول: کالاهای اساسی نظیر گوشت قرمز، گوشت مرغ، گوسفند زنده، جو، ذرت، دانه سویا، کنجاله، روغن خام، شکر خام، شیرخشک صنعتی و ...
اولویت دوم: کالاهایی نظیر داروهای ساخته شده، مواد اولیه دارو و تجهیزات پزشکی که در داخل کشور تولید نمیشود.
اولویت سوم: شامل حیوانات زنده، بذور، گاو شیری، جوجه یک روزه، جوجه یک روزه تخمگذار، جوجه اجداد، تخم مرغ SPF برای تهیه واکسن، کود، دانه کتان، سموم و ...
اولویت چهارم: شامل کالاهایی نظیر کائوچو، لاستیک کامیون، پنبه، الیاف مصنوعی، آلیاژها، قطعات منفصله، ماشینآلات راهسازی، گرانول و ...
اولویت پنجم: شامل رزینها، روانکنندهها، کربنات منیزیم، سنگ منیزیم، سنگ فلزات، زغال سنگ، گازهای کمیاب، سولفاتها، ماشینآلات چاپ، تراکتور و ...
اولویت ششم: شامل کالاهایی نظیر نشاسته، روغن زیتون، روغن جلا، لاکتوز، گلوکوز، کربناتها، میلگرد، ماشینآلات راهسازی، روغنهای صنعتی.
اولویت هفتم: شامل توتون، تنباکو، اتصالات زانویی، دوربین عکاسی و ...
اولویت هشتم: انواع عصارهها، لامپها، ریشتراشها، ماشینآلات خاکبرداری، یخچالفریزر، لاستیک سواری، ماشین رختشویی، ماشین ظرفشویی و ...
اولویت نهم: شامل تخم پرندگان، ادویهجات، کاغذ سیگار و کالاهایی از این دست.
اولویت دهم: سایر حیوانات زنده، مرغ، خروس، اسب، گوشت پرندگان، کاغذ دیواری، موبایل، خودروی سواری، سیگار برگ، کیف، چمدان، لباس و وسایل دیگر.
همانطور که مشاهده میشود در این فهرست نامی از کتابهای خارجی که و حتی کاغذ (توضیح اینکه طبق آمارهای رسمی حدود 80 درصد کاغذ مصرفی در کشور، وارداتی است) به چشم نمیخورد.
تا پیش از این که به گفته مسئولان گمرک، کتاب در اولویت ششم بود، کتب خارجی بدون ثبت سفارش و بدون انتقال ارز، وارد گمرک، از گمرک ترخیص، و نهایتاً وارد کشور میشد اما در حال حاضر به دلیل انتقال اولویت آن از پله ششم به پله دهم، چون عملاً ثبت سفارشی انجام نشده و انتقال ارزی صورت نگرفته است، کتابهای خارجی از گمرک قابل ترخیص نیست.