به گزارش خبرنگار مهر، با توجه به اهمیت تقویت فعالیت های پژوهشی هدفمند و ماموریت گرا و به منظور استفاده بهینه از اعتبارات پژوهشی، آیین نامه اعطای پژوهانه ( Grant) بر اساس فعالیت های پژوهشی اعضای هیات علمی دانشگاه آزاد ابلاغ شد که به مهمترین بخشهای این آیین نامه اشاره می شود.
پژوهانه مبلغی است که بر اساس این آیین نامه و بر پایه امتیازات پژوهشی اعضای هیات علمی و اعتبارات دانشگاه، سالانه در اختیار عضو هیات علمی واجد شرایط قرار می گیرد تا در ارتباط با فعالیت های پژوهشی خود (اعم از پروژه های درون دانشگاهی، موضوع پایان نامه های کارشناسی ارشد و دکتری حرفه ای و رساله دکتری تخصصی) هزینه کند.
امتیاز پژوهشی: مجموع امتیاز فعالیت های پژوهشی اعضای هیات علمی در 3 سال آخر فعالیت هایشان است که بر اساس جدول امتیازدهی شیوه نامه اجرایی پژوهانه محاسبه می شود.
اهداف:
تشویق و ترغیب اعضای هیات علمی به انجام فعالیت های پژوهشی هدفمند، ماموریت گرا و درآمدزا از مسیر تشکیل یا همکاری در هسته ها و قطب های علمی پژوهشی، فراهم آوردن شرایط مناسب برای تحقق برنامه های پژوهش و فناوری دانشگاه، کمک به تولید فناوری و تجاری سازی پژوهش های دانشگاه و افزایش بهره وری عملکرد اعضای هیات علمی و استفاده بهینه از منابع مالی پژوهشی در جهت بالابردن کیفیت و اثربخشی فعالیت های پژوهش و فناوری دانشگاه از مهمترین اهداف این پژوهانه اعلام شده است.
مراحل انجام درخواست:
هر ساله بر اساس ضوابط این آیین نامه و شرایط مندرج در دستورالعمل اجرایی اعطای پژوهانه، هر عضو هیات علمی متقاضی پژوهانه، باید فرم ها و جدول های مربوط به فعالیت های پژوهشی سه سال قبل خود را تا پایان زمانی که به معاونت واحد اعلام می کند، تکمیل و به همراه مدارک و مستندات مربوط، طی درخواست کتبی به واحد ارائه دهد.
معاونت واحد موظف است بر اساس ضوابط مندرج در این آیین نامه، امتیازهای مربوط به عضو هیات علمی را با توجه به مدارک قابل قبول، محاسبه و پس از تصویب در شورای پژوهش و فناوری واحد به همراه صورت جلسه مربوط و حداکثر تا پایان اردیبهشت هر سال به کمیته پژوهش و فناوری استان ارسال کند.
کمیته پژوهش و فناوری استان در صورت تایید درخواست مدارک را برای ارسال به اداره پژوهانه، به دبیرخانه هیات امنای استان تحویل می دهد.
اداره پژوهانه بعد از بررسی و تایید، مدارک را برای تعیین سقف پژوهانه در اختیار کارگروه قرار دهد.
کارگروه، امتیازهای پژوهشی واحدها را بررسی و بر اساس ضوابط و مقررات شیوه نامه اجرایی مربوط، میزان پژوهانه را تعیین می کند.
تبصره: در صورت جذب اعتبارات خارج از واحد یا مراکز دانشگاهی توسط عضو (اعضای) هیات علمی، مبلغی معادل اعتبار جذب شده به عنوان پژوهانه به وی (آنها متناسب با درصد مشارکت) تعلق می گیرد و به ظرفیت مجاز عضو (اعضای) هیات علمی برای راهنمایی پایان نامه و رساله تا 2 مورد اضافه می شود مشروط بر آن که اعتبارات جذب شده، هزینه های انجام پروژه های کارشناسی ارشد، دکتری حرفه ای و دکتری تخصصی مربوط را حسب مورد تامین کند.
برای اعضای هیات علمی با کمتر از سه سال سابقه آموزشی – پژوهشی در دانشگاه آزاد اسلامی، پژوهانه بر اساس برنامه پیشنهادیشان و ضوابط و مقررات شیوه نامه اجرایی که به تایید کارگروه رسیده است، پرداخت می شود.
تخصیص اعتبارات پژوهانه به صورت یکجا یا مرحله ای حسب مورد انجام می گیرد و با ارائه اسناد معتبر توسط عضو هیات علمی هزینه می شود.
اعتبارات پژوهانه هر عضو هیات علمی که هزینه نشده است به اعتبارات پژوهانه وی در سال بعد افزوده می شود.
اعطای پژوهانه از محل صندوق پژوهشی دانشگاه صورت می گیرد.
گزارش سالانه:
عضو هیات علمی موظف است گزارش سالانه فعالیت های پژوهشی را که هزینه های آن از محل اعتبار پژوهانه خود و سایر منابع (اعم از بودجه پژوهشی واحد یا مرکز دانشگاهی و غیره) پرداخت شده است به معاون پژوهشی واحد یا مرکز دانشگاهی ارائه دهد.
با توجه به گزارش ارسالی، اعتبار اختصاص یافته ممکن است برای سال بعد افزایش یا کاهش یابد.
میزان پژوهانه تشویقی با توجه به فعالیت های پژوهشی و فناوری عضو هیات علمی از سوی کارگروه طبق ضوابط و مقررات شیوه نامه تعیین می شود.
امتیاز و مالکیت معنوی خروجی های حاصل از پژوهانه، مطابق آیین نامه های پژوهشی دانشگاه آزاد اسلامی تعیین می شود.
تبصره: ارائه نتایج فعالیت های پژوهشی و فناورانه حاصل از اعطای پژوهانه در مسابقات، مقاله و ثبت اختراع داخلی یا بین المللی با اشاره کتبی به همکاری معاونت بلامانع است.