قم - خبرگزاری مهر: شهردار قم گفت: طرح جامع مدیریت شهری قم در هفت محور تدوین شده و اولویت ما تحقق شهر هوشمند است.

به گزارش خبرگزاری مهر، محمد دلبری در سمینار مهندسی ارتباطات اجتماعی که با حضور شهروندان و مدیران و کارشناسان روابط عمومی‌های ادارات استان و مدیران شهرداری در سالن همایش‌های دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم برگزار شد اظهار کرد: در مدیریت شهری باید به سه نکته توجه داشت؛ نخست اینکه شرایط کار و زندگی برای همه جمعیت شهری ارتقا یابد و فقیر و غنی از آنها بهره‌مندی شوند.

وی تشویق توسعه اقتصادی و اجتماعی پایدار را دومین عامل در مدیریت شهری دانست و افزود: یکی دیگر از مهمترین وظایف مدیریت شهری حفاظت از محیط کالبدی شهر است تا بتواند زیرساخت‌های قابل قبولی را ارائه کند.

شهردار قم جایگاه مدیریت شهری در نظام برنامه‌ریزی را مورد توجه قرار داد و عنوان داشت: آماده‌سازی زیرساخت‌های اساسی برای عملکرد کارآمد شهرها در کنار آماده‌سازی خدمات لازم به منظور توسعه منابع انسانی، بهبود بهره‌برداری و بهبود استانداردهای زندگی شهری امری لازم و ضروری است.

وی ادامه داد: طرح تفصیلی شهری که هم اکنون آغاز شده زیرساختی برای نسل‌های آینده است تا فرزندانمان بتوانند از امکانات لازم برای زندگی بهتر خود بهره‌مند شوند.

دلبری با بیان اینکه عوارض پرداختی توسط شهروندان باید در راه صحیح و در راستای بهره‌وری بیشتر هزینه شوند خاطرنشان کرد: استفاده بهینه از نعمت‌های الهی و امکانات شهری از جمله نکاتی هستند که لازم است با استفاده از تجربیات گذشته و بر اساس برنامه‌ریزی صحیح اجرایی شوند.

شهردار قم در ادامه به وظایف مدیریت شهری اشاره کرد و گفت: امروزه یک شهردار وظایفی را در سطح حوزه مدیریت خود بر عهده دارد که باید در این زمینه به این نکته توجه داشت که شهرهای بزرگ را می‌توان یک سازمان عظیم دانست.

وی ادامه داد: مدیریت شهری می‌کوشد در بین نهادهای عمومی، مدنی و خصوصی توازن ایجاد کند و همچنین میان وجوه اقتصادی، سیاسی و اجتماعی شهر تعامل برقرار کند تا زمینه‌های شهر یکپارچه را فراهم کند.

دلبری با بیان اینکه نبود مدیریت واحد شهری مشکلاتی را به وجود می‌آورد افزود: ابعاد مختلف سیاسی، اقتصادی و اجتماعی اگر با یکدیگر مرتبط نشوند این مشکلات بروز خواهند کرد.

شهردار قم نسبت ارکان مدیریت شهری را مورد توجه قرار داد و گفت: پس از تصویب قانون شوراهای اسلامی شهر و روستا، شوراها با مردم و نهادهای دولتی در ارتباط هستند و نمی‌توان نقش آن را منکر شد.

وی اضافه کرد: در علوم اجتماعی که بخشی از علوم انسانی به شمار می‌رود بعد اجتماعی زندگی انسان‌ها مورد بررسی قرار می‌گیرند و گرایش‌هایی همچون جمعیت‌شناسی، جامعه‌شناسی، مردم‌شناسی، علوم سیاسی، جغرافیای انسانی، علوم ارتباطات اجتماعی و اقتصاد زیرشاخه‌های آن هستند.

دلبری با اشاره به مهندسی ارتباطات گفت: در استفاده از سرمایه‌های اجتماعی باید اعتماد عمومی از سوی مسئولان شهری جلب شود تا مدیریت شهر با مشارکت شهروندان محقق شود.

شهردار قم مردم، بخش خصوصی و بخش دولتی را کنش‌گران حوزه مدیریت شهری دانست و تصریح کرد: این سه رکن بیشترین ارتباط با یکدیگر را دارند و بیشترین نفع را می‌برند.

وی در ادامه به زمینه‌های کمک روابط عمومی‌ها به مدیریت شهری اشاره کرد و افزود: نشست‌های علمی و گفت‌وگوهای تخصص‌محور یکی از ابعاد این یاری‌رسانی است؛ روابط عمومی‌ها را می‌توان وکیل‌مدافع سازمان‌ها در نزد مردم دانست.

دلبری گفت: همفکری برای برون‌سپاری امور به تشکل‌های مردم‌نهاد امری ضروری در مدیریت شهری است و می‌توان اتاق‌های فکری را برای کمک به شهرداری در همین زمینه تشکیل داد.

شهردار قم با بیان اینکه هفت محور در برنامه‌‌های مدیریت شهری جدید قم در نظر گرفته شده است خاطرنشان کرد: حرکت در مسیر شهری هوشمند، تامین و مدیریت بهینه منابع و توسعه مشارکت‌ها و اهتمام به نهادینه‌سازی معماری اسلامی و حفظ هویت ایرانی بخشی از این محورها هستند.

وی با تاکید بر بهبود و ارتقای سرانه رفاهی شهروندان به عنوان یکی دیگر از محورهای مدیریت شهری قم اظهار داشت: در برنامه پنج ساله خود این محورها را در نظر گرفته‌ایم.

دلبری حرکت در مسیر شهری هوشمند را در گروه اقتصاد، مدیریت، محیط زیست و شهروندان هوشمند دانست و عنوان کرد: شرکت مخابرات همکاری خوبی برای استقرار سیستم‌های ICT با شهرداری قم داشته است.

شهردار قم با اشاره به روایتی از امام صادق(ع) افزود: ایشان می‌فرمایند بهشتی‌ها چهار نشانه دارند؛ روی گشاده، زبان نرم، دل مهربان و دست بخشنده؛ امیدواریم همه اهالی رسانه و روابط عمومی این ویژگی‌ها را داشته و در برخورد با دیگران با رویی گشاده روبرو شوند.

در هوشمندسازی شهری همه اجزا باید هوشمند شوند

عضو شورای اسلامی شهر قم نیز در این مراسم با اشاره به ضرورت هوشمندسازی به عنوان نیاز همه اجزای یک جامعه شهری گفت: برای ایجاد ارتباطی شاد، آرام و اثربخش باید فن بیان را بیاموزیم و به کار گیریم.

مصطفی ملایی اظهار کرد: امام خمینی(ره) نگاهی بلند در بحث ارتباطات داشتند که می‌توانیم به عنوان الگویی سازنده از سیره ایشان بهره ببریم.

وی افزود: ایجاد ارتباط قوی چندان با ابزار و امکانات ارتباط ندارد و نمونه بارز این سخن، ارتباط گسترده امام خمینی(ره) با ملت ایران در شرایطی است که همه رسانه‌ها و ابزارهای تبلیغی در دست رژیم شاه بود.

عضو شورای اسلامی شهر قم با بیان اینکه گاهی اوقات برخی انسان‌ها در کنار یکدیگر هستند ولی ارتباط چندانی با هم ندارند عنوان داشت: نوع تعامل و مدیریت بر قلوب در این میان تاثیر فراوانی دارد.

وی ادامه داد: فن بیان هم جزو مواردی است که فرآیند ارتباطات را قوت می‌بخشد؛ جامعه‌ای در بعد سرمایه‌های اجتماعی قوی محسوب می‌شود که ارتباطات خوبی در آن حاکم باشند.

ملایی با اشاره به ضرورت هماهنگی میان همه اجزای جامعه برای رسیدن به اهداف پیش‌بینی شده خاطرنشان کرد: بسیاری از اختلافات به دلیل عدم برقراری ارتباط صحیح به وجود می‌آیند.

عضو شورای اسلامی شهر قم با بیان اینکه ارتباطات سبب می‌شوند جهان ما کوچک‌تر و آگاهی‌ها بیشتر شوند گفت: باید در این میان اندیشه، فکر، حرکت و جسم قوی را هماهنگ با هم به کار گرفت تا به کارآفرینی و پیشرفت دست یابیم.

وی اضافه کرد: هر چقدر ارتباطات گسترده‌تر و عمیق‌تر شوند قدرت انسان‌ها نیز بیشتر می‌شود؛ ارتباطات در حقیقت فرآیند نقل و انتقال اطلاعات، معانی، مفاهیم و احساس‌ها بین فرستنده و گیرنده و ادراک آن با واسطه یا بلاواسطه است و وسیله نفوذ در دیگران محسوب می‌شود.

ملایی با بیان اینکه دارایی‌ها هر چه ناملموس‌تر باشند استراتژیک‌تر خواهند بود گفت: بر همین اساس ارتباطات قوی باید جزو دارایی‌های ناملموس باشند.

عضو شورای اسلامی شهر قم عنوان داشت: ارتباطات سرد به وسیله مهارت‌هایی شامل شناخت خود و اجتماع می‌توانند به ارتباطات گرم‌تر تبدیل شوند؛ ارتباطات مانند هنری جنگی می‌مانند که نیازمند برنامه و راهبرد هستند.

وی با اشاره به ضرورت هوشمندسازی به عنوان نیاز همه اجزای یک جامعه شهری خاطرنشان کرد: برای ایجاد ارتباطی شاد، آرام و اثربخش باید فن بیان را بیاموزیم و به کار گیریم.

ملایی فن بیان را مهارت برقراری ارتباط صحیح دانست و افزود: این فن دو بخش دارد؛ دانش و ذوق که هر یک نیمی از یک فن بیان صحیح را تشکیل می‌دهند.

عضو شورای اسلامی شهر قم گفت: در فن بیان به دنبال اثربخشی کلام بر مخاطب هستیم؛ جهت‌دهی به خلاقیت‌ها و انگیزه‌ها از جمله تاثیرات یک بیان قوی هستند.

وی ادامه داد: توجه به ظرافت‌ها در بیان، شناخت مخاطب، نیازها و نیز خوب حرف زدن از جمله عوامل فن بیان محسوب می‌شوند.

ایجاد مسیرهای امن عابر پیاده در شوارع و معابر اصلی شهر قم

سرپرست معاونت حمل و نقل و ترافیک شهرداری قم از اجرای طرح مسیرهای امن و گذرگاه‌های ویژه عابر پیاده در معابر اصلی و پرتردد شهر قم خبر داد.

دکتر مسیح اله معصومی با اشاره به سیاست مدیریت شهری کلان‌شهر قم  درگسترش فرهنگ شهروندی و استفاده حمل و نقل پاک و انسان محور در حمل و نقل درون‌شهری و ضرورت ایجاد تسهیلات شهری برای اجرای بهتر و احیاء این فرهنگ، ایجاد مسیرهای امن عابر پیاده در معابر اصلی را یکی از پروژه‌های اجرایی در سطح مناطق هشتگانه شهر قم دانست و افزود: با اجرای این مسیرها، امکان تردد آسان و بی‌خطر برای عابرین پیاده فراهم می‌شود.

وی در تشریح این طرح و نحوه اجرای این مسیرها گفت: در این روش به جای احداث پل عابر پیاده در محل‌هایی که امکان احداث آن به دلایل مختلف وجود ندارد، عرض پیاده‌روها بیشتر و عرض مسیرهای سواره‌رو به صورت مقطعی کاسته شده و تدابیری نیز نظیر ایجاد سرعتکاه برای کاهش سرعت خودروها و وسائط نقلیه در نظر گرفته می‌شود و در نهایت امکان تردد آسان از عرض معابر نیز فراهم می‌آید.

معاون حمل و نقل و ترافیک شهرداری قم هزینه اجرایی برای ساخت یک پل عابرپیاده را بیش از 3 میلیارد ريال علاوه بر هزینه‌های رفع معارضات ساختمانی و تأسیساتی عنوان کرد و گفت: پل‌های عابر پیاده در تمامی معابر قابل احداث و استفاده نیست و در بسیاری از محل‌ها نیز به سبب تردد سالمندان و بیماران می‌بایست پله‌های این پل‌ها مجهز به پله برقی شوند که این امر علاوه بر هزینه حدود 7 میلیارد ریال برای هر پل، هزینه‌های دیگری را در جهت حفظ و نگه‌داری برای مدیریت شهری ایجاد خواهد کرد.

وی دسترسی آسان این مسیرها به ایستگاه‌های اتوبوس و تاکسی و همچنین خانه‌های دوچرخه را از دیگر مزیت‌های این طرح دانست که در طراحی و اجرا به آن توجه شده است و اضافه کرد: در مسیرهای فوق از با ایجاد موانع استاندارد از ورود وسائل نقلیه جلوگیری شده و همچنین برای تردد وسائل جانبازان و معلولین نیز تسهیلات لازم ایجاد می‌گردد.

معصومی همچنین از انجام مطالعات احداث زیرگذرهای عابرپیاده در میادین و شوارع پرتردد شهر خبر داد و گفت: این طرح نیز با محوریت افزایش تسهیلات در جهت تردد امن عابرین پیاده تهیه می‌شود.