به گزارش خبرنگار مهر، در این کتاب نویسنده تلاش کرده تا دانش و مهارت روزنامهنگاری را به طور توام ارائه کند تا به طور عملی نکات مورد نظر بیان شود، چون آموزش بدون تجربهآموزی و مهارت بیدانش کارایی ندارد.
ایجاد رشته مدیریت رسانه در بسیاری از دانشگاههای کشور و ابهام در برخی سرفصلهای آموزشی، باعث میشود تا محققان و نویسندگان نگاهی به کم و کیف این رشته داشته باشند تا ضرورت اشراف اهالی این رشته به فراگیری آیین روزنامهنگاری روشن شود. کتاب پیش رو، میتواند نیاز علمی بخش مکتوب مدیریت رسانه در عرصه مطبوعات و خبرگزاریها را فراهم کند و همچنین راهنمایی برای بحث ارتباطات مجازی و بخشهای خبری رادیو - تلویزیون باشد.
محمود اسعدی مولف این اثر، مراحل عملی روزنامهنگاری مانند خبرنگاری، گزارشگری، دبیری، سردبیری و مدیرمسئولی نشریات مختلف را طی 25 سال طی کرده است. وی دارای دکترای تخصصی مدیریت رسانه است و در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری در رشتههای مدیریت، ارتباطات، روزنامهنگاری، جامعهشناسی فرهنگی و مدیریت رسانه، تدریس کرده است.
کتاب «روزنامهنگاری عملی»، دارای 8 فصل و 2 ضمیمه در انتهاست. عناوین فصول آن به ترتیب عبارتاند از: «کلیاتی پیرامون روزنامهنگاری»، «مفاهیم اساسی روزنامهنگاری»، «مصاحبه»، «شیوههای گزارشنویسی»، «مقالهنویسی در مطبوعات»، «هنرهای تجسمی در مطبوعات»، «وبلاگ و روزنامهنگاری» و «روزنامهنگاری بحران». ضمیمههای پایان کتاب هم به ترتیب «گزیدهای از تحقیق سازمان علمی- فرهنگی - تربیتی یونسکو در سال 2011» و «معرفی صد کتاب روزنامهنگاری» است.
در قسمتی از این کتاب میخوانیم:
تفاوتهای عمده مقالههای انشایی و مطبوعاتی در اندازه آنها و میزان ارتباط با خبر است. ویژگی مقالههای مطبوعاتی نخست اخباری بودن آن است. یعنی هر نظر و عقیدهای که مکتوب میشود باید در ارتباط با خبر باشد و طبعا جایگاه این نوع مقالهها در مطبوعات به نحوی است که نمیتواند طولانی باشد. به همین دلیل دومین ویژگی مقالههای مطبوعاتی در ایجاز و کوتاهی آن است. مقالههایی که در چند بند یا پاراگراف باید همه مقصود را برساند و خواننده را در حداقل زمان با دیدگاه نویسنده مقاله در مورد یک رویداد خبری مطلع کند. چنانکه برای خبر قائل به ایجاز و اختصار هستیم و میگوییم یک مصاحبه یا گزارش مناسب علاوه بر رعایت اصول تکنیکی باید کوتاه باشد، به این دلیل است که کار و حرفه روزنامهنگاری آن هم در عصر حاضر بر پایه سرعت و اختصار میچرخد. مقالههای انشایی از این خصوصیت مبرا هستند. بسیاری از مقالههای انشایی را همانطور که اشاره شد، میتوان در کتابهای قدیمی یافت و در حال حاضر نیز چنین مقالههایی از سوی اهل فن آن نگارش میشود. این مقالهها در نشریات تخصصی گاه تا چند شماره ادامه مییابند.
ارکان مقالهنویسی
در علم روزنامهنگاری از مقاله به عنوان حساسترین رکن نام برده میشود. جایگاه مقاله در مطبوعات به طور اخص و دیگر رسانههای جمعی به طور اعم در راس دیگر مطالب است و از اینرو نویسندگان مقالهها نیز به عنوان عناصر مجرب، آگاه و فرهیخته شناخته میشوند. در واقع این نویسندگان و آرا و نظرات آنهاست که به مقاله وجهه، شان و مقام بالا میبخشند. چنان که مخاطبان با مشاهده نام نویسندگان به انتخاب مقاله و مطالعه آن میپردازند.
این کتاب با256 صفحه مصور، شمارگان هزار و 100 نسخه و قیمت 12 هزار تومان منتشر شده است.