به گزارش خبرنگار مهر، همکاریهای مشترک نفتی ایران و چین در طول یک دهه گذشته در صنعت پالایش نفت با فراز و فرودهای متعددی همراه بوده است به طوریکه این مشارکت در طرح توسعه پالایشگاه نفت شازند اراک با موفقیت همراه بوده است.
با این وجود تاکنون مشارکت نفتی ایران با فاینانسورهای چینی در تامین منابع مالی طرح توسعه و تثبیت پالایشگاههای نفت آبادان و اصفهان از هیچگونه پیشرفتی برخوردار نبوده است و با گذشت بیش از 2 سال مشارکت 2.6 میلیارد دلاری چینیها در توسعه این پروژههای پالایشگاهی در هالهای از ابهام قرار دارد.
از سوی دیگر همزمان با نافرجام بودن مشارکت نفتی چینیها در توسعه دو پالایشگاه نفت و تعلیق گشایش خط اعتباری بیش از 20 طرح جدید پتروشیمی، ایران با یک شرکت چینی برای ساخت یک پالایشگاه نفت در چابهار به توافق نهایی دست یافته است.
از این رو با موافقت دولت، مقرر شده با مشارکت یک شرت خصوصی ایرانی و شرکت پتروچین چین یک پالایشگاه نفت فوق سنگین در بندر چابهار احداث شود.
این پالایشگاه که از ظرفیت 40 هزار بشکه فرآورش نفت خام فوق سنگین ایران برخوردار است قرار است مطابق با برنامه زمان بندی اعلام شده از 10 اسفند ماه سالجاری با اخذ مجوزهای زیست محیط و قانونی رسما فعالیت های مهندسی و سپس عملیات اجرایی خود را آغاز کند.
در این پروژه مشترک نفتی بین ایران و چین، شرکت چینی 41 درصد و شرکت ایرانی 59 درصد سهم دارند که تاکنون برآوردی از حجم دقیق سرمایه گذاری ارزی و ریالی در این پروژه نفتی اعلام نشده است.
از سوی دیگر با موافقت دولت قرار است بخشی از فرآورده های نفتی این پالایشگاه در آینده به کشورهای افغانستان، پاکستان، آسیای میانه و مرکزی و حاشیه خلیج فارس صادر شود.
حامدعلی مبارکی مدیرعامل سازمان منطقه آزاد تجاری صنعتی چابهار هم از اخذ موافقت دولت به منظور ترانزیت فرآوردههای نفتی این پالایشگاه در آینده به کشورهای همسایه خبر داده است.
به گزارش مهر، شرکتهای مختلف پیمانکاری چینی ساینوپک و CNPC هم تاکنون در طرح توسعه برخی از میادین مشترک نفتی ایران همچون آزادگان جنوبی، یادآوران و آزادگان شمالی عملکرد قابل قبولی ندارند به طوریکه شرکت ملی نفت ایران بارها ضمن انتقاد از روند اجرای این طرحها اولتیماتومهایی به شرکتهای چینی داده است.
تاریخ انتشار: ۲۶ بهمن ۱۳۹۲ - ۱۴:۴۸
دولت ایران با مشارکت یک شرکت چینی و ایرانی به منظور ساخت پالایشگاه 40 هزار بشکهای نفت فوق سنگین در بندر چابهار و ترانزیت فراوردههای نفتی آن به سایر کشورهای موافقت کرد.