به گزارش خبرگزاري مهر، خبرگزاري ريانووستي در بخش تحليل ها و مقالات خود در مقاله اي با عنوان "آيا كريم اف همه پل هاي روابط با آمريكا را سوزانده است؟" نوشت : مجلس اعلاي ازبكستان جمعه گذشته تصويب كرد كه نيروهاي آمريكا از پايگاه نظامي كه اين كشور در ازبكستان ايجاد كرده، فورا خارج شوند.
به نوشته ريانووستي، نمايندگان پارلمان اين كشوراستدلال كردند ازبكستان در اكتبر سال 2001 به آن دليل به نيروهاي آمريكايي اجازه داد در پايگاه هوايي خان آباد مستقر شوند كه بتوانند عمليات انسان دوستانه را به نفع مردم جنگ زده افغانستان برضد تروريست ها به انجام رسانند.
به اعتقاد اين نمايندگان هم اكنون افغانستان ديگر نياز به كمك هاي آمريكا ندارد و استقرار نيروهاي واشنگتن در اين پايگاه هم اكنون داراي اهداف نظامي و سياسي ديگري شده است كه به ازبكستان و افغانستان ارتباطي ندارد.
اين نمايندگان همچنين برخي دلايل اكولوژيك و عدم پرداخت جرايم را نيز براي بيرون راندن سربازان آمريكايي عنوان كرده اند.
تاشكند همچنين مدتي پيش نيز براي آمريكا مهلتي تعيين كرد تا نيروهاي نظامي خود را از اين كشور بيرون ببرد.
هيچ يك از كشورهاي منطقه خاورميانه و آسياي ميانه از حضور نيروهاي آمريكايي احساس امنيت نمي كنند. |
از سوي ديگر مسكو نيز بارها تاكيد كرده است كه حضور نظامي آمريكا در ازبكستان و قرقيزستان بايد از لحاظ زماني فقط تا وقتي ادامه پيدا كند كه اين كشور عمليات انسان دوستانه در افغانستان انجام مي دهد و پس از پايان يافتن اين عمليات آمريكا حق ندارد در آسيا حضور داشته باشد.
تحليل گر ريانووستي نوشت : هنوز معلوم نيست اين تصميم پارلمان ازبكستان چه تبعاتي براي اين كشور داشته باشد، در واقع پس از جنگ هاي هند و چين اين نخستين بار است كه از آمريكا خواسته مي شود نيروهاي خود را از منطقه خارج كند.
نكته دوم اين است كه درخواست مذكور از سوي كشوري ارائه مي شود كه مهمترين شريك آمريكا در منطقه به حساب مي آمد و همواره از فعاليت هاي يك جانبه گرايانه واشنگتن حمايت كرده بود.
ريانووستي نوشت : آيا تصميم پارلمان ازبكستان حرف آخر است يا اين تصميم همچون مورد پايگاه قرقيزستان تازه اول مذاكرات است؟ البته به نظر نمي رسد تاشكند قصد داشته باشد، گفتگو كند زيرا ازبكستان فقط در پي منافع خود و افزايش روابط با چين و روسيه است.
در شرايط كنوني، براي اسلام كريم اف بسيار مهم است كه به مسكو و پكن نشان دهد تمام پل هاي روابط خود را با آمريكا سوزانده است.
در واقع تاشكند حق دارد: هر كشوري حقوق خود را دارد حتي اگر لازم باشد براي به دست آوردن اين حقوق وارد يك بازي بزرگ و خطرناك شود.