معدن کاوانی که سال گذشته به دلیل فشارهای مسئولان محلی مجوز ورود به منطقه حفاظت شده بحر آسمان در جیرفت را گرفته بودند با وجود مخالفت سازمان محیط زیست و مکاتبات معاون طبیعی سازمان مبنی بر توقف هرگونه عملیات معدنی در این منطقه بار دیگر فعالیت خود را آغاز و لودرهای معدن کاوی را وارد منطقه کرده اند.

به گزارش خبرنگار مهر، نزدیک به دو سال پیش، چند شركت خصوصي با عنوان معدن كار اقدام به خريد غير قانوني و ميلياردي نقاط معدني موجود در محدوده ممنوعه منطقه حفاظت شده بحر آسمان در جیرفت کرمان کردند. در اواخر دولت دهم تحت تأثير فشارهاي عوامل صاحب نفوذ محلی در اقدامي غيركارشناسي وعجولانه بهره برداری از یک نقطه معدني در ارتفاع 4 هزار متری در این منطقه حفاظت شده بلامانع اعلام شد. حال آنکه این منطقه مركز ثقل تمام آبهای منطقه، پناهگاه حيات وحش و زيستگاه صدها گونه جانوري از جمله خرس سياه سينه سفيد آسیایی و گياهان نادري که در دنيا بی نظیرند است و از طرفي سرچشمه اصلي تأمين آب تنها سد بتني پایه دار استان كرمان يعني سد جیرفت (هليل رود ) است.

این در حالیست که بر اساس مصوبه شماره 329هيئت دولت وشوراي عالي محيط زيست مورخه 9/2/88  و مورخه 29/2/89 ممنوعیت بهره برداری از معادن در منطقه بحرآسمان وزرياب بعنوان پناهگاه حيات وحش تحت مديريت سازمان محيط زيست به ثبت رسيده که براساس كنوانسيون های بين المللي مسئولان متعهد به حفاظت وحراست ازاین منطقه هستند.

 طي مصوبه اي در شهريورماه 92 از سوي معاون اول رییس جمهور در دولت یازدهم مصوبات پایان دولت دهم  باطل  و بنابراین مجوز بهره برداری از این معدن نیز لغو شد. همچنین معاونت محیط طبیعی سازمان محیط زیست طی نامه ای در دی ماه به دلیل اثرات جبران ناپذیر زیست محیطی بهره بر داری از این معدن و شرکت آب منطقه ای استان کرمان نیز طی نامه ای در اوایل بهمن ماه سال جاری به علت اثرات منفی این بهره برداری  بر کیفیت آب سد جیرفت و دیگر منابع  آب منطقه مخالفت خود را با بهره برداری از این معدن اعلام کردند.

اما با وجود مکاتبات سازمان محیط زیست و شرکت آب منطقه ای کرمان  مبنی بر لغو این مجوز ومخالفت ساکنان این  منطقه عوامل شرکت بهره برداری از معدن با عنوان شرکت معدن تراورتن آسیا موسوم به هفت چشمه  دست از رایزنی و زد و بند با برخی مسئولان محلی جهت  بهره برداری از این معادن بر نمی دارند و اصرار انها برای ورود به منطقه و البته حمایت و پشتیبانی برخی مسئولان منجر به درگيري وتنش های اجتماعي در این منطقه شده است.

این در حالی است که  شغل آبا واجدادي اهالی این منطقه  كشاورزي ودامداري سنتي(عشایری) وباغداري است و بهره برداری از این معدن علاوه برناديده گرفتن قوانين ومصوبات دولت همراه با  تخريب محيط زيست درمناطق ممنوعه بوده و منجر به خشكيده شدن سه رودخانه دائمی واصلی که سرچشمه تامین اب تنها سد بتنی پایه دار استان یعنی سد جیرفت( هليل رود) می شود. یک فعال محیط زیست در منطقه جیرفت  در این باره به خبرنگار مهر می گوید: در صورت اجرائي شدن تحركات شركت فوق عملاً ادامه زندگي براي صدها خانوار ساكن که عمدتا از اقشارعشایر محروم هستند  غير ممكن مي شود.

به گفته یاسر سمندری، ویژه خواران با نادیده گرفتن قوانین مصوب و باوجود ممانعت سازمان محیط زیست و وزارت نیرو با پشتیبانی فرماندار شهر بدون در نظر گرفتن قوانین و حقوق حقه و منفعت مردمان این دیار فراموش شده به بهانه فعال کردن معادن قصد تهاجم و تخریب بی رحمانه ان را در منطقه ممنوعه تحت مدیرت سازمان محیط زیست دارند.

سمندری به طوماری که چندی پیش جمعی از مردم منطقه بحر آسمان جیرفت امضا کردند و به معصومه ابتکار دادند اشاره می کند و می افزاید: در این طومار مردم از معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست خواستند، مانع ادامه فعالیت های معدنی در این منطقه حفاظت شده شود.

این فعال محیط زیست در راستای تحقق اصل پنجاهم قانون اساسی جمهوری اسلامی در جهت حفاظت از منابع سرشار خدادادی، از عموم دوستداران محیط زیست و منابع طبیعی استمداد می کند تا با  اهالی منطقه بحر آسمان جیرفت در رفع این معضل هم صدا شوند.

حالا این مسئولان دستگاههای مختلف به ویژه سازمان محیط زیست هستند که باید هرچه سریعتر منطقه حفاظت شده بحر آسمان که از یک سو سرچشمه تامین آب سد هلیل، زیستگاه خرس آسیایی، پلنگ ایرانی و دیگر گونه های کمیاب جانوری و گیاهی است و از سوی دیگر مأمن و مأوای صدها گردشگر و کوهنورد است و به عنوان سپر دفاعی طبیعی و مهار کننده در تقابل با ریزگردها عمل می کند، را دریابند و با زنجیره انسانی که مردم منطقه در اعتراض به آغاز مجدد این بهره برداری غیر مجاز تشکیل شده همگام شوند. 

-------------------

گزارش از بهار سلاحورزی