به گزارش خبرنگار فرهنگ و ادب مهر ، گروه گويش هاي ايراني از ابتداي سال 1369 همزمان با تاسيس فرهنگستان زبان و ادبيات فارسي كار خود را آغاز كرده و هم اكنون زير نظر دكتر بديع الزمان قريب به فعلليت ادامه مي دهد .
اين گروه با هشت عضو هيات علمي به جمع آوري گوشي هاي ايراني مشغول است و به مرور اين گويش ها را تدوين و دستور زبان هر گويش را به شكل كتاب منتشر مي كند .
ميترا فريدي فوق ليسانس فرهنگ زيان هاي باستاني به خبرنگار مهر ، گفت : هرزبان گويش هاي مختلفي دارد كه شناخت اين گويش ها به درك پيشينه آن زبان و تغييراتي كه در طول قرن ها در آن زبان رخ داده است را نشان مي دهد .
وي درباره تفاوت گويش و لهجه گفت : گويش به نوعي يك زبان متفاوت است ولي گويش نوعي روايت در اداي كلمات در يك زبان است به عنوان مثال نحوه اداي كلمات فارسي در اصفهان را لهجه اصفهاني ولي آنچه كه در گيلان مردم به ان تكلم مي كنند را گويش گيلكي مي گويند .
فريدي درباره انواع گويش هاي شناسايي شده ايراني به مهر ، گفت : در ايران گويش هاي فراواني وجود دارد كه گويش : آذري ، گيلكي ، مازني ، اراكي و اناركي برخي از اين گويش هاي هستند .
وي تصريح كرد : به خاطر وسعت سرزمين و گستره اي كه زبان فارسي در آن وجود دارد در هر روستاي ايران ممكن است يك گويش متفاوت وجود داشته باشد كه ما در گروه گويش هاي ايراني سرگرم جمع آوري اين گويش ها هستيم .
عضو هيات علمي گويش هاي ايراني در ادامه درباره نحوه جمع آوري گويش ها ، گفت : پژوهشگران براي تحقيق درباره يك گويش ابتدا در محلي كه مردم به يك گويش خاص صحبت مي كنند حضور مي بايند و با اهالي آن محل صحبت مي كنند . معمولا با افرادي در سنين مختلف از افراد ميانسال تا سالخورده وكودكان با همه صحبت مي كنند و اين صحبت ها را روي نوار ضط مي كنند و بعد كار تحقيق و جمع آوري لغات و كلمات آغاز مي شود .
وي در ادامه افزود : بعد از پياده شدن اين صحبت ها كار واژه نگاري ، جمله نگاري و تهيه دستور زبان آغاز مي شود و نوشتن دستور زبان آن گويش شروع مي شود .
به گزارش مهر ، فريدي درباره تحقيقاتي كه تاكنون درباره گويش هاي ايراني منتشر شده ، گفت : سلامي - يكي از پژوهشگران ما چند سال است كه سرگرم جمع آوري گويش هاي منطقه فارس است كه تاكنون دفتر اول از گويش هاي اين منطقه را با عنوان « گنجينه گويش شناسي فارس » منتشر كرده ودفتر دوم از اين تحقيق را نيز زير چاپ دارد و هم اكنون هم سرگرم انجام تحقيقات براي تدوين فتر سوم از گويش هاي نواحي فارس است .
گفتني است ، گروه گويش هاي ايراني فرهنگستان زبان و ادب فارسي نشريه اي را نيز به صورت ضميه " نامه فرهنگستان " ، با عنوان " گويش شناسي " به سردبيري دكتر حسن رضائي منتشر مي كند .