یک کارشناس حوزه رسانه با اشاره به موضوع فیلترینگ برخی از شبکه های اجتماعی گفت: این موضوع تنها مختص به ما نیست و گوگل هم بدون اطلاع کاربرانش بر اساس موقعیت جغرافیایی و قومیت و ... داده ها را فیلتر می کند.

به گزارش خبرنگار مهر، فرشاد مهدی پور چهارشنبه شب در مناظره دانشگاه هنر اصفهان پیرامون "فیلترینگ و شبکه های اجتماعی" ادامه داد: آنچه ما در ایران به عنوان صفحه پیوندها می شناسیم یکی از روشهای فیلترینگ است که در این میان بعضا یک صفحه خوب هم فیلتر می شود.

وی در رابطه با فیس بوک و فیلترینگ آن تصریح کرد: باید واقعیت فیس بوک را دید.

این استاد دانشگاه در ادامه بیان داشت: اکنون گوگل نیز بدون اطلاع به ما بر اساس موقعیت جغرافیایی و قومیت و شاخصه های دیگری که خودش ملاک قرار داده است یکسری از داده ها را فیلتر می کند چنانچه ما اگر واژه را در ایران جستجو کنیم و پس از آن در منطقه و کشور دیگر، داده هایی که به دست می آوریم متفاوت است.

فیلتر به معنای فیلتر فضای خصوصی نیست

مهدی پور بیان داشت: فیلتر به معنای فیلتر فضای خصوصی نیست و امروزه ما در فضای خصوصی زندگی نمی کنیم.

وی ادامه داد: خود فیس بوک اعلام کرده است که تنها 25 درصد از کاربرانش فضاهای امنیتی را رعایت می کنند و این نکته نشان می دهد که فیس بوک یک حریم خصوصی نیست و می توان از آن به عنوان یک شاهراه یاد کرد.

این کارشناس رسانه ای بیان داشت: فیس بوک در کشور ما تا کنون دو بار فیلتر شده است اما اکنون دولت جدید آمده و به نظر می رسد در تلاش است برای رفع فیلتر آن اقدام کند.

وی تصریح کرد: فیس بوک یک حریم خصوصی نیست و دنیای مجازی و شیشه ای است و در واقع فیس بوک توانایی دارد یاداشتهای نوشته شده و یا ننوشته را ببیند.

مهدی پور بیان کرد: علاوه بر آن در خصوص فیس بوک مسئله کاملا سیاسی است و در نهایت فیس بوک یک ساختار و شبکه است.

فیس بوک با ایران همکاری نمی کند

این کارشناس حوزه رسانه در ادامه بیان کرد: فیس بوک سه نوع اخبار را به کشورهای مختلف در خصوص کاربرانش ارائه می کند که این اخبار را حاضر نشد به کشور ما ارائه کند و به همین سبب است که ما می گوییم این بیماری مضری است چنانچه در گذشته نیز در مورد بیماری های فراگیر چون وبا و ... درب شهر را می بستند تا شهر در امان بماند.

وی ادامه داد: فیس بوک در مهر 92 اجازه داد تا فیلم های خشن در آن منتشر شود و در واقع فیس بوک از قوانین ما تبعیت نمی کند.

صفحاتی بالاترین لایک را در فیس بوک دارد که دارای محتوای مطلوب نیست

مهدی پور در ادامه سخنان خود بیان داشت: فیس بوک به جزء اولویت اقتصادی اولویتهای دیگری هم دارد چنانچه صفحاتی بالای یک میلیون و 500 هزار لایک فارسی دارای محتوای مطلوبی نیست و در ازای آن صفحات دارای محتوای مطلوب تنها 50 هزار لایک دارد.

این کارشناس حوزه رسانه در ادامه با اشاره به اینکه البته فیس بوک در مواقعی نیز مثبت بوده است بیان داشت به طور مثال برای آزاد سازی سربازان ایرانی و یا کسانی نظیر آن کمپین هایی در فیس بوک تشکیل شد که نتایج موثری را به همراه داشت.

وی ادامه داد: اما موضوع به همین جا ختم نمی شود چنانچه گردانندگان فیس بوک هر اقدامی که بخواهند انجام می دهند آنها حاضر نشدند کمپین هایی که علیه ائمه تشکیل شده بود را ببندند اما صفحه پرس تی وی را در عرض 24 ساعت فیلتر کردند.

مهدی پور در بخش دیگری از سخنان خود عنوان کرد: دولت می گوید باید سواد رسانه ای شکل بگیرد اما باید دید آنها از روزی که آمده اند تا کنون چه اقدامی در این خصوص انجام داده اند و دولت برای گسترش سواد رسانه ای چه کرده است.

وی ادامه داد: اکنون طلاق و بسیاری از معضلات اجتماعی به واسطه همین فیس بوک افزایش یافته و خودش را با فیس بوک پیوند می دهد.

این کارشناس حوزه رسانه همچنین در پاسخ به این انتقاد که چرا فیس بوک برای برخی مسئولین مشکلی ندارد گفت: حتی ماهواره هم برای برخی امکان استفاده اش وجود دارد و آنها می توانند اینترنت بدون فیلتر نیز داشته باشند و وزیر امور خارجه هم این امکان را داشته است تا از این ابزار برای یک دیپلماسی عمومی استفاده کند.

افتاده: فیلترینگ مسئولیت را از خودمان دور کردن است

به گزارش مهر در بخش دیگری از این جلسه جواد افتاده کارشناس حوزه رسانه و فعال شبکه های اجتماعی نیز به عنوان موافق دسترسی به فیس بوک گفت: اکنون در ایران کاربران به فیس بوک دسترسی دارند و مسئولین دولتی هم از آن استفاده می کنند.

جواد افتاده ادامه داد: فیلترینگ، مسئولیت را از خودمان دور کردن است و خوشبختانه دولت جدید در شعار نشان می دهد مخالف دسترسی به چنین فضاهایی نیست و موضوع حق دسترسی به اطلاعات را مطرح می کند.

وی ادامه داد: من مخالف فیلترینگ نیستم اما مخالف این نوع فیلتر کردن هستم و باید فیلترینگ توسط خانواده ها اعمال شود و نکته ایده ال، فیلتر توسط خانواده ها است.

این کارشناس حوزه رسانه مطرح کرد: افراد و کاربرهای شبکه های اجتماعی خود کنترل هستند.

افتاده ادامه داد: خود کاربر تشخیص می دهد چه اقدامی مثبت و یا منفی است و نگاه از بالا به پایی در چنین فضایی اشتباه است و در فضای فیس بوک نمی توان یک نگاه از بالا به پایین داشت.

وی تصریح کرد: قانون باید یک بار برای همیشه تکلیف را مشخص کند و اگر چنین سایتهایی مضر است باید فیلتر شود و کسی حق دسترسی به آن را نداشته باشد حتی با فیلتر شکن و یا vpn.

این کارشناس حوزه رسانه گفت: در قانون اشاره نشده است که استفاده از فیلتر شکن و یا vpn جرم است چون vpn یک ابزار در تجارت الکترونیک است که از آن استفاده می شود.

یکسری کاسبان فیلترینگ در کشور داریم

وی در ادامه گفت: اکنون عده ای از فضای فیلترینگ در کشور استفاده می کنند چنانچه ما یکسری کاسبان فیلترینگ داریم و فیلتر بودن سایتها برای آنان نفع دارد چون آنها اقدام به فروش انواع فیلتر شکن و ... می کنند.

افتاده ادامه داد: در فیس بوک باید این نکته را قبول کنیم که آنها نیز به دنبال منافع خودشان هستند و از اطلاعاتی که برای آنها بهره دارد استفاده می کنند.

این کارشناس حوزه رسانه ادامه داد: فیس بوک یک شبکه پویا است و برای جامعه پویا نمی توان قانون کلی داد و باید آن را قبول کرد چون وقتی چیزی رشد می کند باید ما هم رشد کنیم و من اعتقاد ندارم که مسئله امروز مسئله فیس بوک است و مسئله مورد بحث مسئله شبکه های اجتماعی است.

افتاده تصریح کرد: فیس بوک یک فضای اجتماعی است که در آن همه دیدگاه ها وجود دارد و در حال حاضر نزدیک به پنج میلیون ایرانی در خارج از کشور وجود دارند که از این فضا استفاده می کنند و آنها با بسته شدن چنین فضاهایی چگونه باید با داخل کشور ارتباط برقرار کنند.

این کارشناس حوزه رسانه گفت: نگرانی من از این است که چرا باید کاربران اینترنت به سرورهای آمریکا اعتماد کنند ولی به سرورهای ایرانی اطمینان نداشته باشند.

 

برچسب‌ها