به گزارش خبرنگار مهر، انسانشناسی پزشکی از شاخههای جدید دانش انسانشناسی است که نگرش فرهنگی اجتماعات انسانی و باورهای آنها درباره سلامتی و رفتارهای بهداشتی مردمان و تنوع زیستی آنها را مورد بررسی قرار میدهد.
مروری بر انسانشناسی، انسانشناسی فرهنگی، انسانشناسی پزشکی، نظامپزشکی، زیستپزشکی، طبزدگی، استیلای پزشکی نوین و ... موضوعاتی از این دست، مسائلی هستند که کتاب «مبانی انسانشناسی پزشکی» به آنها پرداخته است. این کتاب به عنوان یکی از کتابهای مجموعه «مردمشناسی و فولکلور» انتشارات فرهامه چاپ شده است.
پیمان متین نویسنده این کتاب، دارای دکترای پزشکی از دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز و دکترای انسانشناسی از دانشگاه دولتی ایروان است. او به زبانهای انگلیسی، فرانسوی، کردی کرمانجی و ترکی استانبولی آشناست و تا به حال بالغ بر 18 کتاب را تالیف یا به فارسی ترجمه کرده است.
«آشنایی با انسانشناسی پزشکی»، «کثرتگرایی در نظام پزشکی»، «قوم پزشکی»، «پزشکی عامیانه» و «طب مکمل» عناوین فصلهای این کتاب هستند.
در قسمتی از این کتاب میخوانیم:
در مطالعات انسانشناختی میباید این دو موضوع با هم در یک متن فرهنگی درک و بررسی شوند. به قول آرتور کلاینمن، زیستپزشکی غربی همه تمرکز خود را معطوف بیماری کرده و ناخوشی را فراموش نموده است. او معتقد است که زیستپزشکی میباید توجه بیشتری به یافتههای انسانشناسان مبذول دارد و در مسیر توسعه فهم و درک معضلات بهداشتی در چهارچوب فرهنگی گام بردارد (Kleinman 1995) اولین گام در مطالعات و تحقیقات قومپزشکی آموختن این است که مردم چگونه معضلات بهداشتی را تعریف و دستهبندی میکنند و برچسبی خاص را اتخاذ مینمایند.
براساس هر فرهنگ خاص، عناصر زیر ممکن است پایه طبقهبندی و نامگذاری معضلات بهداشتی باشند: علت یا سبب بیماریها، ناقل یا حاملان بیماری یا عوامل بیماریزا، اعضای درگیر بدن، نشانههای بیماری و یا ترکیبی از همه اینها، خیلی از این موضوعات و دانستنیهای بومی بهداشتی معمولا به شکل سینهبهسینه و شفاهی از نسلی به نسل مستتر است (Thompson 2004). در این قصهها انواع پیامهای بهداشتی از روشهای پیشگیری از ناخوشیها و آسیبهای جسمانی گرفته تا راههای درمانی و تسکینی به چشم میخورد...
این کتاب با 100 صفحه، شمارگان هزار نسخه و قیمت 5 هزار تومان منتشر شده است.