محققان پژوهشکده بوعلی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با استفاده از فناوری نانو اقدام به تولید اسانس گیاهی به عنوان طعم دهنده غذایی کردند که پایداری بالایی در برابر دما دارند.

به گزارش خبرنگار مهر، طعم از خصوصیات حسی مواد محسوب می‌شود و به موازات دیگر خصوصیات حسی یعنی رنگ، بافت، درجه حرارت، شکل و اندازه در میزان پذیرش محصول یا فرآورده مؤثر خواهد بود؛ چراکه هر قدر که یک ماده غذایی از نقطه نظر ارزش غذایی در سطح بالایی قرار داده شود و بسیار مغذی باشد، تنها در صورت داشتن طعم مطلوب مورد پذیرش مصرف کننده قرار خواهد گرفت.

این در حالی است که استفاده از طعم دهنده‌های شیمیایی در مواد غذایی باعث به خطر افتادن سلامتی انسان می‌شود، اما بهره گیری از گیاهان برای تولید طعم دهنده‌های موادغذایی باعث می‌شود تا نه تنها سلامت غذا به خطر نیافتد بلکه دوام و میزان طعم مواد غذایی افزایش یابد.

از این رو محققان مرکز رشد بوعلی مشهد موفق به تولید طعم دهنده‌های گیاهی با استفاده از فناوری نانو شدند. استخراج اسانس گیاهان با استفاده از فناوری نانو این امکان را فراهم می‌کند تا اختلاط و توزیع مواد در محصول نهایی راحت‌تر صورت گیرد.

این محققان برای این منظور با شکستن مولکول‌های چربی موجود در اسانس‌های طبیعی به اندازه نانومتر، سطح تماس این مواد با محصول نهایی را بیشتر کردند در نتیجه اسانس ماده گیاهی مورد نظر با غلظت بیشتری به دست ‌آمد.

از سوی دیگر استفاده از فناوری نانو باعث ‌شد تا مدت زمان ثابت ماندن طعم ماده مؤثره تا یک سال افزایش یابد و در نتیجه هزینه محصول نهایی به مراتب از محصولات مشابه بدون کاربرد فناوری نانو و مواد گیاهی کمتر شود.

اسانس‌هایی که به صورت معمول مورد استفاده قرار می‌گیرند محدودیت دما دارند اما اسانس‌هایی که خاصیت گیاهی دارند این محدودیت را نخواهند داشت و حتی اگر دما هم پایین باشد اسانس تولید شده لخته نخواهد شد.

این محققان تاکید دارند که هر گیاهی که حاوی اسانس باشد و این اسانس قابل استخراج باشد در این طرح مورد استفاده قرار خواهد گرفت. همچنین این محصول قابلیت به کارگیری در صنایع غذایی و صنایع لبنی را دارد.