سمنان - خبرگزاری مهر: در اسلام طلاق آخرین راه برای زوجین است، در برخی از مواقع زندگی آنقدر برای زوجین سخت و عذاب آور می شود که اگر طلاق نباشد نتایج ویران کننده ای مانند "فساد، قتل، خودکشی و ..." را به همراه دارد.

به گزارش خبرنگار مهر، انسان ها برای رسیدن به آرامش کانون گرم خانواده را تشکیل می دهند اما در برخی از مواقع دلایل متعددی موجب می شود تا از ادامه زندگی خودداری کنند و طلاق را آخرین راه حل بدانند.

زندگی یک بار سنگینی از مسئولیت است، زمانی که جوانان تصمیم دارند ازدواج کنند، باید این امر را بپذیرند که یک بار سنگینی را می خواهند برعهده بگیرند پس جوانی که می خواهد مسئولیت زندگی را بپذیرد نه تنها باید به بلوغ جسمی و روانی رسیده باشد بلکه باید جوابگوی نیازهای خود و خانواده از لحاظ اقتصادی و اجتماعی نیز باشد.

ازدواج یکی از بزرگترین و سرنوشت ساز ترین تصمیماتی است که فرد باید در زندگی خود بگیرد و اگر فرد یک انتخاب درست و مناسب را در این امر داشته باشد می تواند موفقیت هایی را هم در زمینه تحصیلی، شغلی و اجتماعی به دست آورد.

 در اسلام طلاق آخرین راه برای زوجین است، در برخی از مواقع زندگی آنقدر برای زوجین سخت و عذاب آور می شود که اگر طلاق نباشد نتایج ویران کننده ای مانند "فساد، قتل، خودکشی و ..." را به همراه دارد.

طلاق هم مانند دیگر پدیده های اجتماعی دارای ریشه های مختلف است باید برای از بین بردن طلاق عوامل آن را شناسایی کنیم چون این پدیده اجتماعی آسیب های زیادی را به همراه دارد.

کاهش دادخواست طلاق در دادگاه خانواده سمنان

رئیس شعبه دادگاه خانواده شهرستان سمنان با بیان اینکه زندگی مشترک بر مبنای معاشرت و اخلاق شکل می گیرد، افزود: موارد متعددی مانند "حسن خلق، اعتماد متقابل به همدیگر، اعتماد زوجین، احترام به بستگان همدیگر موجب استحکام بیشتر زندگی مشترک می شود.

حجت الاسلام محمد رضوانی نژاد با اشاره به نظر سنجی اداره ثبت و احوال کشور از زوجین طلاق گفت: بیشترین درصد پرونده های طلاق مربوط به دخالت بستگان زوجین بوده است.

وی همچنین اضافه کرد: متاسفانه بستگان بنا به دلسوزی و به امید کمک به طرفین موجب اختلاف بیشتر زوجین می شوند.

اعتیاد، بیکاری و مشکلات اقتصادی عمده ترین عوامل طلاق

رئیس شعبه دادگاه خانواده شهرستان سمنان با بیان اینکه متاسفانه افرادی که قصد کمک به زوجین را دارند بدون توجه به اخلاق اسلامی و دانش علوم مربوط در این زمینه، ناخواسته موجب افزایش اختلاف زوجین می شوند، از خانواده ها خواستار شد اجازه تصمیم گیری را به خود زوجین بدهند و خود را وارد بحث های دو طرف نکنند.

 رضوانی نژاد، اعتیاد، بیکاری و مشکلات اقتصادی را از دیگر عوامل طلاق عنوان کرد و گفت: باید کارشناسان و مسئولان بر اساس نظر سنجی انجام شده و درصد های عنوان شده برای رفع مشکلات طلاق برنامه ریزی و تلاش کنند.

دادگاه آخرین راه برای زوجین است

رئیس شعبه دادگاه خانواده شهرستان سمنان دادگاه را آخرین راه حل برای زوجین دانست و افزود: نمی توان پرونده را به مدت طولانی و با احتمال رفع اختلافات خانوادگی در دادگاه نگاه داشت، چرا که این امر منجر به درگیری های فیزیکی، توهین نسبت به زوجین و خانواده ها و افزایش درگیری ها شده و وضعیت را بدتر می کنند.

رضوانی نژاد با تاکید براینکه زمانی که زوجین به دادگاه مراجعه می کنند یعنی دیگر امکان زندگی وجود ندارد از خانواده ها و زوجین خواستار شد قبل از مراجعه به دادگاه با کارشناسانی که در این زمینه از اطلاعات کافی برخوردار هستند و بی طرف نیز هستند مشورت کنند.

طلاق در سمنان کاهش یافت

رئیس شعبه دادگاه خانواده شهرستان سمنان از کاهش طلاق در این شهرستان خبرداد و گفت: خوشبختانه با اقداماتی که معاونت پیشگیری دادگستری، معاونت اجتماعی نیروی انتظامی، کمیته بحران بهزیستی، صدا سیما، خبرگزاری ها، مطبوعات و شورای حل اختلاف انجام دادند شاهد طلاق کاهش در این شهرستان هستیم.

رضوانی نژاد با اشاره به این مطلب که ازدواج در شهرستان سمنان نسبت به سال گذشته افزایش یافته است گفت: در بحث طلاق نیز در 9ماهه ابتدای سال 90، 254 مورد طلاق داشتیم که این رقم در مدت مشابه سالجاری به 217 مورد رسیده است که شاهد کاهش 14درصدی در زمینه آمار طلاق در شهرستان هستیم.

وی دادخواست طلاق را در 9ماه سال گذشته 443 مورد در شهرستان سمنان عنوان کرد و گفت: در این مدت 319 مورد دادخواست طلاق ثبت شده است.

کاهش 27درصدی دادخواست طلاق در سمنان

رئیس شعبه دادگاه خانواده شهرستان سمنان همچنین از کاهش 27 درصدی دادخواست طلاق طی سالجاری در سمنان خبر داد و افزود: البته برخی از پرونده های سال 1391 طی سالجاری به صدور رای نهایی و اجرای حکم منجر شده است.

رضوانی نژاد از افرادی که در زمینه کاهش طلاق مشغول فعالیت هستند خواست تا از موازی کاری اجتناب کنند.

دوشعبه حل اختلاف با دادگاه خانواده سمنان همکاری دارند

رئیس شعبه دادگاه خانواده شهرستان سمنان از فعالیت دو شعبه شورای حل اختلاف  که با دادگاه  خانواده در سمنان  همکاری می کنند خبر داد و گفت:شوراهای حل اختلاف نقش به سزایی در کاهش طلاق دارند.

رضوانی نژاد از افرادی که در شورای حل اختلاف مشغول فعالیت هستند خواستا تا حجم کاری خود را کم کرده و با توجه به اهداف والای تشکیل این مرجع در زمینه حل اختلافات و افزایش صلح و سازش گام بردارند و  شبیه دادگاه خانواده عمل نکنند.

وی همچنین اضافه کرد: با یک ساعت وقت نمی شود مشکل این گونه پرونده ها را رفع کرد بلکه باید برای حل مشکل طلاق در شورای حل اختلاف غیر از زوجین با بستگان آنها هم صحبت و تمام جوانب را بررسی کرد.

1000 مورد طلاق در استان سمنان رخ داد

مدیر کل ثبت و احوال استان سمنان نیز در این گفتگو با اشاره به این مطلب که در 11 ماهه امسال یک هزار و60 مورد طلاق در استان رخ داده است اظهار داشت: خوشبختانه نسبت به 11ماهه سال گذشته که یک هزار و 106مورد طلاق در استان رخ داده بود، امسال این رقم کاهش یافته است.

عباسعلی طالب بیدختی همچنین با اشاره به اینکه در سالجاری 4.2 درصد کاهش طلاق داشته ایم، گفت: پیش از این، طلاق زوج ها امری ناپسند محسوب می شد اما امروز با کوچکترین مشکل، نه تنها زوج ها به فکر جدایی می افتند بلکه خانواده های آنها تشویق شان می کنند.

 وی از بین رفتن قبح طلاق در جامعه را از عوامل افزایش جدایی زوج ها دانست.

والدین زوج ها را به ادامه زندگی تشویق کنند

مدیر کل ثبت و احوال استان سمنان تصریح کرد: خانواده ها به ویژه پدر و مادر زوج های جوان باید تشویق کننده زوج ها به ادامه زندگی باشند نه اینکه با کوچکترین اختلاف، آنها را به جدایی تشویق کنند

طالب بیدختی با اشاره به این مطلب که والدین زوج ها، اختلافات آنان را در خانه حل کنند، اضافه کرد: بازگشت و بازسازی این باور که جدایی از ناپسندترین مسائل اجتماعی است می تواند در کاهش طلاق در جامعه تاثیر زیادی داشته باشد.

وی خاطر نشان کرد: باید به این باور برسیم که جدایی زوج ها امروز به معضل اجتماعی تبدیل شده است.

بیشترین طلاق در پنج سال اول زندگی رخ می دهد

معاون دفتر امور خانواده و بانوان استانداری سمنان نیز در این گفتگو افزود: سوابق مطالعات و پژوهش هاي انجام شده در حوزه خانواده طی سالهاي اخير حكايت از رشد بي رويه آسيب هاي خانواده علي الخصوص طلاق هاي زود هنگام دارد.

صغری عبدوس با اشاره به این مطلب که بر اساس آمارهاي ارائه شده، ميزان پديده طلاق ظرف 40 سال گذشته در جهان حدود سه برابر شده است اظهار داشت: در ايران نيز آمار طلاق افزايش يافته است.

وی تصریح کرد: بررسي آمار طلاق در فاصله سالهاي 85 تا 90 نشان مي دهد كه بيشترين فراواني آن، مربوط به مردان گروه سني 29-25 ساله و زنان 24 -20 ساله بوده است كه نشان از شيوع اين پديده در بين زوج هاي جوان دارد.

در سه سال گذشته میزان طلاق افزایش یافته است

معاون دفتر امور خانواده و بانوان استانداری سمنان با تاکید بر اینکه در این استان طی طول سه سال گذشته میزان طلاق افزایش یافته به صورتی که در سال 90 نسبت به سال 89 افزایش 7.77 درصد و در سال 91 نسبت به سال 90 افزایش 7.6 درصد داشته است  عنوان کرد: همچنين بررسي ميزان طلاق با توجه به شاخص طول مدت زندگي، در فاصله سالهاي 85 تا 90 نشان مي دهد كه 50.18 درصد از طلاق ها يعني بيش از نيمي از كل طلاق هاي صورت گرفته در اين سالها در بين خانواده هايي اتفاق افتاده كه در پنج سال اول زندگي خود قرار داشته اند.

عبدوس گفت: دفتر بانوان و خانواده استانداری نیز با حمایت مرکز امور زنان نهاد ریاست جمهوری طرح ملی مطلع مهر ویژه زوجین جوان را اجرا کرد.

وی اظهار داشت: این طرح با اهداف تحكيم و تقويت نهاد خانواده و تعالي آن به عنوان اصلي ترين نهاد اجتماعي به منظور دستيابي به جامعه اي پايدار ، فعال و پويا ،بهبود كيفيت رابطه زوجين از طريق ارتقاء سطح مهارتهاي زندگي، پيشگيري از بروز و گسترش زمينه هاي طلاق در خانواده، پيشگيري از بروز طلاق عاطفي در خانواده و برقراري صميميت و رافت در خانواده و فرهنگسازي در جهت تعميق باورها و آموزه هاي ديني متناسب با تقويت بنيان خانواده اجرا شد.

ایجاد مراكز سلامت خانواده در سمنان

معاون دفتر امور خانواده و بانوان استانداری سمنان افزود: این دفتر برقراري خانواده هايي سالم و كارآمد را به عنوان بستر تربيت نسلهاي آتي در دستور کار خود قرار داد و با برگزاری دوره های آموزشی احکام، پزشکی و روان شناسی در سطح استان برای زوجین جوان زیر پنج سال کارمندان دستگاه های اجرایی این طرح را اجرا کرد.

عبدوس با بیان اینکه علاوه بر شاخه آموزشي طرح، شاخه مشاوره طرح مطلع مهر نيز به عنوان بخش تكميلي آموزش در مراكز استانها فعاليت می کند اظهار داشت: بدين منظور مكان هايي تحت عنوان مراكز سلامت خانواده در مركز هر استان داير تا با ارائه خدمات ويژه مشاوره در محورهاي روانشناسي و پزشكي، به زوج هاي جواني كه دوره آموزشي را طي کرده و يا مشغول گذراندن دوره مي باشند كمك كرده و اثر بخشي دوره هاي آموزشي را افزايش دهد.

کمیته فرهنگی و پیشگیری بانوان و خانواده تشکیل می شود  

معاون دفتر امور خانواده و بانوان استانداری سمنان از برگزاری همایش توانمند سازی خانواده و سلامت پایدار با همکاری کمیته امداد امام خمینی (ره) خبر داد و افزود: این همایش گامی جهت توانمند سازی خانواده های تحت پوشش کمیته امداد بوده است.

عبدوس گفت: هم اکنون در صدد هستیم با تشکیل کمیته فرهنگی و پیشگیری بانوان و خانواده در جهت مقابله با سوء مصرف مواد در سطح استان، که از عوامل بروز طلاق است، گامی برداریم.

وی در خاتمه اجرای طرح ملی رحمت (آموزش خانواده از دیدگاه قرآن و عترت) در قالب کلاسهای آموزشی، برگزاری همایش، ارائه سی دی و جزوات آموزشی را از جمله فعالیت های دفتر امور خانواده و بانوان استانداری از سال 85 تا کنون برشمرد و خاطر نشان کرد: در حال حاضر درصد انعقاد تفاهم نامه های مختلف با دستگاه های متبوع و آموزش استان جهت آموزش مهارتهای زندگی هستیم.

عدم شناخت زوجین از یکدیگر مهمترین علل طلاق است

مدرس آموزش خانواده در سمنان نیز در این گفتگو، شناخت زوجین از یکدیگر را بسیار مهم خواند و گفت: عدم شناخت کافی زوجین نسبت به یکدیگر از مهمترین علل وقوع طلاق است.

علیرضا یوسفی اصفهانی تصریح کرد: متاسفانه امروزه توجه بیش از حد به ملاک های ظاهری موجب شده است که برخی خانواده ها و جوانان جنبه های ارزشی ازدواج را در اولویت ملاک های خود قرار ندهند.

وی با اشاره به این مطلب که متاسفانه در حال حاضر ملاک هایی مانند زیبایی ظاهری، تمکن مالی، برخورداری از امکانات رفاهی و اجتماعی، در صدر توجه این گروه قرار گرفته است گفت: این نوع نگاه به تشکیل زندگی مشترک، مبنایی بر شکل گیری یک زندگی ناموفق می شود.

آموزش پیش از ازدواج ضروری است

این مدرس خانواده با تاکید بر ضرورت آموزش های پیش از ازدواج، از جوانان خواست در تعیین ملاک های خود در انتخاب همسر مناسب دقت کنند.

یوسفی اصفهانی با اشاره به این مطلب که طلاق عاطفی و روانی از هنگامی آغاز می شود که پایه های اعتماد و محبت در زندگی مشترک لرزان و سست می شود اظهار داشت: در بسیاری موارد عوامل فردی و نیز ذهنیت های زوجین مانند توقعات نابجا، قضاوت های عجولانه، خودبینی و خودخواهی یکی از زوجین یا هر دو آنها، عدم ثبات شخصیتی و تعمیم مسایل دیگران به زندگی خود، رابطه زناشویی را دچار آسیب کرده و میان زوجین ناسازگاری و تنش بوجود می آورد.

وی افزود :در اثر توسعه این نوع طلاق در روابط زوجین، پیوندهای عاطفی بین آنها بمرور گسسته شده و آنها علیرغم باهم بودن، تنهایی روانی را انتخاب می کنند.

مشکلات اقتصادی از اصلی ترین عامل افزایش پدیده طلاق نیست

این مدرس آموزش خانواده با اشاره به نقش آموزش مهارت های زندگی به جوانانی که در آستانه ازدواج قرار دارند اظهار داشت: عدم آشنایی با مهارت های زندگی مشترک، از دیگر عوامل افزایش طلاق جوانان است که این امر در کنار مشکلاتی از جمله مهیا نبودن امکانات زندگی باعث شده تا درصد قابل توجهی از ازدواج ها در دو سال اول زندگی به طلاق ختم شود.

یوسفی اصفهانی اظهار داشت: مسائل اقتصادی اصلی ترین عامل افزایش پدیده طلاق نیست و باید علت آن را در نگرش های افراد و نیز عدم آموزش مهارت های زندگی جستجو کرد.

وی افزود: گسترش وحدت رویه و همپوشی نهادهای متولی امر خانواده در زمینه برنامه ریزی اقدامات و آموزش های مربوط به "تشکیل خانواده"، عامل موثری در کاهش آمار طلاق و استحکام بنیان مقدس خانواده بشمار می رود.

یوسفی اصفهانی با اشاره به این مطلب که طلاق فقط در برخی موارد، تنها راه حل ممکن است گفت: به همین دلیل در معارف دینی ما طلاق، مبغوض ترین حلال های الهی شمرده شده است، لیکن در اغلب موارد راه های بهتری هم وجود دارد که به دلیل عدم گذشت و تاب آوری افراد، این راه حل آخرین، در ابتدای زندگی مورد انتخاب قرار می گیرد.

جوانان باید از تجربه بزرگترها در زندگی بهرمند شوند    

 رئیس حوزه علمیه حضرت ولی عصر (عج) شاهرود نیز با بیان اینکه باید جوانان از تجربه بزرگترها در زندگی خود بهرمند شوند افزود: مشاور مذهبی یا کارشناس مذهبی می تواند نقش موثری را در مشاوره قبل ازدواج داشته باشد.

حجت الاسلام حمید عبدالهیان با بیان اینکه اسلام در خصوص تحقیق قبل از ازدواج تاکید فراوانی کرده است عنوان کرد: ائمه معصوم(ع) در روایات مختلفی به چهره زشت طلاق اشاره داشته و در همین راستا نیز پیامبر اکرم(ص) می‌فرماید: "ابغض الاشیاء عندی الطلاق" "منفورترین چیزها در نزد من، طلاق است" از این‌رو اقدام به از هم‌پاشیدن زندگی مشترک به بهانه‌هایی جز ضرورت، اقدامی منفور تلقی می‌شود.

اسلام بر تحقیق درست تاکید دارد

استاد فلسفه حوزه و دانشگاه شاهرود با تاکید بر اهمیت مشاوره با دیگران و سفارش اسلام بر این نکته تصریح کرد: جوانان در ازدواج خود با بزرگترها مشورت نمی کنند و مشورت جایی برای انتخاب همسر برای برخی از آنان ندارد و با شناخت های احساسی خود وارد زندگی مشترك می‌شوند.

وی افزود: اسلام بر تحقیق درست تاکید دارد و هم تحقیق را لازم می داند و هم مشورت، به خصوص با مشاوران متخصص در زمینه ازدواج.

ازدواج موجب پاک دامنی و کسب اخلاق نیک می شود

مدیر کل تبلیغات اسلامی استان سمنام نیز در این گفتگو، ازدواج را موجب حفظ پاک دامنی و کسب اخلاق نیک دانست و اظهار داشت: ازدواج عامل آرامش و جذب رضایت پروردگار می شود.

حجت الاسلام علی شکری با اشاره به این مطلب که مسئولان باید توجه ویژه ای به این مسائله داشته باشند گفت: عوامل طلاق باید شناخته شود و برای از بین بردن این عوامل برنامه ریزی های لازم انجام شود.

وی با بیان اینکه طلاق در طول تاریخ به عنوان راه حلی برای مشکلات زناشویی مطرح بوده و هست اظهار داشت: شیوه برخورد و قوانین طلاق در هر جامعه ای متفاوت است.

اسلام طلاق را نمی پسندد

عضو شورای فرهنگ عمومی استان سمنان با تاکید بر اینکه از دیدگاه اسلام اختلافات خانوادگی با صبر و متانت باید برطرف شود افزود: طلاق به عنوان آخرین راه حل است و اسلام طلاق را نمی پسندد و آن را مکروه می داند، و فقط در موارد سخت و اضطرار جایز می شمرد.

شکری با اشاره به این مطلب که قرآن به مردان مسلمان سفارش می‌کند که از طلاق همسرانشان خودداری ورزند؛ و سازش را بهتر دانسته است، عنوان کرد: در شرایط ناسازگاری زن و شوهر، قرآن پیشنهاد کرده ‌است که داوری از خانواده شوهر و داوری از خانواده زن با هم بحث کنند.

..................................
گزارش از اعظم سالار