مهرداد محب‌علی هنرمند نقاش که با یکی از آثارش از مجموعه «بهشت» و کرمعلی شیرازی که با تابلو نقاشیخط «به نام خداوند جان و خرد» از مجموعه «نیایش سبز» در حراج امسال کریستیز دوبی حضور دارند درباره این آثار توضیح دادند.

خبرگزاری مهر - گروه فرهنگ و هنر: خیابان «کنزینگتون جنوبی» در شهر لندن محل دفتر یک موسسه است که مهمترین تاثیرات را بر هنرهای تجسمی در جهان و حتی ایران دارد.

موسسه حراج کریستیز در کنار موسسات دیگر مانند بونامز و یا ساتبیز چند سالی است با شعبه‌های عربی خود هنرهای تجسمی ایران را به سمت و سوی خود کشیده و بعد از سال‌ها یک سبک و سیاق جدید در هنر ایران به وجود آورده است.

چند سالی است که بسیاری از نقاشان و منتقدان هنری به حضور جدی برخی جریانات و برخی چهره‌ها در روی آوردن هنرمندان به آنچه که این حراج‌ها می‌خواهند، اذعان و حتی انتقاد دارند ولی باید پذیرفت که در این حراج آثار بسیاری از هنرمندان قیمت‌هایی پیدا کردند که تا سالیان سال در بازار داخلی نمی‌توانستند به آن دست یابند.

امسال برخلاف همیشه که هنرمندان ایران در ماه‌های اردیبهشت و آبان چشم به هتل «جمیرا» در دبوی دوخته بودند تا حراج کریستیز برگزار شود، ناگهان اعلام شد که کریستیز در شب عید نوروز برپا خواهد شد.

شامگاه 28 اسفند در سالن گودفين هتل امارات تاورز، محل هميشگى حراج كريستيز دوبى، 115 نقاشى، نقاشیخط و مجسمه مدرن و معاصر هنر عرب، تركيه و ايران روى ميز حراج مى‌رود كه 29 اثر آن از 20 هنرمند ايرانى است.

اين نخستين بارى است كه كريستيز در آخرين روز اسفند ماه برپا مى‌شود، گويا مديران اين حراج خواسته‌اند همزمان با برگزارى آرت دوبى و حضور پرشمار مجموعه‌داران چند مليتى، اين رويداد را اجرا کنند تا شايد فرصتى براى جلب خريداران تازه فراهم آيد.

گويا به جهت تغيير زمان برگزارى، كريستيز ترجيح داده بعد مدتها حراج خاورميانه‌اش را يك شب با تمركز بر پيشكسوتان و آثار مدرنيستى برگزار كند.

از ایران هنرمندان همیشه حاضر در حراج یعنی پرويز تناولى، سيد محمد احصايى، حسين زنده‌رودى، عباس كيارستمى، على شيرازى، نصرالله افجه‌اى، مسعود عربشاهى، فرهاد مشيرى و مهرداد محب‌علی در کریستیز امسال حضور دارند.

هرچند در دوره‌های قبلی حضور کارهای تقلبی و یا آثاری که فروش آنها با قیمت‌های اعلام شده تفاوت فاحشی داشت، برخی نگرانی‌ها را برای جامعه هنر ایران به وجود آورد ولی کسی نمی‌تواند منکر تاثیرهای این حراج بر اقتصاد هنر ایران شود.

محب‌علی با پرتره خادمان به انسانیت در کریستیز حضور دارد

مهرداد محب‌علی، هنرمند نقاش، مدرس دانشگاه و عضو انجمن نقاشان معاصر ایران یکی از چند چهره‌ای است که در این حراج یک شبه حضور دارد.

وی در مورد حضور خود در کریستیز به خبرنگار مهر گفت: یکی از آثارم از مجموعه‌ای به نام «بهشت» در این حراج حضور دارد. در این مجموعه من به شخصیت‌هایی پرداختم که در تاریخ به انسانیت خدمت کردند و حضور و نام آنها در صفحات تاریخ می‌درخشد.

این هنرمند نقاش ادامه داد: در این اثر و در این مجموعه از کارگردانان گرفته تا پزشکان و دانشمندان حضور دارند و افردای چون آلفرد هیچکاک، پابلو پیکاسو، الکساندر گراهام بل، مادام کوری، چارلی چاپلین و افراد دیگر که در کنار هم و در فضایی باز و بهشت‌گونه نشسته‌اند، کشیده شده است.

وی که چندی پیش مجموعه‌ای از کارهای خود را در گالری «اعتماد» روی دیوار برده بود که بی‌شباهت به این اثر نبودند، در مورد تفاوت این مجموعه با مجموعه «بهشت» توضیح داد: در آثارم در گالری اعتماد به تاریخ پرداخته بودم و بسیاری از خونریزیان تاریخ هم در آن مجموعه حضور داشتند.

محب‌علی خاطرنشان کرد: اما در مجموعه «بهشت» که یکی از آنها در حراج کریستیز امسال در شب سال نو عرضه خواهد شد به انسان‌هایی پرداخته‌ام که برای جامعه انسانی مفید بودند.

وی در پاسخ به این پرسش که چگونه این شخصیت‌ها را به نقاشی تبدیل کرده‌اید؟ بیان کرد: من افراد را محو کشیده‌ام که در عین حال که مشخص است چه کسی است ولی مشخص نیست که چه شخصیتی دارد و اطراف او محو شده است.

محب‌علی در پایان سخنانش گفت: حضور در حراج کریستیز بی‌شک تاثیرهای زیادی بر قیمت آثار و روند تولید آثار هنری در ایران گذاشته و خواهد گذاشت زیرا این حراج به یکی از بازارهای خوب هنری تبدیل شده ست.

اشعار فردوسی با کتابت شیرازی در میان آثار کریستیز

یکی از افرادی که در چند سال اخیر و به ویژه در سه دوره آخر حراج کریستیز حضوری فعال داشته و مجموعه‌داران ایرانی کارهای وی را با اشتیاق در کریستیز به فروش می‌رسانند و قیمت‌های آنچنانی برای کارهایش اعلام می‌کنند، کرمعلی شیرازی است که بعد از سال‌ها خوشنویسی نستعلیق با قلم ریز ناگهان تغییر رویه داد و کارهای بزرگ و عظیم کشید.

شیرازی در گفتگو با خبرنگار مهر در مورد حضور دوباره‌اش در کریستیز توضیح داد: اثر «به نام خداوند جان و خرد» با ابعاد 150 در 150 سانتیمتر از مجموعه کارهای قدیمی من است که در این حراج دوباره به فروش خواهد رسید.

وی افزود: این اثر را من نفرستاده‌ام بلکه یکی از مجموعه‌داران که چهار سال پیش آن را خریداری کرده بود اثر را به کریستیز ارائه داده است.

این هنرمند فعال در عرصه نقاشیخط بیان کرد: متن این اثر به شعر فردوسی ربط دارد. در این تابلو نوشته‌ام «به نام خداوند جان و خرد». این اثر از مجموعه‌ای به نام «نیایش سبز» گرفته شده است و در حراج کریستیز به نمایش درخواهد آمد.

شیرازی در پایان سخنانش گفت: این تابلو از مجموعه خط‌های درشت من است که بر اساس قالب‌های سیاه‌مشق تنظیم شده و با تکنیک اکریلیک روی بوم خلق شده است.

بزرگان هنر درصدد فتح قله‌های کریستیز

همچنین در اين شب از پنج هنرمندمان بيش از يك اثر روى ميز حراج مى‌رود: چهار مجسمه از پرويز تناولى كه شامل سه «هيچ» و «يك شاعر ايستاده» است كه در ميانشان «هيچ زرد» دو مترى فايبرگلس با برآورد قيمت 250 تا 350 هزار دلار بالاترين پيشنهاد را دارد.

سه نقاشىخط سيدمحمد احصايى كه دو تاى آن 80 تا 120 هزار دلار ارائه مى شود. سه نقاشى فرهاد مشيرى كه گرانترينش ١٥٠ تا ٢٠٠ هزار دلار است. دو اثر زنده‌رودى كه بالاترينش 100 تا 150 هزار دلار و دو نقاشى مسعود عربشاهى 20 تا 25 هزار دلار قيمت گذارى شده اند.

از زنده‌ياد سهراب سپهرى يك نقاشى از سرى انتزاعيش 60 تا 80 هزار دلار پيشنهاد مى‌شود. از عباس كيارستمى هم عكسى از سرى درختان چكش مى خورد كه 30 تا 40 هزار دلار برآورد شده است.

در اين شب از زنده‌يادان لاشايى، روح‌بخش، قندريز، مافى، تيرافكن و نيز هنرمندان در قید حیات كوروش شيشه‌گران، منوچهر يكتايى، درخشانى، بنى‌صدر و محب على هم يك اثر بخت خود را در اين حراج مى‌آزمايند.

شانزدهمين حراج كريستيز خاورميانه از پنج منظر  همزمانى با آرت فير دوبى و عيد نوروز، اندكى افزايش قيمت آثار هنرمندان ايرانى، حضور پررنگ اساتيد مدرنيست كشورمان و نيز ارائه بسيارى از كارهاى ايرانى از اروپا و آمريكا جالب توجه است.

شانزدهمين حراج كريستيز ساعت 7 بعداز ظهر 19 مارس ( 28 اسفند) آغاز به كار مى‌كند كه انتظار مى رود به مدت سه ساعت به طول انجامد.

گزارش از مجید احمدی