انتشار اولین جلد از سری مجلدات دانشنامه فرهنگ مردم ایران در ماه‌های آغازین سال 92، که توسط مرکز دایرة‌المعارف اسلامی انجام شد، یکی از وقایع قابل توجه حوزه پژوهش در سال گذشته بود.

خبرگزاری مهر ـ گروه فرهنگ و ادب: یکی از اتفاقات مهم در سال 92، در حوزه انتشار تحقیقات و پژوهش‌های فرهنگی کشور، آغاز انتشار دانشنامه فرهنگ مردم توسط مرکز دایرة‌المعارف بزرگ اسلامی بود. انتشار اولین جلد از این مجموعه، البته با حواشی و مشکلاتی روبرو بود که خبرگزاری مهر نیز آن‌ها را پیگیری کرد اما در این گزارش، به طور اجمالی قصد مرور خبر انتشار آن را داریم.

به طور گذرا، باید اشاره کنیم که ویراستار ارشد این دانشنامه تا چند ماه پیش از انتشار اولین جلدش، معصومه ابراهیمی بود و طی چند ماه باقی مانده به انتشار آن، این سمت به محمد جعفری قنواتی و اصغر کریمی سپرده شد که این موضوع موجب شکل‌گیری چالش‌هایی شد.

دانشنامه «فرهنگ مردم ایران» یک دانشنامه تخصصی درباره فولکلور و فرهنگ عامه مردم ایران است. این دانشنامه عمده‌ترین مباحث فرهنگ مادی و معنوی مردم مناطق مختلف ایران را دربرمی‌گیرد که در 20 کد طبقه بندی شده‌اند که برخی از آنها عبارتند از: خوراک، پوشاک، بازی و نمایش، هنر و صنایع دستی، موسیقی، ادبیات عامه، طب عامیانه، باورها و اعتقادات، آداب و رسوم، نهادها و موسسات مرتبط با مردم شناسی و فرهنگ عامه، شخصیتها و صاحبنظران تاثیرگذار در این زمینه، کتابها و متون فولکلوریک.

مداخل جلد اول این دانشنامه از «آب» تا «باران» بود و مداخل جلد دوم از واژه «باران» به بعد و تا حرف «ت» هستند. مداخل جلد سوم هم از «ت» به بعد را شامل خواهد شد.

به هر حال، بعد از چندین سال تحقیق و آماده‌سازی امکانات، جلد اول در روزهای پایانی سال 91 در مسیر چاپ و انتشار قرار گرفت و در ماه‌های آغازین سال 92 چاپ شد.

مراسم رونمایی از این دانشنامه نیز روز 18 تیر در مرکز دایرة‌المعارف بزرگ اسلامی برگزار شد که کاظم موسوی بجنوردی مدیر مرکز دایرةالمعارف بزرگ اسلامی در این برنامه گفت: گفت: کاری که برای چاپ دانشنامه فرهنگ مردم ایران انجام شده در دنیا بی‌سابقه است و چنین دانشنامه‌ای با موضوع فرهنگ مردم در جهان نمونه مشابه ندارد.

اصغر کریمی یکی از سرویراستاران دانشنامه فرهنگ مردم در گفتگویی در سال 92 و بعد از انتشار اولین جلد این دانشنامه با خبرنگار مهر گفت: در ادامه انتشار مجلدات دانشنامه فرهنگ مردم در مرکز دایرة‌المعارف بزرگ اسلامی، جلد دوم و سوم این طرح آماده است، اما چاپ آن‌ها با فاصله انجام خواهد شد.