به گزارش خبرنگار مهر، طبیعت همواره بخشندگی های زیادی داشته است و همواره با وجود همه نامهربانی های بشر دست درمانگر خود را بر سر بیماران کشیده و آنها را التیام بخشیده است.
" چشمه گراب" یکی از درمانگاه های طبیعی در خراسان است که از اعماق زمین می جوشد و با وجود خواص درمانی فراوان و چشمه های رنگارنگ غنی از مواد معدنی تا حدودی در این خطه زیبای سرزمین مان مورد بی توجهی واقع شده و ناشناخته مانده است.
وصف درمانگری چشمه ای از دل زمین
"چشمه گراب" در 49 کیلومتری جنوب مشهد و در مسیر جاده قدیم مشهد به نیشابور در نزدیک روستایی به نام گراب از دل زمین میجوشد و آب غنی از مواد معد نی آن، برای بسیاری از بیماری ها حکم درمان را دارد تا جایی که در وصف درمانگری های آن اهالی منطقه واقعیت ها و داستان های زیادی نقل میکنند.
اگر از نزدیک به این چشمی گریانی طبیعت بروید، باید سراغ روستای گراب را بگیرد تا مسیر ورودی اش را کشف کنید، از مسیر و جاده ورودی آن پیدا است که این درمانگاه طبیعی مورد بی توجهی قرار دارد.
در واقع "چشمه گراب" متشکل از چندین چشمه با رنگ ها و مزه های مختلف با فواصل تقریبی 500 متر از یکدیگر است که اغلب دارای دهانه های مخروطی و مرتفع تر از سطح زمین هستند.
شکوه طبیعت و چشمه های رنگارنگ
این چشمه های رنگارنگ در گوشه گوشه چندین تپه مجاور قرار دارند بر سر هر کدام که می روی رنگی را می بینی و با چشیدن طمع های مختلف ترش، تلخ و شور را احساس می کنی که هر کدام نشانی از وفور یک ماده معدنی در آن است، اینجا شکوه طبیعت را می بینی.
روی سطح زمین آنجا که راه می روی احساس می کنی زیر پایت خالی است و این نشانی از فعالیت های آتش نشانی در گذشته های دور آنجا دارد.
بزرگترین چشمه آن چشمه ای مخروطی شکل با رنگی سبز است که روی تپه ای با ارتفاع 30 متر قرار دارد.
در مورد نام این چشمه نیز برخی از زبان شناسان و تاریخ دانان بر این باورند که "گراب" به چشمه ها و آب های معدنی ای گفته میشود که دارای گوگرد هستند و البته نام روستای مجاور آن هم گراب است.
آبی برای التیام زخم های پوستی
اهالی اینجا برای درمان زخم های پوستی از آن بهره میبردهاند، به گفته کارشناسان زمین شناسی آب این چشمه مخروطی شکل از دسته آبهای کلروره سدیک آهن دار و هیپوترمال با باقیمانده خشک زیاد و اسیدیته زیاد است.
یک محقق در مورد این چشمه به مهر می گوید: واژه گراب در انگلیسی به چشمه ها یا چاه های آب معدنی گوگرد دار اشاره دارد.
محمد جواد آراسته ابراز می کند: مجموعه چشمههای تراورتن ساز منطقه گراب در مجاورت گسل سنگ بست شاندیز و در بخش جنوبی آن قرار دارد، این موضوع البته نشان دهنده این است که منطقه دنباله طبیعی رون بینالود نیز به شمار میرود.
وی با بیان اینکه مردم محل از آب این چشمه به عنوان دارو و برای التیام زخمهای سطحی استفاده میکنند، ادامه می دهد: وجود املاح کلر و سولفات فراوان و نیز ترکیبات به حد اشباع در آب نشاندهنده ارتباط آب با منابع غنی زیرزمینی از این مواد است.
آراسته می گوید: این نوع ترکیبات بیشتر در زمینهای دوره تریاس در دریاها باقی ماندهاند، این نوع آبها دارای خاصیتی بوده که به دفع مواد زاید کمک میکنند.
وی عنوان می کند: بر اساس برر سی های به عمل آمده این آب ها در درمان بیماری های مفصلی مۆثر و سودمند تشخیص داده شده است.
آتش فشانی از گذشته های دور زمین
اگر گذر تان که به چشمه گراب افتاد، می توانید از یکی از زیباترین مناظر طبیعت دیدن کنید، قله ای که شبیه به قله های آتش فشانی سر از زمین بیرون آورده و شاید در گذشته های دور زمین فعالیت هایی هم داشته است.
ارتفاع این قله کوچک از سطح زمین همان منطقه شاید به 70 متر برسد، زمانی که به بالای این قله میرسید، دهانه آتش فشانی را مشاهده میکنید که از نوک قله تا روی سطح آب ارتفاعی حدود هشت متر دارد و باقی فضای آن را آب پر کرده است که احتمال دارد این حوضچه آبی به تونلی آبی راه داشته باشد
اين چشمه داراي آب معدني با خواص درماني فراوان مي باشند. املاح كلر و سولفات در اين آب فراوان است. آب چشمه مفيد است و به دفع مواد زايد بدن كمك مي كند.
این چشمه به دلیل دارا بودن ترکیبات گوگرد دارای آب ترش مزه بود و رسوبات زرد رنگی نیز بر جای گذاشته است همچنین رسوبات آن برجستگیهای مخروطی شکلی مانند مخروط آتش فشانی با دهنه های بیضی مانند تشکیل داده و در برخی نقاط نیز نا همواری پلکانی را پدید آورده اند که مجموعه این پدیده طبیعت خاصی را در اطراف چشمه ایجاد کرده است.
چشمه گراب علاوه بر خواص درمانی که نیاز به تحقیق دارد به لحاظ ساختار زمین شناسی نیز دارای ارزش است، این درمانگاه طبیعی که از اعماق وجود زمین می جوشد نیاز به توجه بیشتری دارد.
----------------------
گزارش: ملیحه زرین پور