اصفهان – خبرگزاری مهر: شهرستان کاشان یکی از شهرهای پر جاذبه تاریخی در کشور به شمار می‌رود که از لحاظ تنوع آب و هوایی و آثار زیبای تاریخی که قدیمی ترین آن به هفت هزار سال پیش باز می‌گردد دارای جاذبه‌های خاصی است.

به گزارش خبرنگار مهر، بهار بهترین فرصت برای گردشگری در ایران است، فصلی که طبیعت جانی تازه گرفته و می‌توان با سفر به نقاط محتلف ایران  روح انسان نیز جانی دوباره می‌گیرد.

حال سفر به شهری با تپه‌های سیلک، خانه‌های تاریخی و چندین اثر تاریخی دیگر خالی از لطف نیست شهری که در کنار خود شهر زیرزمینی نوش آباد را دارد که آن نیز داستانی بسیار دارد.

تپه تاریخی سیلک

دانشمندان قدیمی‏ترین خاستگاه تمدن بشری را سیلک در کاشان عنوان می‏کنند یعنی اولین جایی که شهرنشینی شکل گرفت و در این نقطه بود که آریایی‏ها اولیه تمدن شهرنشینی را ایجاد نمودند.

با پيدا شدن چند ظرف سفالي زيبا در اوايل سال 1933 ميلادي در پاريس و شناخته شدن محل اكتشاف اين ظروف كه در سيلك كاشان بود، مشاور موزه ملي فرانسه را بر آن داشت تا در اكتبر همان سال مجوز حفاري در اين نقطه مهم را گرفته و هيئت فرانسوي به سرپرستي پروفسور رومن گيرشمن را مامور حفاري در سيلك كاشان نمايد.

علاوه بر منطقه سیلک، مناطقی مانند غار رئیس، آتشکده نیاسر و آتشکده خرمدشت که مربوط به زمان ساسانیان است برتداوم آن تمدن صحه می گذارد.

باغ فین کاشان

می توان از باغ فین کاشان با عنوان یکی از باارزش ‌ترین آثار تاریخی كاشان این شهرستان نام برد چنانچه، بنای بر جای مانده به دوران صفوی بازمی‌گردد و بر روی بناهای دوره دیلمی احداث شده است.

باغ فین کاشان را می‌توان گفت از لحاط باغ آرایی و آب رسانی اهمیت ویژه‌ای دارد و بناهای این باغ شامل سر درب ورودی به همراه برج و بارو، شتر گلوی صفوی در میانه باغ، شتر گلوی فتح علی شاهی و اتاق شاه نشین در جنوب خاوری باغ، موزه ‌در باختر باغ و حمام ‌های كوچک و بزرگ و كتابخانه در خاور باغ می شود.

حمام فین کاشان که در باغ فین قرار دارد همان مکان تاریخی است که ناصرالدین‌شاه در سال ۱۸۵۲ میلادی صدراعظم خود امیرکبیر را در آن به قتل رساند.

 وسعت باغ فین بالغ بر ۲۳ هزار مترمربع و شامل یک حیاط مرکزی است که به وسیله دیوار، بارو و برج های استوانه شکل محصور شده‌ است.

همانطور که ذکر شد وجود عناصر آب و درخت که عناصری پویا هستند در کنار ابنیه که عناصر ثابت معماری هستند، هویتی زنده به این اثر فرهنگی و تاریخی بخشیده‌ است. باغ فین یکی از مهمترین نمونه باغ‌های ایرانی است که همچنان زنده و پابرجاست. همچنین این باغ به خوبی روش ایجاد منظر فرهنگی را معرفی می ‌کند. همچنین کوشک قاجاری در باغ فین کاشان با نقاشی‌ های زیبای سقفی و دیواری نیز در انتهای باغ و خارج از محور تقارن باغ واقع است.

این اثر در تاریخ ۱۵ آذر ۱۳۱۴ با شماره ثبت ۲۳۸ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید و کار ثبت جهانی این اثر که از سال ۲۰۰۷ میلادی آغاز شده بود، چندین سال به طول انجامید و سرانجام در زمستان ۱۳۸۹، مرحله اول ثبت این اثر در فهرست میراث جهانی یونسکو به انجام رسید.

خانه طباطبایی‌ها

خانه طباطبایی ها از جمله این خانه هاست که در نزديكي خانه تاريخي بروجردي و در جوار بقعه امامزاده سلطان ميراحمد (ع) قرار دارد و به دليل اينكه سنگ بناي اين خانه تاريخي را شخصي به نام سيد جعفر طباطبايي نطنزي، بنا نهاده به خانه طباطبايي ها موسوم و مشهور شده است.

اين خانه در زميني به مساحت چهار هزار و 730 مترمربع احداث و در حدود سال 1250 (ه.ق) با مهارت و هنرمندي معمار معروف كاشاني استاد علي مريم، ساخته شده است.

اين خانه شامل چهار صحن و حياط است كه حياط مركزي آن متعلق به قسمت بيروني و حياط هاي ديگر متعلق به اندروني خدمه بوده است.

در طرفين تالار بزرگ دو حياط خلوت و نورگير به صورت قرينه احداث شده كه داراي تابلوهاي بديع نقاشي است و از نفايس آثار هنري اين ديار به شمار مي آيند.

خانه طباطبايي ها داراي پنج در ورودي است كه ورودي اصلي به دو ورودي اندروني و بيروني در قسمت هشتي تقسيم مي شود. علت پيچ و خم هاي موجود در راهروهاي ورودي جهت شكستن اختلاف ارتفاع ها و نداشتن ديد مستقيم به داخل خانه است.

تزيينات متنوع گچبري كه در تمامي فضاهاي خانه به كاررفته است شكوه خاصي به آن بخشيده است.

خانه تاريخي بروجردي

اين خانه توسط بازرگاني به نام حاج سيد حسن نطنزي، در سال 1275 (ه.ق) در دوره قاجاريه ساخته شده و به حاج آقا حسن بروجردي مشهور شده و خانه اي هم كه متعلق به وي بوده به خانه بروجردي معروف شده است.

معمار اين خانه يكي از نوابغ معماري كاشان و از طراحان معروف ساختمان به نام  استاد علي مريم  بوده كه در ايجاد دو بناي تاريخي ديگر كاشان يكي خانه تاريخي طباطبايي ها و ديگري تيمچه امين الدوله نقش داشته است

.

نقاشي هاي اين بنا در شيوه هاي متنوع و با رنگ و روغن و آبرنگ زير نظرهنرمندان نامدار نقاشي ايران در دوره قاجاريه ازخاندان غفاري كاشاني ترسيم شده و طرح هاي گچبري اين خانه نيز با نظارت تهيه و با انجام رسيده است.

بخش سرپوشيده اين بنا كه شامل عمارت كلاه فرنگي با معماري منحصر به فرد، تزيينات يزدي بندي و نقاشي ها و گچبري هاي بسيار زيبا است اين بنا را در زمره با ارزش ترين خانه هاي تاريخي ايران قرار داده است.اين خانه در محله سلطان مير احمد در خيابان علوي كاشان واقع شده است.

خانه هاي عباسيان

اين خانه تاريخي در كوي سلطان ميراحمد قرار دارد و در سال 1252 (ه.ق) به وسيله مرحوم حاج محمد ابراهيم ، يكي از نجار خوشنام كاشان با استفاده از طرح ويژه گودال باغچه و بهره گيري بهينه از فضاها و حجم هاي موجود در آن اين بنا را به يكي از منحصرترين خانه هاي تاريخي ايران تبديل كرده است.

دراين خانه تزيينات متنوع معماري مانند گچبري و آيينه كاري نيز با ظرافت خاصي استفاده شده است.

خانه عامري ها

يكي از قديمي ترين و وسيع ترين مجموعه هاي مسكوني كاشان خانه عامري هاست كه قدمت آن به دوره زنديه برمي گردد.اين خانه در دوره قاجاريه توسط سهام السلطنه عامري بازسازي و توسعه يافت.

مساحت عرصه اين مجموعه هفت هزار مترمربع و شامل شش حياط مركزي به صورت بيروني اندروني و مهمانخانه است.

اين خانه در سال هاي اخير از طرف سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري به منظور مرمت و بازسازي و تغيير كاربري آن به اقامتگاه گردشگري در طرح پرديسان قرار گرفت.

 خانه آل ياسين

اين خانه در خيابان امام خميني (ره)، متعلق به مرحوم حاج سيد محمد تقي پشت مشهدي است و در زمان محمد شاه قاجار ساخته شده و به صورت موروثي در اختيار كاشاني (آل ياسين) اولين نماينده مردم كاشان در مجلس شوراي ملي بعد از نهضت مشروطه قرار گرفت.

مسجد جامع

این بنا واقع در خیابان باباافضل و مربوط به قرن های اولیه اسلامی است که از دیگر بناهای تاریخی کاشان قدمت بیشتری دارد.

این بنا دارای مناره آجری زیبایی است که دارای کتیبه آجری به خط کوفی ودارای تاریخ 466 ه.ق است که نشان دهنده اهمیت و اعتبار مسجد در دوره سلجوقیان می باشد.

درلایه برداری های اخیر از گچبری های محراب عصر سلجوقی، آثار وتزئیناتی متعلق به دوره آل بویه کشف شده است.

در شبستان تابستانی این بنا که در زیر شبستان زمستانی قرار دارد طرحهای بسیار زیبای کاشیکاری دیده می شود درکف این شبستان آثاری از کوره های پخت ظروف چینی کشف گردیده است.

این بنا دارای گنبدی اجری است که احتمالا پس از زلزله معروف سال 1192 ه.ق که مسجد آسیب فراوان دید به وسیله عبدالرزاق خان کاشی تعمیر گردیده است و این موضوع در کتیبه خط ثلث درزیر گنبد مسجد به سال 1207ه.ق مشخص گردیده است

آبشار نیاسر

آبشار نیاسر کاشان از جمله زیباترین آبشارهای ایران است که در شهری تاریخی نیاسر در محله سر کمر (شهید بهشتی) قرار گرفته است آب این آبشار از چشمه تالار (اسکندریه) واقع در کنار چارتاقی سرچشمه می گیرد.

در مسیر آب 13 آسیاب وجود داشت که سه و یا در برخی منابع به چهار آسیاب در کنار آبشار اشاره شده که تخریب شده اند، یکی از آسیاب ها که هم اکنون نیز فعال می باشد در پای آبشار قرار گرفته است و از آسیاب های دیگر جز بقایای کمی به جا نمانده است.

آرامگاه سهراب سپهری

آرامگاه سهراب سپهری در صحن امامزاده سلطان‌علی‌ بن محمد باقر در روستای مشهد اردهال کاشان در استان اصفهان واقع شده است.

سهراب سپهری شاعر و نقاش ایرانی بود او از مهم ‌ترین شاعران معاصر ایران است و شعرهایش به زبان ‌های بسیاری از جمله انگلیسی، فرانسوی، اسپانیایی و ایتالیایی ترجمه شده است.

سپهری در سال 1357 به بیماری سرطان خون مبتلا شد و در سال 1358 برای درمان به انگلستان رفت، اما بیماری بسیار پیشرفت کرده بود و سرانجام در اردیبهشت ماه 1359 در بیمارستان پارس تهران درگذشت.

 نخست قرار بود که طبق خواست خودش او را در روستای "گلستانه" به خاک بسپارند، اما به پیشنهاد یکی از دوستانش برای اینکه طغیان رود، مزارش را از بین نبرد او را در صحن "امامزاده سلطان علی" دهستان مشهد اردهال کاشان به خاک سپردند.