به گزارش خبرنگار مهر، در یکی از روستاهای نیشابور به نام محمدآباد آقازاده دهکده ای چوبی ساخته شده که یکی از دیدنیها و تفرجگاههای این دیار است و در ساخت بناهای این دهکده زیبا از چوب هشت گونه درخت کاج، اشن، سپیدار، گیلاس، گلابی، زبان گنجشک، گردو و توت استفاده شده است.
این دهکده با روشی نوین و توسط حمید مجتهدی از نوادگان محمد کاظم خراسانی بنا نهاده شده و مسجد، موزه، کتابخانه، رستوران، سوئیت ها و آلاچیق های آن به طور کامل از چوب ساخته شده و همچنین کشاورزی و دامپروری در این دهکده حضور خود را حفظ کرده تا بر زیبایی و اصالت آن بیفزاید.
زیباترین سازه در این دهکده مسجدی چوبی است که ساخت آن به مدت دو سال طول کشید و به صورت کشتی وارونه بر زمین و با استفاده از 40 تن چوب برپا شد.
مسجد چوبی نیشابور که در جهان نظیر ندارد 200 متر مربع مساحت دارد و مناره های آن که ارتفاعی 13 متری دارند با 8 تن چوب ساخته شده اند و جالب تر اینکه مناره ها به گونه ای به سقف متصل شده اند که در درون مسجد ستونی قرار ندارد.
گفته می شود این مسجد در برابر زلزله هشت ریشتری مقاوم است و بنای آن به گونه ای مقاوم سازی شده که تا صد سال دیگر نیز پا برجا خواهد ماند.
در مورد بنای این مسجد نیز اینگونه اظهار نظر شده است که با اینکه در محلی موریانه خیز قراردارد اما راهکاری ویژه در ساخت آن استفاده شده تا از آسیب موریانه ها در امان بماند.
گفتنی است که خانه سازنده مجموعه دهکده چوبین با عمر بیش از۲۰ سال، از آسیب چوب خواران به دور مانده و برای ماندگاری دراز مدت دیوارههای خارجی در برابر نزولات آسمانی، چوبهای ویژه با فرآوری خاص استفاده شده است.
دیوارههای مسجد دوجداره بوده که بین این دو لایه، اسکلت بنا وجود دارد؛ اسکلت منارهها و سقف و همچنین سقف و دیوارهها به روش عنکبوتی اتصال دارند.
شیوه ساخت آن مانند تنیدن تار عنکبوت است بطوری که اتصال منارهها طوری است که وزن آنها به صورت مساوی، ابتدا روی سقف و سپس به دیوارهها و از آنجا به زمین منتقل میشود.
قابل توجه است که از طریق نردبان داخل منارهها میتوان به بالای مناره رفت و دیوارهها کمی حالت زاویهدار دارند تا انتقال وزن را از مناره به زمین سادهتر کنند.
جالب ترآنکه در محل اتصال مناره به سقف، دریچهای تعبیه شده که مانند یک کانال تهویه عمل میکند بطوری که در تابستان هوای گرم و آلوده را از فضای مسجد خارج میکند و هوای پاکیزه از طریق بادگیر مخصوصی که در سقف بنا شده،به مسجد راه می یابد و به این ترتیب تهویه ای طبیعی انجام می شود.
کابینت ها، دیوارهها و حتی سینیهای آبدارخانه این مسجد، چوبی است.
مسجد دارای یک ایوان بیرونی با کفی خشتی است و بر روی دیوارههای داخلی و بیرونی مسجد به ترتیب تعداد ۷ و ۶ کتیبه زیبا از آیات قرانی به همراه قابهایش از چوب درختان گردو و توت نصب شده است.
در ساختمان و تزیینات داخلی چوبهای مختلفی از درختان مثمر و غیر مثمر مانند انواع کاج ها، اشن، سپیدار، گیلاس، گلابی، زبان گنجشک، گردو و توت استفاده شده است.
همچنین نور پردازی ویژه مجموعه، هارمونی ویژهای از رنگهای شاد، در شبها جلوه خاصی دارد.
این دهکده زیبا به شهر تاریخی و کهن نیشابور رونقی دیگر داده تا گردشگران در کنار بازدید بناهای تاریخی و آرامگاههای هنرمندان و اندیشمندان بزرگ و پر آوازه این شهر، صنعتی آمیخته با هنر از چوب را نیز به چشم ببینند.
........................
گزارش : زهره رنگ آمیز