فریدون دریانورد هرمز در گفتگو با خبرنگار مهر در مورد فرش خاکی که توسط هنرمندان هرمزگانی با خاکهای رنگی در ساحل جزیره هرمز نقش می بندد، بیان داشت: چند سالی هست که بحمدالله فرش خاکی در جزیره هرمز گسترده و طی مراسمی از آن رونمایی میشود، امروز باگذشت پنج دوره از اجرای این پروژه عظیم، فرش خاکی هرمز با نان و زندگی اهالی این جزیره عجین شده و باید سپاسگزار سازندگان و دست اندر کاران این پروژه بود که با دخیل دانستن مردم در این پروژه موجبات درآمدزایی را در جزیره هرمز فراهم کردهاند.
وی با اشاره به ابعاد مختلف اقتصادی فرش خاکی گفت: یکی از راههای کسب درآمد برای اهالی ارائه خدمات به گردشگرانی است که جهت بازدید از فرش خاکی به جزیره هرمز میآیند و امسال نیز چون سالیان گذشته این فرش منبع برکات بود و درآمد چشمگیری را نصیب اهالی کرده است.
بخشدار هرمز در ادامه افزود: در روز رو نمایی قریب بر شش هزار نفر از فرش خاکی بازدید کردند این در حالی است که در سال های ابتدایی هیچ کس انتظار این استقبال گسترده را که در رونق جزیره و زندگی مردم اثربخش است را نداشت. آمار های ما تنها در مورد درآمد وسایل حمل و نقل حاکی از این است که در روز رونمایی هیچ رانندهای کمتر از 500 هزار تومان درآمد نداشته و اینها همه از برکات این فرش است من بعید میدانم در کوتاهمدت بتوان برنامهای را اجرا کرد که همچون فرش خاکی چنین بستری را برای کسب درآمد اهالی فراهم کند.
وی با اشاره به ارتباط مستقیم این فرش با معاش مردم هرمز افزود: از اردیبهشت سال قبل با پرسشهایی از سوی اهالی مواجه بودیم که آیا فرش خاکی در جزیره ساخته میشود؟ هر ساله اهالی در انتظار برگزاری این پروژه و ساخت این فرش خاکی هستند. در معدن خاک سرخ سالیانه پنج هزار تن خاک جابجا میشود که جهت کسب درآمد مردم است در دنیا نیز سالانه چندین میلیون تن خاک نه تنها جابجا که از شکلی به شکل دیگر تغییر و از بین می رود که تنها جهت رفاه و بهبود زندگی مردم است، حال حجم کمی که قابل قیاس نیست جابجا شده که زندگی دویست خانوار هرمزی به آن وابسته است آیا آسمان به زمین آمده؟ میتوانید فکر کنید این دویست خانوار چهار تن خاک را برای امرارمعاش فروختهاند. حال آنکه مورد فرش فرآیند بهرهوری و کسب درآمد حداقل تا 20 روز پس از رو نمایی و در صورت ترمیم طرح حتی تا بیش از یک ماه ادامه خواهد داشت.
وی با اشاره به پتانسیل های مختلف کسب درآمد افزود: تنی چند از سرمایهگذاران در صدد برپایی دارهای قالی و پیاده کردن طرح فرش خاکی به شکل قالیچه دستبافت و عرضه آن به گردشگران هستند تا این طرحها علاوه بر ماندگاری بهعنوان نمادی از فرهنگ و هنر هرمزگان به خانههای مردم برود ضمن اینکه بستری جهت اشتغال و کسب درآمد بانوان هرمزی نیز فراهم میشود و شایانذکر است که تا کنون جهت اجرای این طرح 100 نفر از بانوان هرمزی اعلام آمادگی کردهاند.
بخشدار هرمز با اشاره به ابعاد بینالمللی فرش خاکی هرمز ابراز داشت : با همین چهار تن خاک نام کشور عزیزمان ایران در دنیا بهعنوان سازنده بزرگترین فرش خاکی جهان مطرح میشود. در ایران بهواسطه بزرگترین فرش خاکی در دنیا نام هرمزگان مطرح و در مقیاس کوچکتر در استان هرمزگان نیز نام جزیره هرمز که این فرش را در دل خود جا داده مطرح میشود. و امروز هرمز دیگر شهری دورافتاده و ناشناس نیست و بهواسطهی اجرای این پروژه کاملاً شناختهشده و پتانسیل های بالقوه این جزیرهی زیبا برای همگان آشکار است.
وی با اشاره به ابعاد فرهنگی این فرش افزود: این فرش باعث تغییر نگرش اهالی در ابعاد مختلف شده زمانی در هرمز فرهنگ کسب درآمد تنها به دریا خلاصه میشد اما امروز این دید تغییر کرده و مردم به این باور رسیدهاند که از راه خشکی و جذب گردشگر نیز میتوان درآمد کسب کرد. بدهی است که رفتو آمدهایی که بهواسطه فرش در هرمز انجام میشود باعث ورود فرهنگها و خردهفرهنگ های زیادی بوده حضور افراد مختلف از سراسر جهان و ایران و تبادل فرهنگها در رشد و ارتقا فرهنگ موثر است. این یک واقعیت است که هرمز امروز به پیشانی هرمزگان و ایران در مبادلات فرهنگی و هنری تبدیلشده و این نیز از دیگر برکات این فرش برای این جزیره و اهالی است.
دریانورد بیان داشت: از دیگر حسن های این فرش حضور مسئولان مختلف در روز رونمایی از این اثر هنری در جزیره است. سال 92 نزدیک به 15 مسئول برای بازدید از فرش به این جزیره آمدند و در این میان حداقل چهار مدیر کل مهمان ما در هرمز بودند این موضوع بسیار اهمیت دارد و بیشک حداقل هر کدام از این مدیران با مشاهده برخی کاستیها و مشکلات گامی مثبت در جهت مرتفع ساختن آنها بر خواهد داشت.
دریانورد در خصوص مخالفت های زیستمحیطی با پروژه فرش خاکی تصریح کرد: خیلی صریح بگویم که نه تنها ما مخالف چنین قلمفرسایی ها در مورد فرش خاکی هرمز هستیم بلکه امامجمعه محترم جزیره هرمز نیز در صحبتهایشان در این مورد مخالفت خود را در مواجهه با چنین جوسازیها با عنوان ساختن مسائل زیستمحیطی عنوان داشتند.
وی در ادامه تاکید کرد: اهالی نیز به شدت از این موضوع و سنگاندازی ها ناراحت هستند که چرا عدهای کمر به نابودی ممر درآمدشان بسته و میخواهند نانشان را آجر کنند. در طی این سالیان شاهدیم که هیچگاه این خاکها از بین نرفته، تنها از نقطهای از جزیره به محلی دیگر حمل شده است. باید توجه داشت چهار تن خاک جابجا شده نه اینکه از بین برود، بیایید اینگونه بنگریم که اهالی چهار تن خاک را جمعآوری و فروختهاند تا از این راه امرارمعاش کنند.
بخشدار هرمز گفت: در معادن نیز که با انفجار و حفاری مکانیکی خاک برداشت میشود هدفی جز کسب درآمد و ایجاد رفاه برای مردم نیست. جای بسی تأسف است عزیزانی که اکثراً دور از فضای هرمز و به دور از هرگونه دغدغهای زندگی میکنند اینگونه مسائل را مطرح کرده و تا کنون هیچکدام از مسئولان زیستمحیطی کشور که از دلسوزان و متخصصان محیطزیست هستند در ارتباط با این موضوع و بر جا نهادن آثار مخرب زیستمحیطی اظهارنظری نکردهاند.
وی آمار فروش بلیت در روز رونمایی را بیش از 3400 عدد عنوان و افزود : آمار فروش بلیت در روز رونمایی بیش از 3400 بلیت بوده اما تردد در مجموع حدود شش هزار نفر بوده، البته این غیر از بازدید اهالی هرمز است و بخشداری هرمز با تشکیل جلسات و کارگروههایی نقش هماهنگکننده ارگانها را بر عهده داشت تا تردد مردم بدون مشکل انجام شود بااینوجود و با توجه به شرایط جزیره بدون شک مشکلاتی نیز وجود داشته که در حال بررسی آنها هستیم تا در سال های بعدی این ضعفها را نیز بپوشانیم.
بخشدار هرمز در پایان با اشاره به صحبت های حقیری مشاور عالی استاندار در خصوص تبدیل سایت فرش به یک سایت دایم هنری گفت : ما پیگیری های لازم را انجام میدهیم و این آمادگی وجود دارد که موانعی که بهدست بخشداری قابل مرتفع شدن است مثل بحث زمین و فراهم نمودن امکانات لازم برای گروه "هنر نو هرمز" را انجام تا هرچه زودتر این اتفاق تأثیرگذار در جزیره هرمز انجام شود.