به گزارش خبرنگار مهر، بعد از اینکه در ایام عید یکی چهار گردشگری که روی مین های کار گذاشته شده در کویر شهداد رفت و خاطره بدی را برای خانواده این کوهنورد به جا گذاشت تا اعلام صدور رای جلوگیری از مصادره شدن الواح هخامنشی توسط دادگاه فدرال آمریکا که خبرهای خوب و بدی را در ایام عید به جا گذاشت، رئیس سازمان میراث فرهنگی به تشریح سفرهای نوروزی پرداخت و گفت که در این روزها حدود 30 میلیون نفر از کاخ ها موزه ها و بناهای تاریخی دیدن کردند.
وی که برای اولین بار پس از اعتراض های فراوان خبرنگاران بلاخره راضی به برگزار شدن یک نشست خبری شد، اعلام کرد که بسیاری از اشیاء تاریخی ایران در طول دهههای گذشته به صورت غیر قانونی از کشور خارج شده است و در اماکن تاریخی و یا گالری های سقفی نگهداری می شود. اقدامات گسترده ای را انجام می دهیم تا این اشیاء قاچاق شده به ایران برگردد به همین علت از همه هموطنان می خواهیم که اگر اطلاعاتی در زمینه اشیاء تاریخی که حتی قرنها پیش از کشور خارج شده دارند و میدانند این اشیاء در کجا نگهداری میشود برای ما از طریق پورتال سازمان بفرستند، تا ما با تشکیل تیم حقوقی برای طرح دعوی در محاکم بین المللی اقدام کنیم.
هیات امنایی شدن مدیریت اماکن تاریخی
رئیس سازمان میراث فرهنگی از هیئت امنایی شدن مدیریت اماکن تاریخی ثبت جهانی شده در ایران خبر داد و گفت: مدیریت تمام محوطهها و بناهای ثبت جهانی شده به عهده هیئت امنا مرکب از صاحب نظران و مدیران هر منطقه سپرده می شود، چون معتقدیم هیئت امنا بهتر می تواند این اماکن را مدیریت کند
سلطانی فر همچنین در پاسخ به سئوالی درباره اینکه رئیس سازمان فرهنگی قبلی گفته بود: کمیسیونی برای تعیین خسارت انتقال معاونت میراث فرهنگی و صنایع دستی به اصفهان و شیراز تشکیل می شود. پاسخ داد: این کمیته اکنون نیز فعال است و کارشناسان و معاونان در حال بررسی این موضوع هستند، منتها این ارزیابی کار بسیار سنگینی است.
وی در پاسخ به سئوال خبرنگار مهر مبنی بر اینکه چرا در بازدید از ستادهای هر استان به سرمایه گذاری بخش خصوصی بیشتر از بناهای تاریخی مهم هر استان توجه شده گفت: در سفر به استان همدان بازدید از مجموعه گنجنامه را در اولویت قرار دادم پس از آن بود که از مجتمع آب درمانی یک هتل بازدید کردم. مشکلات بسیاری در اماکن تاریخی وجود دارد.
بی تفاوتی نسبت به کشته شدن یک گردشگر
سلطانی فر درباره اقدامات سازمان میراث فرهنگی در موضوع جلوگیری از حوادث احتمالی کویر شهداد که موجب کشته شدن چند گردشگر شده بود گفت: این افراد بدون هماهنگی با تورهای مسافرتی به صورت شخصی قدم در مکانهایی گذاشته بودند که پیش از این نیروی انتظامی در مورد سفر به این مناطق هشدار داده بود نیروی انتظامی مکانهای امن را مشخص می کند اگر در محل تردد افراد تلههایی گذاشته شده باشند به ما هم اطلاع می دهند تا گردشگر به آن مکان نرود. تا جایی که میدانم نیروی انتظامی در مورد این منطقه هشدار داده است.
فرماندار بخش مرکزی شهرری به خبرنگار مهر از موافقت میراث فرهنگی تهران با عبور این مترو خبر داد و گفت که متاسفانه مسئولان میراث فرهنگی تهران با این موضوع موافقت کرده اند. با این حال ما درخواست داده ایم که مسیر مترو تغییر کند با اینکه میدانیم این کار هزینه بر است ولی نمی خواهیم این آثار تاریخی به سرنوشت تئاتر شهر دچار شوند.
محمد رضا کارگر درباره اینکه، چندی پیش رئیس ستاد مبارزه با قاچاق کالا اعلام کرد ایران رتبه دوم قاچاق کالا در کشور را اشیای تاریخی به خود اختصاص داده، گفت: نمیدانیم این آمارها با استناد به چه چیزی بیان شده است. اگر آنها در جریان این اقدام هستند چرا جلوی کار را نمیگیرند. این آمارها بیشتر حدس و گمانی است که از آمار حراجیهای خارج از کشور می توان به دست آورد. با این حال به صورت دقیق مشخص نیست این اشیا کی خارج شده است.
وی افزود: تلاش داریم تا میدان مشق را نیز به مجموعه جهانی کاخ گلستان اضافه کنیم و موزه های جدید نیز با استفاده از ظرفیت مکان هایی مانند وزارت دارایی ایجاد شود تا این محدوده به مرکز جهانی پایتخت گسترش پیدا کند. با این حال درباره کاخ گلستان در حد توان و الزام با بسیاری از افراد صحبت کردم و اداره حقوقی نیز نامه های را به شهردار تهران در این باره نوشته است.
طالبیان از ایجاد دادگاههای قضاوت ویژه میراث فرهنگی خبر داد و گفت: باید بتوانیم حتی این دادگاهها را در استانها نیز ایجاد کنیم.
در روزهای پایان عید امسال از استان کرمانشاه خبر رسید که تعدادی از اشیای تاریخی موزه کنگاور که از معبد آناهیتا کشف شده و در موزه نگهداری می شد به سرقت رفته است. برخی دیگر گفتند که این اشیا تعدادی سفال بوده و سارقان به گمان اینکه می توانند تعدادی سرستون و مجسمه آناهیتا از موزه به سرقت ببرند دست به این دستبرد زده اند.