شیراز - خبرگزاری مهر: بررسی آخرین وضعیت دریاچه های استان فارس بعد از بارشهای به نسبت گسترده زمستان سال 92 نشان می دهد که برخی از چشمه های دریاچه پریشان فعال شده اما دریاچه های بختگان و کافتر کماکان خشک هستند.

به گزارش خبرنگار مهر، پنج دریاچه مهم استان فارس در حالی وارد ششمین سالهای خشکسالی شده اند که کارشناسان امر بر این باورند که باید هرچه سریعتر برای برون رفت دریاچه ها از این وضعیت چاره اندیشی شود در غیر این صورت کویر در استان پیش رفت خواهد داشت.

این در حالیست که در زمستان سال 92 بارشهای به نسبت گسترده ای در سطح استان فارس رخ داد اما این بارشها تاثیرچندانی حداقل بر روی دریاچه بختگان یا کافتر نداشته است.

یک کاشناس حوزه محیط زیست در استان فارس با اظهار نگرانی از خشک بودن تالابهای این استان به خبرنگار مهر گفت: سال گذشته با وجود بارشهای مناسب برف و باران در استان اما بازهم سال خوبی برای دریاچه های این استان نبود.

علمدار علمداری بیان کرد: متاسفانه هم اکنون در حالی فصل بارش به اتمام رسیده که همچنان وضعیت دریاچه های استان بحرانی است.

وی در خصوص دریاچه بختگان گفت: این دریاچه که دومین دریاچه بزرگ کشور است طی شش سال گذشته حتی برای یک بار هم آبگیری نشده و کاملا خشک است به گونه ای که انجیرستانهای اطراف آن و حتی مزارع نیز به دلیل خشک شدن دریاچه با مشکلات عدیده ای روبه رو شده اند.

این کارشناس حوزه محیط زیست اظهار داشت: یکی از مشکلات مهم دریاچه وجود گنبدهای نمک است به گونه ای که در حال حاضر گنبدهای نمک زیادی در اطراف آن ایجاد شده که با وزش باد نمکها جابه جا شده و بر روی مزارع می نشیند.

وی افزود: این دریاچه حدود 100 هزار هکتار است که به طور 100 درصد طی چند سال گذشته خشک شده و فقط از آن شوره زار و گنبدهای نمکی باقی مانده است.

 علمداری با بیان اینکه دریاچه بختگان در حال نابودی است، بیان کرد: این دریاچه به دلیل بارشهای اخیر همچنان مرطوب است اما کماکان خطر گنبدها و سونامی نمک نیز بختگان را تهدید می کند و با فرا رسیدن فصل تابستان مشکلاتی از جمله پدیده ریزگردها و سونامی نمک نیز حیات تالاب را به خطر می اندازد.

وی همچنین از تغییر اقلیم منطقه خبر داد و افزود: متاسفانه در حال حاضر وضعیت این دریاچه به گونه ای است که اقیلم آن تغییر کرده و حتی نشانه هایی از ورود کویر به این استان مشاهده شده است.

این کارشناس حوزه محیط زیست در خصوص دریاچه طشک نیز گفت: دریاچه بختگان شامل دو بخش بختگان و طشک است که قسمت بختگان به طور کامل خشک شده و فقط دریاچه طشک که حدود 50 هزار هکتار است مقدار بسیار کمی از آن در قسمت شمالی آبدار است.

وی در ادامه از آبدار بودن بسیار کم دریاچه مهارلو خبر داد  و اظهار داشت: این دریاچه به دلیل وارد شدن فاضلابهای شیراز همیشه تا حد بسیار کمی آب دارد.

علمداری اظهار داشت: البته یکی از مشکلات این دریاچه قرمز شدن آن در فصل بهار است که این امر به دلیل بالا رفتن شوری آب و رشد یک جلبک است.

وی از فعال شدن چشمه های دریاچه پریشان خبر داد و افزود: بارشهای اخیر استان فارس تاثیر خوبی بر فعال شدن برخی از چشمه های این دریاچه به ویژه چشمه های مهم آن داشت به گونه ای که در حال حاضر یک لکه آبی در این دریاچه ایجاد شده که عمق آن بیشتر از فصل زمستان است.

این کارشناس حوزه محیط زیست تاکید کرد: البته دریاچه پریشان نیز از دریاچه های مهم آب شیرین کشور به شمار می رود که باید تدابیر ویژه ای برای برون رفت این دریاچه از وضعیت کنونی و خشکسالی اتخاذ شود.

وی در ادامه از خشک بودن کامل دریاچه کافتر خبر داد و افزود: این دریاچه نیز که از دریاچه های با اهمیت استان است طی چند سال گذشته به طور کامل خشک بوده و حتی میزان کمی آب در آن جاری نشده است.

علمداری با بیان اینکه دریاچه کافتر از طریق جاری شدن سیلاب و برف پر خواهد شد، اظهار داشت: در حال حاضر شرایط این دریاچه به گونه ای است که خودروها از داخل آن به راحتی عبور می کنند.

وی خواستار پیگیری اختصاص حقابه های دریاچه های این استان شد و افزود: متاسفانه اختصاص حقابه دریاچه های استان فارس در اولویت آخر قرار دارد و در حال حاضر تامین آب کشاورزی، شرب و صنعت در اولویت است.

علمداری گفت: در این خصوص باید هر چه سریعتر حقابه دریاچه های استان اختصاص یابد در غیر این صورت مشکلات بیشتری گریبان گیر استان خواهد شد.

این کارشناس حوزه محیط زیست بیان کرد: در این راستا ضروری است که مطالعات زیادی بر روی دریاچه های استان انجام شود و با ارائه طرحهای کارشناسانه برای احیای دریاچه ها اقدام کرد.