ابوالفضل قناعتی در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به نیاز بخش اتوبوسرانی به تغییرات در سال 93 اظهار داشت: در بخش اتوبوسرانی شهر تهران با مشکل روبروست. هزار دستگاه اتوبوس باید از رده خارج شوند که در بضاعت و توان شهرداری تهران نیست.
عضو کمیسیون عمران و حمل و نقل شورای شهر تهران ادامه داد: بخش تعمیر و خروج را داریم که اگر تعهدات انجام شود اتوبوس بهتری وارد می شود. در حال حاضر نیاز مردم تهران به حمل و نقل عمومی بیش از گذشته احساس می شود که سیستم فعلی پاسخگو نیست و این موضوع را به شهردار تهران نیز اعلام کرده ایم.
وی با اشاره به میزان بودجه عمرانی حمل و نقل در سال جاری افزود: در سال 93 مقرر شد تا 5 هزار و 700 میلیارد تومان از بودجه سال 93 شهرداری تهران به توسعه عمران وحمل نقل عمومی در پایتخت اختصاص پیدا کند.
این عضو شورای شهر تهران با تأکید بر توجه اعضای شورای چهارم نسبت به مساله حمل و نقل عمومی دارد، تصریح کرد: برای توسعه ناوگان حمل و نقل عمومی در پایتخت برای سال 93 اعتبار خوبی در نظر گرفته شده اما مدیریت صحیح و پرداخت سهم دولت نیز به میزان قابل توجهی در این توسعه دخیل است.
قناعتی با بیان اینکه توسعه حمل و نقل عمومی یکی از اصلی ترین اهداف و سیاست های مدیریت شهری در پایتخت است، ادامه داد: در مجموع از بودجه 15 هزار و 800 میلیارد تومانی شهرداری تهران در سال 93، یک سوم سهم آن به توسعه حمل و نقل عمومی اختصاص داده شده است.
عضو کمیسیون عمران و حمل و نقل شورای شهر تهران با بیان اینکه برای بودجه سال 93 شهرداری هم در برنامه 5 ساله طوری برنامه ریزی شده که هر سال 30 کیلومتر مترو ساخته شود، تأکید کرد: علاوه بر مقدار بودجه گنجاده شده در سال 93 تبصره هایی نیز در نظر گرفته شده تا بتوان در سهم مترو استفاده کرد.
وی با یادآوری تخصیص نیافتن بخش 50 درصدی بودجه دولتی در این بخش گفت: با پرداخت سهم دولت در طول امسال، خط 3 متروی تهران به طور کامل به بهره برداری خواهد رسید.