همدان - خبرگزاری مهر: تغذیه در همه موجودات زنده از اهمیت ویژه ای برخوردار است چرا که داشتن جسم سالم در گرو تغذیه سالم است و سلامت انسان نیز به طور مستقیم به سلامت دام و طیور بستگی دارد بطوری که می توان گفت سلامتی و کیفیت خوراک دام، محور توسعه پایدار صنایع غذایی همدان است.

به گزارش خبرنگار مهر، صنعت خوراك دام، طيور به‌ عنوان صنعتي استراتژيك در چرخه‌ توليد صنايع غذايي شناخته شده و دام و طیور برای داشتن سلامت و قدرت تولید باید به درستی تغذیه شوند.

اهمیت خوراک دام تا جایی است که 75 تا 85 درصد هزینه های تولید مواد پروتئینی به مسئله تغذیه دام و طیور اختصاص پیدا می کند تا جامعه از مواد پروتینی سالم بهره مند شود.

معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی استان همدان در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه برنامه ریزی سازمان جهاد کشاورزی استان همدان برای افزایش کمی و کیفی تولیدات مواد پروتئینی سبد مصرفی خانوار است، اظهار داشت: این مواد پروتئینی شامل گوشت مرغ، تخم مرغ، شیر و گوشت قرمز می شود.

محمد نظر پور با بیان اینکه برای تهیه و تامین مواد پروتئینی تغذیه دام و طیور مهمترین ابزار در تولید این فرآورده ها است، ادامه داد: 75 تا 85 درصد از هزینه های تولید مواد پروتئینی مربوط به هزینه های خوراک مصرفی دام و طیور می شود.

تعادل جیره غذایی برای دام اهمیت ویژه ای دارد

وی افزود: با توجه به اهمیت تغذیه دام شناسایی ارزش غذایی انواع خوراک ها ضرورت پیدا می کند تا بتوانیم تعادل جیره غذایی را برقرار کنیم چراکه اقتصادی بودن تولیدات دامی تابع نوع خوراک و تعادل جیره های غذایی است به این معنا که اگر گاوی 40 کیلو گرم شیر تولید می کند باید حتما برای این گاو یک جیره غذایی تدارک دیده شود و به نحوی جیره نویسی شود که جوابگوی 40 کیلو گرم تولید شیر باشد.

معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی استان همدان با بیان اینکه برای متعادل کردن جیره های غذایی و جیره نویسی باید نخست منابع خوراکی از نظر کمی و کیفی و اجزایی که جیره را تشکیل داده اند بررسی و شناسایی شوند، ادامه داد: اگر یک کنستانتره را در اختیار دام قرار می دهیم باید بدانیم در کنستانتره چند درصد جو، چند درصد سویا و سایر افزودنی ها ضرورت دارد که وجود داشته باشد.

نظر پور با بیان اینکه اگر اطلاعات کافی از جزئیات جیره دام نداشته باشیم نمی توان جیره متعادلی را برای دام تهیه کرد که بتواند پاسخگوی نیازهای دام باشد، افزود: نیازهای دام نیز متفاوت است و به نگهداری نیاز دارد.

وی با بیان اینکه زمانی هست که انتظار تولیدی از دام وجود ندارد، عنوان کرد: در این زمان دام فقط باید حفظ شود که زنده بماند و به این جیره نگهداری می گویند ولی زمانی هست که دام باید زنده بماند و باردار است در نتیجه جیره بارداری نیز به آن اضافه می شود اما زمانی هست که دام تولید هم باید داشته باشد کهدر اینجا جیره تولید هم باید برای دام اضافه شود.

برای تعیین جیره دام شناخت نوع دام ضروری است

معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی استان همدان با بیان اینکه برای تعیین جیره دام شناخت نوع دام ضروری است، ابراز داشت: باید بدانیم که دام چه نوع دامی است، چه احتیاجاتی و به چه غذایی نیاز دارد تا جزئیات جیره غذایی دام را بدانیم.

محمد نظر پور با بیان اینکه جیره غذایی دام از سوی کارشناسان دام پروری تعیین می شوند، بیان کرد: یک کارشناس دام پروری تمام اطلاعات لازم دام را دارد که هر نوع دامی در هر سنی با هر شرایطی به چقدر جیره غذایی نیاز دارد.

وی با بیان اینکه یک چیز برای کارشناس غذایی دام مبهم است، ادامه داد: کارشناس غذایی دام حتی نسبت ذرت، جو، سویا و غیره را که در جیره باید در کنار هم قرار دهد می داند اما باید بداند که به طور مثال جو مصرفی دام که در جیره می آورد چند درصد پروتئین یا سبوس چند درصد پروتئین دارد و اینجا است که ضرورت دارد مواد اولیه آنالیز شود.

معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی استان همدان با بیان اینکه تجزیه شیمیایی مواد خوراکی برای دانستن میزان پروتئین موجود در افزودنی های جیره دام ضرورت پیدا می کند، عنوان کرد: خوشبختانه آزمایشگاه آنالیز دام و طیور همدان از سال 72 راه اندازی شده است و به مرور در سال های متمادی به تجهیزات مدرن روز مجهز شده است.

محمد نظر پور با بیان اینکه نمونه برداری از کارخانه های تولید کنستانتره در برنامه جهاد کشاورزی استان قرار دارد، عنوان کرد: پس از نمونه برداری در یک آزمایشگاه آنالیز سپس مغایرت ها در یک کمیته کنترل کمی و کیفی غذا مطرح و با متخلفان برخورد می شود.

کارشناسان غذایی دام بر کارخانه های خوراک دام نظارت می کنند

وی با بیان اینکه در صورت داشتن اعتبار کافی در کارخانه های تولید دام کارشناس مستقر می کنیم، بیان کرد: این کار در سال های گذشته انجام می شد و اگر اعتبار  لازم داشته باشیم امسال نیز این کار را انجام می دهیم و این کارشناسان به عنوان ناظر تولیدات کارخانه های تولید خوراک دام را کنترل می کنند.

معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی استان همدان با بیان اینکه 627 واحد پرورش مرغ گوشتی در استان همدان فعال است، ادامه داد: این 627 افزون بر هشت میلیون و 200 هزار قطعه ظرفیت دارند.

محمد نظر پور با بیان اینکه 47 واحد مرغ تخم گذار با ظرفیت یک میلیون 692 هزار قطعه در استان همدان فعال است، ادامه داد: 21 واحد مرغ گوشتی با ظرفیت 444 هزار قطعه در استان همدان فعال است.

وی با بیان اینکه پنج میلیون واحد دامی که شامل دام سبک و سنگین می شود در استان همدان وجود دارد، بیان کرد: یکی از برنامه های سازمان توسعه و ایجاد واحد های جدید پرورش دام و طیور است.

14 کارگاه تولید خوراک دام در استان همدان فعال است

معاون صنایع تبدیلی سازمان جهاد کشاورزی استان همدان نیز در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه 14 کارگاه تولید خوراک دام در استان همدان فعال است، بیان کرد: این 14 واحد ظرفیت تولید 400 هزار تن خوراک دام را دارند.

مجمد رضا شهسواری با بیان اینکه کار کارگاه های تولید خوراک دام به تناسب فصل متفاوت است، ادامه داد: گاهی همه این کارگاه ها با تمام ظرفیت خود کار می کنند اما گاهی اوقات برخی از کارگاه ها از مدار خارج می شوند و فعالیت این کارگاه ها نوسان دارد.

وی با بیان اینکه هم اکنون 70 تا 80 درصد کارگاه های تولید خوراک دام استان همدان فعال هستند ولی با ظرفیت کامل فعالیت نمی کنند، افزود: برخی از این کارگاه ها نیز با ظرفیتی بیشتر از ظرفیت اسمی خود فعالیت می کنند که این بستگی به نوع مدیریت و جذب بازار دارد.

معاون صنایع تبدیلی سازمان جهاد کشاورزی استان همدان با بیان اینکه بخش عمده تولیدات خوراک دام در داخل استان مصرف می شود، اظهار داشت: بخشی از تولیدات خوراک دام همدان به استان های همجوار همانند کردستان، کرمانشاه، ایلام و استان مرکزی صادر می شود.

شهسواری با بیان اینکه برای افزایش ظرفیت کارگاه های تولید خوراک دام استان برنامه ای نداریم، بیان کرد: قصد ایجاد تعداد واحد های تولید خوراک دام و افزایش ظرفیت را نداریم اما در بحث کیفیت برنامه هایی در دستور کار قرار دارد.

ارتقا کیفی تولیدات کارگاه های خوراک دام در دستور کار قرار دارد

وی با بیان اینکه قصد ارتقا کیفیت خوراک دام را داریم، ادامه داد: اگر خود واحد ها به لحاظ فنی و تکنیکی امکان ارتقا کیفیت تولید را داشته باشند یا ساختمان و تجهیزاتی که در اختیار آنها است اجازه و امکان اینکه از تکنولوژی های بهتری را استفاده کنند را بدهد کمک های لازم انجام می شود اما در غیر این صورت اگر بخواهیم به واحد های جدید مجوز دهیم صرفا به واحد های مجوز داده می شود که به لحاظ کیفی تفاوت های اساسی با روش تولید فعلی داشته باشند.

معاون صنایع تبدیلی سازمان جهاد کشاورزی استان همدان ادامه داد: بهسازی و نوسازی واحدهای موجود، ارتقا تکنولوژی واحدهای تولید خوراک دام، تولید محصولات با کیفیت و با ظریب تبدیل بالا و تولید محصولاتی که به صورت پلت شده در برنامه جهاد کشاورزی استان همدان است.

محمد رضا شهسواری با بیان اینکه به لحاظ اسمی این میزان تولید خوراک دام نیاز استان را تامین می کند، بیان کرد: ظرفیت عملی تولید خوراک دام در استان عقب تر طرفیت اسمی است ولی به لحاظ اسمی ظرفیت ایجاد شده نیاز استان را تامین می کند اما به لحاظ کیفی خیلی با استاندارد ها فاصله داریم.

---------------------------

گزارش از: اکرم محمدی