به گزارش خبرنگار پارلمانی مهر، در ادامه جلسه بررسی برنامه های وزارت صنعت، معدن و تجارت در اجرای سیاست های ابلاغی اقتصاد مقاومتی که با حضور نعمت زاده وزیر صنعت در مجلس شورای اسلامی برگزار شد، رضا رحمانی رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس مهمترین معضلات صنعت و تولید در کشور را شرح داد.
وی گفت: مقام معظم رهبری بهترین حامی تولید و صنعت در کشور هستند و سیاست های اقتصاد مقاومتی بهترین فرصت برای رشد تولید است.
نماینده مردم تبریز در مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه صنعت کشور از چالش های جدی رنج می برد، تصریح کرد: توسعه صنعت و معدن در ایران فاقد راهبرد و استراتژی است. اینکه دولت و مجلس هر یک حرف خود را بزنند فایده ای ندارد. صنعت تا زمانی که استراتژی نداشته باشد به اهداف خود دست نمی یابد.
وی اظهار داشت: نفت، گاز و پتروشیمی اولین صنعت کشور است اما تا به امروز حرکت قابل توجهی در زمینه گسترش این صنایع انجام نشده است و ما فقط واردکننده این صنایع هستیم، ایران بزرگترین معادن سنگ آهن را دارد اما بزرگترین وارد کننده فولاد نیز است. از یک سو مواد خام را می فروشیم و از سوی دیگر کالا وارد می کنیم.
رحمانی افزود: دولت باید در اولین گام راهبرد و استراتژی خود را در بخش صنعت و معدن تعیین کند، البته دولت تاکنون شرح وظایف وزارت صنعت معدن و تجارت را به مجلس نیاورده، ارائه استراتژی پیشکش.
رئیس کمیسیون صنایع با اشاره به اظهارات نعمت زاده مبنی بر اینکه باید وابستگی بودجه ای کشور به صادرات نفت کاهش یابد، گفت: اولین جایگزین نفت، معادن است. باید قانون معادن اصلاح شود.
وی ادامه داد: بر اساس قانون بودجه باید حداقل 65 درصد از درآمد معادن به دولت اختصاص یابد تا برای توسعه زیرساخت های معادن استفاده شود اما بر اساس آمار موجود در چندین سال گذشته سهم دولت از درآمد معادن 1.5 تا 2 درصد بوده است.
رحمانی افزود: بر اساس قانون باید 15 درصد از درآمد معادن نیز به مناطق محروم اختصاص یابد که بر اساس آمار امروز تا به حال ریالی از درآمد معادن به مناطق محروم اختصاص نیافته است.
وی با اشاره به اهداف بلندمدت حوزه معادن گفت: بر اساس این اهداف ایران باید 55 میلیون تن فولاد، 800 میلیون تن مس، 3 میلیون دستگاه خودرو تولید کند اما برنامه ها برای دستیابی به این اهداف چیست؟
رئیس کمیسیون صنایع با انتقاد از روند واگذاری ها گفت: متاسفانه شرکت های دولتی باز هم به بخش دولتی واگذار شده اند و یا بابت رد دیون دولت خصوصی شده اند به عنوان مثال ماشین سازی تبریز از سازمان گسترش صنایع گرفته شده و به بانک صادرات داده شده است یا پتروشیمی از شرکت نفت منتزع شده و به وزارت دفاع داده شده است.
وی با اشاره به لزوم اصلاح ساختارها برای حمایت از تولید و صنایع، افزود: یکی از کشورهای همسایه کل جمعیتش به اندازه بافندگان فرش ما نیست اما وزارت فرش دارد. به نظر من دولت باید به مدت 10 سال وزارت معادن را تاسیس کند تا زیرساخت های لازم برای بهره برداری از معادن تجهیز شود.
رحمانی یکی از مولفه های اقتصاد مقاومتی را دانش خواند گفت: ترکیب 10 قلم اول اقلام صادراتی دنیا بر اساس دانش است اما 10 قلم اول اقلام صادراتی ایران مواد خام است، اعتبارات پژوهشی ما در سال 90 ، 64 درصد بوده که امسال به 58 درصد کاهش یافته است.
رئیس کمیسیون صنایع تامین نقدینگی را از مهمترین مشکلات صنایع خواند و گفت: 56 درصد واحدهای صنعتی نیمه کاره است، فقط با تامین نقدینگی می توان بیش از 50 درصد کارخانجات را فعال کرد.
وی ادامه داد: بر اساس قانون 37 درصد تسهیلات باید به سمت تولید هدایت شوند اما بر اساس آمار موجود تنها 23 درصد تسهیلات به سمت تولید حمایت شده که بخش زیادی از آن نیز از طریق دلالی بوده است.
رحمانی با انتقاد از کمبود سرمایه بانک ها، گفت: سرمایه بانک صنعت معدن، کشاورزی و توسعه صادرات کفاف حل مشکل تولید را نمی دهد.
وی با انتقاد از اظهارات اخیر نعمت زاده مبنی بر عدم پرداخت یارانه به بخش تولید، گفت: آقای وزیر مصاحبه کردند که نقدینگی به تولید داده نمی شود، تولید برای اصلاح تکنولوژی از کجا باید کمک بگیرد؟