باربارا اسلاوین پیشرفت مذاکرات هسته‎ای را خوب ارزیابی کرد و تصمیم دولت اوباما درباره عدم اعطای ویزا به حمید ابوطالبی را تاسف بار دانست.

به گزارش خبرگزاری مهر، باربارا اسلاوین -کارشناس مسائل ایران از اندیشکده شورای آتلانتیک- در گفتگو با پایگاه فارین افرز، می‎گوید با وجودی که بحران اوکراین در صدر اخبار رسانه‎ها قرار گرفته است، تلاش‎های دیپلماتیک بین‎المللی در زمینه برنامه هسته‎ای از مسیر خود منحرف نشده است.

وی در این زمینه می‎گوید: "با وجود برخی تهدیدات کلامی از سوی مذاکره کننده روس، نشانه‎ای مبنی بر اینکه روس‎ها به دنبال سنگ اندازی در مذاکرات باشند مشاهده نمی‎شود."

اما در عین حال اسلاوین تصمیم دولت اوباما درباره عدم اعطای ویزی به حمید ابوطالبی را تاسف بار دانست. با این حال وی اعتقاد دارد تاثیر حیاتی در مذاکرات هسته‎ای نخواهد داشت.

این کارشناس مسائل ایران این که در زمان دور پیش مذاکرات توجه‎ها بیشتر به سمت اوکراین معطوف شده بود را مثبت دانسته و می‎نویسد: "به نظر می‎رسد مذاکرات پیشرفت خوبی داشته است. تا آن حد که بنا به گفته مذاکره کنندگان آمریکایی، نمایندگان گروه 5+1 و ایران در جلسه آینده خود در اواسط ماه می، به صورت رسمی نگارش توافق بلند مدت هسته‎ای را آغاز خواهند کرد. با این هدف که تا 20 ژوئیه -پایان اعمال توافق موقت- به قراردادی دست بابند، مدت زمان جلسه نامحدود خواهد بود." 

وی مدعی شد که در هر دو حالت دستیابی یا عدم دستیابی به توافق، روسیه از شرایط سود خواهد بود. در حالت اول ایران از نظر تجاری و سرمایه‎گذاری به سمت روسیه تمایل پیدا خواهد کرد و قیمت جهانی نفت و گاز نیز افزایش می‎یابد. اگر بر اساس توافق تحریم‎ها لغو شود نیز روسیه می‎‏تواند مبادلاتش را با ایران افزایش دهد و سلاح و زیرساخت‎های هسته‎ای بیشتری بفروشد.

اسلاوین درباره موضوعات اصلی که بر سر تفاهم جامع وجود دارد، بحث مرکزی را تعداد سانتریفوژها، ذخیره اورانیوم غنی شده و حالتی که می‎تواند داشته باشد، تاسیسات فردو و رآکتور آب سنگین اراک و همچنین مسائلی که از قبل درباره برنامه هسته‎ای ایران وجود داشت، عنوان کرد.

"علاوه بر این باید در این زمینه‎ها نیز تصمیم‎گیری شود: میزان نظارت بین‎المللی از برنامه، مدت زمان اجزای مختلف تفاهم‎نامه و ما به ازای آنها در زمینه کاهش تحریم‏‎های ایران."

وی درباره پیشنهاد جمهوری اسلامی درباره رآکتور اراک نیز گفت گروهی از دانشگاه پریسنتون چند ماه قبل پیشنهادی برای تغییرات در طراحی اراک داده بودند که بر اساس آن به جای استفاده از اورانیوم طبیعی، از اورانیوم غنی شده استفاده شود: "به نظر می‏‎رسد ایرانیان پیشنهاد فوق را پسندیده‎اند. آنها همچنین قول داده‎اند تاسیسات بازفرآوری نسازند."

متخصص شورای آتلانتیک از عدم اعطای ویزا به حمید ابوطالبی سفیر ایران در سازمان ملل ابراز تاسف کرد اما گفت تاثیر "مرگ بار" بر مذاکرات هسته‎ای نخواهد داشت. وی مدعی شد ایران مدتی بر موضوع پافشاری خواهد کرد ولی در نهایت فرد دیگری را معرفی خواهد کرد: "در حالی که این جایگاه برای آنها مهم است، اما در حال حاضر که گفتگو در سطح بالا میان آمریکا و ایران تبدیل به موضوع عادی شده است، از اهمیت حیاتی کمتری برخوردار است."

سلاوین در پاسخ به سوال فارین افرز درباره ارزبابی خود از شش ماه اول ریاست جمهوری روحانی، می‎گوید روحانی تمرکز خود را بر روی مذاکرات هسته‎ای گذاشته است در نتیجه نتوانسته است به وعده‎های انتخاباتی خود در حوزه‎های دیگر جامه عمل بپوشاند اما در مجموع شرایط برای مردم عادی ایران بهتر شده و اقتصاد نیز تا حدودی ثبات یافته است.   

وی همچنین روحانی و ظریف را بسیار مصمم به رسیدن به یک توافق بلند مدت هسته‎ای و بهبود روابط ایران با جهان عرب و اروپا و آمریکا دانست.