کارشناسان حاضر در بررسی همکاری‌های منطقه ای ایران و ترکیه با اشاره به این که در مورد "تنش صفر با همسایگان همچنان اصل اساسی در سیاست خارجی ترکیه است، تفاوت در سیاست خارجی ترکیه نسبت به برخی همسایگان از جمله سوریه را به دلیل تفاوت در سیاست های این کشورها عنوان کردند.

به گزارش خبرنگار مهر، نشست خبری بررسی همکاری‌های منطقه ای ایران و ترکیه با حضور شماری از کارشناسان ترکیه و خاورمیانه در موسسه مطالعات ایران و اوراسیا (ايراس) برگزار شد. در این نشست دکتر "شعبان کارداش" رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک خاورمیانه (ORSAM) در مورد رویکرد سیاست خارجی ترکیه گفت: سیاست تنش صفر ترکیه یا در خارج اشتباه درک شده است یا ما نتوانستیم آن را درست توضیح دهیم.

وی افزود: سیاست خارجی ترکیه به نوعی اندیشه التقاطی و البته التقاطی مثبت است. اندیشه ای که همه سیاست ها را در بر می گیرد. در همین راستا آقای روحانی عبارتی به عنوان عدم امنیتی کردن روابط به کار می برند که در گذشته روابط با برخی از کشورها این گونه بود.

کارداش اظهار داشت: ترکیه با این سیاست توانست محوریت نیروهای نظامی را کاهش داده و سیاستی مردمی تر را به اجرا بگذارد. وی در مورد مواضع ترکیه در قبال سوریه تاکید کرد: در سوریه برای این که بتوانیم براساس تنش صفر برخورد کنیم نیاز به مخاطب داریم.

رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک خاورمیانه در تشریح مناسبات کنونی آنکارا-دمشق گفت: تحلیل روابط امروز سوریه و ترکیه تنها با نگاه کردن به شرایط امروز درست نیست، بلکه این روابط باید با نگاه به سالهای گذشته بررسی شود. در سال 2005 وقتی "رفیق حریری" نخست وزیر وقت لبنان ترور شد افکار عمومی مخالف "بشار اسد" بود، اما در آن زمان ترکیه دست خود را به سوی سوریه دراز کرد و روابطش با این کشور از روابط با ایران نیز بهتر بود. الان هم با این اتهام روبرو هستیم که روابطمان با آقای اسد درست نیست.

به اعتقاد کارداش، ترکیه در تحولات سوریه همچنین باید به ایران دقت کند. در حال حاضر مسئله سوریه از یک برخورد داخلی فراتر رفته و محلی برای برخورد قدرت های منطقه ای شده است. تا زمانی که در گیری ها وجود دارد ایران و ترکیه و نیز مردم سوریه ضرر خواهند کرد. در این میان اسرائیلی‌ها و سلفی ها سود می کنند.

این کارشناس ترک یادآور شد: مسول کشته شدن انسان ها در سوریه تمام افراد خارجی هستند که در این کشور حضور دارند. ملت های خاورمیانه باید از اتفاقاتی که در سوریه در حال رخ دادن است شرم کنند. مادامی که همه مسلمان هستیم ایستادگی در برابر ظلم را یک اصل می دانیم. بازیگران خارجی که طرف دولت سوریه یا در طرف دیگر هستند باید پاسخگو باشند. ترکیه هم اکنون از یک میلیون جنگ زده میزبانی می کند و از نزدیک شاهد رنج کشیدن آنها است.

در بخش دیگری از نشست بررسی همکاری‌های منطقه ای ایران و ترکیه دکتر "محمت شاهین" استاد دانشگاه قاضی ترکیه و معاون اتاق فکر استراتژیک در آنکارا گفت: بعضی از همسایگان ما به پیام سیاست صفر جواب مثبت دادند و روابط خوبی بین ما و آنها شکل گرفت و برخی‌ها هم مانند ارمنستان جواب منفی دادند و مناسبات تغییر نکرده است.

وی افزود: در سیاست خارجی ترکیه تغییری ایجاد نشده است بلکه تغییر در سیاست خارجی همسایگان بوده است. در دوران اردوغان اصل سیاست تنش صفر یکی از پایه های سیاست ترکیه بوده است. در چنین حالتی سیاست تنش صفر نشان از نگاه جدید به همسایگان دارد.

دکتر شاهین در خصوص اهداف سیاست خارجی ترکیه در مورد سوریه تاکید کرد: ترکیه بر اساس ابعاد جدید موضوع سوریه سیاست جدیدی را شروع کرده است و مهمترین هدفش پایان دادن به بحران انسانی است که در آنجا وجود دارد.