به گزارش خبرنگار مهر، پرورش و تربیت خواندن از روزهای اول زندگی و کودکی و در محیط خانه و خانواده شروع می شود و امروزه نیز مطالعه و کتاب و کتابخوانی نقش مهمی در اعتلای دانش و آگاهی افراد جامعه ایفا می کند.
آنچه مسلم است با نهادینه کردن عادت به مطالعه در همه تفکرات و اندیشهها و دلها می توان اقدام به همگانی کردن فرهنگ مطالعه و کتابخوانی در جامعه کرد.
از سویی می توان گفت که بشر امروزی بدون دست یابی به اطلاعات در مورد موضوعات مختلف در جامعه قادر به ادامه زندگی نیست و این کتاب بوده که همواره راهنمای بشر در تمام اعصار و قرون مختلف قرار گرفته است.
اما هنوزهم عدهای از خواندن سرباز میزنند که باید در پیشگیری از توسعه و گسترش بیشتر این آفت بمنظور رشد و اعتلای فرهنگ عمومی کوشش و تلاش کرد و این معضل بزرگ را با جدیت و سخت کوشی هر چه تمامتر از جامعه دور کرد و همه انگیزهها و موانعی که به هر دلیل در زمینه کتاب و کتابخوانی ایجاد شده را از بین برد و نسبت به احیای کتاب و کتابخوانی اقدام کرد.
استان همدان در حال حاضر دارای 85 کتابخانه عمومی بوده که شامل 13 کتابخانه مشارکتی و 72 کتابخانه نهادی است و در حال حاضر 932 هزار و 670 جلد کتاب در کتابخانه های عمومی استان همدان در دسترس افراد قرار دارد.
براساس آمار به ازای هر 100 نفر در استان همدان 53 جلد کتاب در کتابخانههای عمومی استان وجود دارد که تا پایان برنامه پنجم توسعه یعنی تا پایان سال 94 باید به ازای هر 100 نفر 100 جلد کتاب در کتابخانههای عمومی داشته باشیم که اداره کتابخانه های عمومی استان همدان برای رسیدن به این هدف و افزایش کتاب در کتابخانه های عمومی استان اقدام به اجرای طرح "اهدای کتاب" کرده است.
به ازای هر 100 نفر دراستان همدان 53 جلد کتاب درکتابخانه ها موجود است
در همین زمینه مدیرکل کتابخانه های عمومی استان همدان به خبرنگار مهر گفت: شاخصهای عضویت، زیربنا و کتاب در کتابخانههای عمومی از جمله موضوعاتی است که میتواند ایران را جزو 15 کشور برتر دنیا قرار داده و ما را در تحقق برنامه پنجم توسعه نهاد کتابخانههای عمومی و چشمانداز نظام یاری کند.
ارشاد استعدادی عنوان داشت: در کتابخانههای عمومی استان در ابتدای سال 91، حدود 620 هزار جلد کتاب وجود داشت که پایان سال 92 به 914 هزار جلد در کتابخانههای عمومی رسیده است.
مدیر کتابخانههای عمومی استان همدان بیان داشت: با وجود این رشد در استان به ازای هر 100 نفر 53 جلد کتاب در کتابخانههای عمومی وجود دارد که تا پایان برنامه پنجم توسعه باید به ازای هر 100 نفر 100 جلد کتاب در کتابخانههای عمومی داشته باشیم.
وی به اقتصاد مقاومتی و نامگذاری امسال به نام "اقتصاد و فرهنگ با عزم ملی و مدیریت جهادی" اشاره کرد و گفت: هر یک از این کلمات دارای مفاهیم عمیقی هستند که در راستای تحقق سند چشمانداز نظام باید مد نظر باشند.
استعدادی ابراز داشت: در راستای اقتصاد مقاومتی و شعار سال، کار کارشناسی و الگوبرداری انجام شد تا بتوانیم کتابخانههای خود را غنی و تجهیز کنیم.
اجرای طرح "اهدای کتاب" در استان نیازمند عزم ملی است
وی با اشاره به اینکه با اضافه شدن زیربنای کتابخانهها، نیازمند تأمین منابع آنها هستیم، افزود: خواستار عزم ملی در اجرای طرح "اهدای کتاب" از سوی مردم استان همدان هستیم و توجه به این موضوع از سوی مردم مهم بوده است.
وی به ارتقای رتبه فرهنگی در سال گذشته اشاره کرد و گفت: اداره کتابخانههای عمومی استان در سال 91 دارای رتبه هجدهم فرهنگی بود در حالی که این رتبه در سال 92 به رتبه اول ارتقا یافت.
استعدادی طرح "اهدای کتاب" را یک طرح فرهنگی برشمرد و اظهار داشت: این طرح یک طرح جنبشی و مردمی است و نیاز به فضاسازی رسانهها برای موجآفرینی هستیم تا کتابهای محبوس شده از کتابخانههای شخصی خارج شود.
وی اظهار داشت: امروز استان همدان دارای یک میلیون و 750 هزار نفر و حدوداً 500 هزار خانوار است که اگر هر خانواده یک جلد کتاب به کتابخانههای عمومی اهدا کند اتفاق عظیمی رقم خواهد خورد.
مدیرکل کتابخانههای عمومی همدان ابراز داشت: این طرح با همکاری استانداری، هلال احمر، صدا و سیما، شهرداری و رسانهها انجام می شود.
وی اظهار داشت: این طرح یک جنبش مردمی است نه سیاسی؛ پس باید انگیزه لازم را در مردم برای اهدای کتاب ایجاد کنیم.
غنی سازی کتابخانه های عمومی از اهداف "اهدای کتاب" در استان است
دبیر اجرایی طرح "اهدای کتاب" دراستان همدان نیز در گفتگو با خبرنگار مهر بیان داشت: این طرح با شعار "اهدای کتاب، تجلی عزم ملی در تعالی فرهنگ ایران اسلامی" کار خود در استان همدان آغاز می کند.
محسن نجفی خواه به اهداف این طرح اشاره کرد و گفت: در این طرح با استفاده از عزم ملی میتوان در راستای غنیسازی کتابخانههای عمومی استان وارد کار شد.
وی ابراز داشت: با استفاده از این طرح میتوان کتابخانههای روستایی را توسعه داده و فرهنگ مطالعه را در مناطق محروم گسترش داد و در این طرح کتابخانهها به عنوان مراکز اصلی جمعآوری کتابهای اهدایی هستند.
نجفیخواه در ادامه از اجرای طرح "جمعآوری سیار" خبر داد و گفت: در این طرح شمارههای تماس در هر شهرستانی معرفی شده و پس از تماس اهداکننده، کتابهای اهدایی از درب منزل جمعآوری میشود.
وی بیان داشت: در هنگام تحویل کتاب، رسید دریافت در دو نسخه تنظیم و برگ اول در اختیار اداره کل و برگ دوم به اهداکننده داده میشود.
دبیر اجرایی طرح "اهدای کتاب" در همدان افزود: مرحله بعد از تحویل کتاب، جمعآوری کتب در محل تعیین شده، بررسی و گزینش کتابها، جداسازی کتابهای قابل استفاده و سپس تشکیل بانک اطلاعاتی از کتاب و اهداکننده است.
هفت کمیته مسئول اجرای طرح "اهدای کتاب" در استان همدان است
وی ادامه داد: مرحله بعد از ارزیابی کتب اهدایی، توزیع کتاب است که با توجه به شناسایی ظرفیتها و ضعف منابع کتب در کتابخانهها، کتابها برای کتابخانه مرکزی، نهادی، روستایی و مشارکتی تقسیمبندی میشود و در اختیار کتابخانههای عمومی قرار میگیرد.
نجفیخواه با بیان اینکه چند کمیته مسئول اجرای طرح "اهدای کتاب" در استان همدان هستند، ابراز داشت: کمیته تبلیغات، کمیته پشتیبانی، کمیته تجمع، بررسی و توزیع، کمیته مشارکتها و کمیته بازرسی و ارزیابی را از کارگروههای اجرای طرح "اهدای کتاب" در استان همدان است.
طرح " اهدای کتاب" از شنبه ششم اردیبهشت ماه در استان همدان آغاز می شود و تا 15 روز ادامه دارد و گفتنی است که اجرای این طرح که در راستای افزایش فرهنگ مطالعه و کتابخوانی در استان همدان انجام می شود نیازمند همکاری ادارات و مردم برای اهدای کتاب در راستای کمک به افزایش فرهنگ مطالعه و افزایش سرانه مطالعه و افزایش تعداد کتاب به ازای هر 100 نفر در استان همدان است.
البته باید توجه داشت که نقش رسانه ها در راستای اجرای طرح "اهدای کتاب" و تشویق اقشار مختلف مردم به اهدای کتاب به کتابخانه های عمومی استان همدان بسیار مهم و تاثیر گذار است.
در اجرای این طرح هر فردی که 500 جلد کتاب به کتابخانه های عمومی استان همدان اهدا کند عضو انجمن خیرین کتابخانه ساز شده و اگر کسی کتابخانه شخصی خود را به کتابخانه اهدا کند لوح یادمان به رسم یادبود از وی در کتابخانه مرکزی استان همدان قرار داده می شود.