به گزارش خبرگزاری مهر، کنداکتور اولین برنامه هفت در اردیبهشت ماه 93 در برگیرنده نقد فیلم در حال اکران «خط ویژه» با حضور دو تن از منتقدان سینمای ایران رضا درستکار و رامتین شهبازی و بررسی اقتصاد و سینما و ارتباط این دو موضوع درمیزگرد هفت با حضور ضیاالدین دری، کارگردان سینما و مجید جوزانی، بازیگر و مدیرعامل سابق خانه هنرمندان بود.
مدتهاست که بحث استقبال از فیلمهای سینمایی و حضور مخاطب و رونق سینمای ایران از موضوعات کلیدی و مورد توجه عوامل ودست اندرکاران این عرصه است. در همین راستا سرمقاله برناهم هفت که شب گذشته، جمعه پنجم اردیبهشت ماه پخش شد به بحث از سالنها و میزان استقبال مردمی از آن و توجه های مربوطه پرداخته است.
در این برنامه مازیار میری به عنوان دبیر پنجمین شب کارگردانان سینمای ایران روی خط هفت حاضر شد و به بیان توضیحاتی در خصوص شب کانون کارگردانان که همزمان با میلاد امیرالمومنین در 23 اردیبهشت ماه در فرهنگسرای نیاوران برگزار میشود پرداخت.
وی بیان کرد: در این برنامه طبق روال سالهای پیش برگزاری این شب نیز ازسه نسل اول، دوم و سوم سینمای ایران تقدیر میشود. این برنامه سبب میشود که در کنار همدیگر به آینده سینما ایران بیندیشیم و در همین راستا حرکت کنیم.
نقد فیلم «خط ویژه» توسط منتقدان
درصفحه دیگری از مجله تصویری هفت به نقد فیلم «خط ویژه» سومین فیلم مصطفی کیایی در مقام کارگردان با حضور رضا درستکار و رامتین شهبازی دو منتقد سینمای ایران پرداخته شد.
رضا درستکار دراین نقد به عنوان آغاز کننده بحث عنوان کرد: فیلم «خط ویژه» دو اتفاق ویژه را به خود اختصاص داده است آنگونه که جز معدود فیلمهای سینمایی است که هم از سوی مردم و از سوی جامعه منتقدان در جشنواره سی و دوم فیلم فجر به عنوان بهترین فیلم شناخته شده است و به زعم بنده بهترین فیلم اکران است که علت آن را میتوان در خرق عادت و ساخت آن در یک نسبت متناسب دانست که یک تعادل خوب در همه زوایای فیلم را رقم زده است که این نکات نیز کمتر در سینمای ایران اتفاق میافتد.
وی ادامه داد: این فیلم ضرب خوبی دارد و فیلم جوانان است و با نقد جامعه حرکت میکند و فیلم زمان خود است و آغاز یک دوره تازهای را از طریق نمایش جامعه و قهرمانان بر آمده از آن و جامعه گرایی نوید می دهد.
درستکار در توضیح تعادل و ضرب خوب فیلم «خط ویژه»بیان کرد: زمانی که ساختمان فیلمی سست و دچار ضعف است کمتر میتوان وارد محتوای فیلم شد و بدان پرداخت و تمام بررسی ها به ساختمان آن نیز معطوف میشود. اما فیلم «خط ویژه» چهارچوب و ساختمان درستی دارد و همه چیز در یک تعادل روشن است. با این تعریف که هشت قهرمان دارد و در توضیح معرفی شخصیتها و قهرمان و ضد قهرمانهای خود امتیازهای لازم را بدست میآورد و ما را به حیطه محتوا وارد میسازد.
درستکار با بیان اینکه فیلم «خط ویژه» حس خوبی را در مخاطب ایجاد میکند و با نوعی خویشاوندی و دل نگرانی با موضوع روبرو میشود، گفت: این نکات سبب میشود که مخاطب به ثقل موضوع رهنمون شود و به قدری قهرمانها و موضوعات به خوبی چیده شدهاند که معنای اصلی را به وجود میآورند.
رامتین شهبازی در ادامه صحبتهای درستکار به بیان نقطه نظرات خود از دیدگاه علمی پرداخت و اشاره کرد: زمانی که با یک اثر هنری برخورد میکنیم علی رغم هماهنگیهایی که دارد به مثابه یک کل همگرا با آن مواجه میشویم اما زمانی که در مقام مخاطب هستیم یک وجه از کار نسبت به سایر وجوه توجه ما را بیشتر به خود معطوف میدارد. که این موضوع در این فیلم و سایر فیلم های مصطفی کیایی رخ داده است.
وی افزود: وجهی که توجه را بیشتر با خود همراه می سازد این است که کیایی فیلنامه نویس بهتری نسبت به کارگردانی یک اثر است. از این لحاظ که هر چقدر که وی در ساختار نقاط قوت فیلمنامه خوب عمل میکند اما در اجرای آن با ضعف روبه رو است و به تعبیری برگ برنده فیلم فیلمنامه آن است.
کیایی: رضایت بازیگران را مدنظر قرار دادم
در پی انتقادها و نظرات مثبت و منفی صورت گرفته از سوی منتقدان پیرامون فیلم «خط ویژه»، مصطفی کیایی، کارگردان و نویسنده فیلم روی خط هفت حضور یافت و بیان کرد: در این فیلم سه کلوز آپ نشان دادهایم و در ساختار کارگردانی نیز به یک نوع میزانسی رسیدهام و تلاش میکردم دکوپاژ و کارگردانی کارم در خدمت رسیدن به آن برآیند جمعی از عوامل و قهرمانانی که داشتهام، باشد.
وی بیان کرد: در مجموع کار از دکوپاژ تا رضایت بازیگران را مد نظر قرار داده بودم و سعی در رعایت یکدستی آن هارا داشتم.
پس از نمایش گزارشی از تازههای اکران در اردیبهشت 93، در بخش دیگری از مجله تصویری هفت سید امیر سید زاده، تهیهکننده فیلم «زندگی جای دیگری است»، از مهمانان تلفنی برنامه بود که در خصوص بهترین زمان اکران این فیلم به توضیح نکاتی پرداخت.
محمدرضا صابری، دبیر و سخنگوی انجمن سینماداران نیز از دیگر مهمانان تلفنی برنامه هفت شب گذشته بود که در باب طرحهای مطرح در شورای صنفی و برنامه افزایش تماشاگر در تابستان به توضیح مختصراتی پرداخت.
دری: باید نقطه تلاقی سینما و اقتصاد را جستوجو کرد
اما صفحه پایانی مجله تصویری هفت به موضوع جدی و مسئله برانگیز اقتصاد و سینما با حضور ضیاء الدین دری و مجید جوزانی پرداخت.
دری در این میزگرد با تکیه بر سخنان رهبری که اقتصاد را در کنار فرهنگ از مهمترین مسائل مطرح شده بر شمرده است، بیان کرد: اقتصاد در سینما خیلی مهم است. اگر ریشهای تر به مقوله اقتصاد بنگریم به نکات قابل توجهی دست مییابیم اگرچه که نمیتوان به گونهای مبسوط به مباحث مطرح پرداخت.
وی اظهار کرد: در طول سال 92 شعار اقتصاد مقاومتی مطرح شد که در سال 93 فرهنگ نیز در کنار آن قرار گرفت. ما باید در نظر بگیریم که چرا نشد در سال 92 به طور کامل به موضع اقتصاد مقاومتی برسیم.
دری افزود: با در نظر گرفتن این مباحث اگر در موضوع اقتصادی دچار مشکل باشیم باید دانست طبیعی است که سینما که با مقوله سرگرمی فرد سر و کار دارد اقتصاد خوبی نخواهد داشت. بنابراین اگر قرار بر این است که سینما را از منظر اقتصاد بررسی کنیم باید در یابیم که نقطه تلاقی اقتصاد و سینما کجاست؟
مجید جوزانی در ادامه گفتههای دری گفت: اگر از فرهنگ اقتصادی بحث میکنیم باید درنظر داشت که هر اقتصادی یک زمینه فرهنگی دارد. اقتصاد اسلامی فرهنگ اسلامی را به وجود میآورد و اقتصاد سرمایه داری، فرهنگ لیبرالی را رقم میزند. آما آنچه که متعلق به ما است اقتصاد و فرهنگ اسلامی است.
وی اظهار کرد: در همه جوامع فرهنگ محور توسعه است. بنابراین باید فرهنگ را درحوزه توسعه اقتصادی نیز بحث کنیم. برای مثال میتوان به ژاپن اشاره داشت که با اتکا به فرهنگ زمینهای خود اقتصاد خود را شکل داد اما از سویی دیگر باید در نظر داشت در هر بخشی همه توسعه ها نیز مبتنی بر فرهنگ ها و انسانهاست.
جوزانی با بیان اینکه فرهنگ همچون سایربخش مناسبات خاص خود را دارد اذعان داشت: مناسبات فرهنگ نیز مبتنی بر سیستم عرضه و تقاضا است و در همین راستا باید کالا و خدمات فرهنگی را به درستی بشناسیم.
وی در ادامه تاکید کرد: برای دانستن سهم فرهنگ در تولید ناخالص ملی باید شاخص های مختلف اقتصاد فرهنگ را که شامل سرمایه، نیروی انسانی، تکنولوژی و تجهیزات و عرضه و تقاضا است را بررسی کنیم.