به گزارش خبرنگار مهر،مجموعه پرشین یاقوت در شهر حیدره همدان که به شهر آفتاب شهرت دارد با آموزش 4000 جواهر تراش و آماده سازی 114 واحد تراش و فروش سنگ های قیمتی در ابتدای ورودی مجموعه که ساخت آن در حال اتمام است در تلاش است شهر جواهرات آسیا را در این منطقه نمایان کند.
آنچه مسلم است، استفاده از بدلیجات تاریخچه ای به وسعت شهر نشینی در ایران وجهان دارد به طوری که باید آغاز گرایش ایرانیان به استفاده از آن را به پنج هزار سال پیش ریشه داد چراکه در جای جای ایران از شهر سوخته در جیرفت استان کرمان تا تالش در دامنه البرز واستان گیلان می توان در عصر های مختلف آثار مختلفی از تراش بر روی سنگ های مختلف تزیینی را دید.
استانهای قم، خراسان، کرمان، همدان، اصفهان، سمنان و کردستان از مهمترین مناطق دارای معادن سنگهای قیمتی و نیمه قیمتی در کشور به شمار میروند که در آن می توان فیروزه، عقیق، روزکوارتز، آمیتیست، آندوزیت، تیانیت، کریزکلات،، دُر، باباقوری، چشم گربهای، چشم ببری،، گارنت و اپیدوت را یافت.
استان همدان نیز که در آن دو رشته کوه الوند و زاگرس وجود دارد یکی از نقاط زر خیز کشور از لحاظ معدنی است و اکنون در آن 271 معدن فعال وجود دارد که شامل سیلیس، فلدسپات، معادن غنی لاشه آهکی، سنگ آهن، پگماتیت، میکا، گارنت، انواع گرانیتها، پوزولان، سیلیس، پوکه معدنی، دولومیت، تراورتن و تالک است و به تازگی آندولوزیت نیز در آن کشف شده است.
این نوع یاقوت که تنها در همدان کشف شده و تخمین زده می شود حدود 70 تن ذخیره در مناطق جنوبی همدان از آن وجود داشته باشد هم اکنون در ساخت صنایع نسوز استفاده می شود.
وجود این معدن و ظرفیت های بالای کشور برای تولید جواهر باعث شده که زمینه ساخت بزرگترین مجتمع جواهرات آسیا در همدان فراهم وکلنگ زنی شود.
این مجموعه منحصر به فرد که در زمینی معادل یکصد و 26 هزار متر مربع در دامنه الوند و غرب شهر همدان در جوار روستای حیدره در حال ساخت است با وجود سنگهای قیمتی همدان که شامل یاقوت کبود، اندولوزیت، رز کوارتز، گارنت، تورمالین و سیلمانیت ميشود، می تواند دریچه ای برای ورود ایران به بازار 800 میلیارد دلاری جواهرات در جهان باشد و نه تنها موجب ایجاد اشتغال در منطقه خواهد شد بلکه صنعت جواهر سازی در ایران را متحول خواهد بود.
مدیرعامل شرکت صنایع و گردشگری پرشین یاقوت در این خصوص به مهر گفت: در این مجتمع تمامی فعالیت های مربوط به جواهرات و سنگ های قیمتی یکجا انجام خواهدشد و راه اندازی این مجتمع و طرح مجتمع شهر جواهرات حاصل تجربه و یافته های 30 ساله و آوردن آنها به همدان است.
حمید کاشانی با تاکید براینکه تکنولوژی استفاده از جواهرات در صنایع مختلف مهمترین تکنولوژی برخی کشورهاست، ادامه داد: این پروژه یکی از پروژ ه های مهم و استراتژیک محسوب می شود و در این مجتمع تکنولوژی الیاف مصنوعی و یاقوت مصنوعی، همچنین تراش های الکترونیک را جمع آوری کردیم.
وی اذعان داشت: همدان از پتانسیل خوبی برای فعالیت در این زمینه برخوردار است و گردش بازار جهانی سنگ های قیمتی دو هزار دلار است در حالی که گردش بازار فرش تنها به دو میلیارد دلار می رسد.
پنج هزار نفر در شهر جواهرات مشغول به کار می شوند
مدیرعامل شرکت صنایع و گردشگری پرشین یاقوت با تاکید براینکه این پروژه برای پنج هزار نفر اشتغال ایجاد خواهد کرد، اذعان داشت: فضا های آموزشی،لابراتور های مجهز گوهر شناسی برای صدور شناسنامه کیفیت برای کلیه محصولات تولیدی صادراتی،فضاهای مدرن نمایشگاهی جهت بازدید گردشگران داخلی و خارجی از دیگر امکانات این مجموعه است.
کاشانی ادامه داد: یکی از زیبا ترین هتل های ایران در این منطقه ساخته می شود که در طراحی آن از انواع سنگ های قیمتی بهره لازم برده می شود و علاوه بر مشرف بودن به شهر همدان به قله زیبای الوند نیز دید لازم را دارد که بدون شک باعث رونق گردشگری در استان خواهد شد.
وی با اشاره به اینکه در این مجموعه سالن پذیرایی شش هزار و 800 متری ساخته می شود و در آن سوئیت های مناسبی برای اقامت تجار داخلی و خارجی و میهمانان در نظر گرفته شده است، افزود: مجموعه واحدهای تولیدی مصنوعات پیشرفته نیز با مشارکت چند کشور ساخته می شود که قطعات پیشرفته الکترونیکی، لیزری،اپتیکی و سایر قطعات دانش بنیان در ان تولید میشود.
مدیرعامل شرکت صنایع و گردشگری پرشین یاقوت با اشاره به اینکه حجم تولیدات جواهرات در این مجموعه بالا خواهد بود از طراحی مرکز معاملات خرده فروشی جواهر در این مجموعه خبر داد و افزود: ساخت این تالار معاملات می تواند به رونق صنعت جواهر سازی در کشور بیانجامد.
کاشانی همچنین از ساخت موزه جواهرات در این مجموعه گردشگری تجاری خبرداد و افزود: این موزه پس از موزه جواهران ملی ایران مهم ترین موزه کشور خاورمیانه در نگهداری از جواهرات خواهد بود و حتی می تواند مشکل نگهداری بسیاری از آثار ارزشمند کشف شده در استان را که هم اکنون در تهران نگهداری می شود رفع کند.
وی ادامه داد: دومین مسجد در ایران که دارای مناره متحرک است به نام منار جنبان در این مجموعه طراحی و ساخته خواهد شد.
مدیرعامل شرکت صنایع و گردشگری پرشین یاقوت با اشاره به اینکه در این مجموعه پروسه تولید تا فروش سنگ های قیمتی همگی در نظر گرفته شده است، اظهار داشت: 114 واحد تراش و فروش سنگ های قیمتی در ابتدای ورودی آن در نظر گرفته شده که ساخت آن در حال اتمام بوده و ورونق گرفتن آن موجب می شود دیگر لزومی برای سفر هموطنان برای خرید جواهرات به کشورهای خارجی نباشد و موجب رونق گردشگری در تجارت نیز در همدان بشود.
کاشانی افزود: برج جواهرات آسیا نیز در 12 طبقه و 1200 متر مربع در این مجموعه ساخته می شود که 150 واحد اداری و تجاری آن می تواند در اختیار تجار ایرانی وخارجی قرار گیرد.
وی با اشاره به اینکه تاکنون چهار هزار نفر را برای تزیین جواهرات آموزش داده ایم، بیان داشت: 120 هزار مترمربع ساختمان در این مجموعه ساخته می شود و 17 هزار تن خاکبرداری نیز انجام خواهد شد.
مدیرعامل شرکت صنایع و گردشگری پرشین یاقوت در خصوص مشکلات خود برای ساخت این مجموعه بیان داشت: مسئولان همراهی لازم را انجام میدهند اما بانک های کشور کارشناسی در این حوزه برای ارزیابی ندارند که این امر مشکلاتی را برای دریافت وام ایجاد کرده است.
کاشانی عنوان کرد: نمی توان میزان سرمایه گذاری مشخصی را برای این مجموعه اعلام کرد چرا که ارزش دانش فنی فرآوری جواهرات که در طول 30 سال به دست آمده قابل قیمت گذاری نیست.
وی با اشاره به صدور مجوز استخراج 10 معدن سنگهای قیمتی در استان همدان از حمایت های استاندار همدان در این خصوص ابراز رضایت کرد.
معاون معادن سازمان صنعت، معدن و تجارت استان همدان هم با اشاره به نبود صادرات سنگ های قیمتی و نیمه قیمتی در ایران بیان داشت: نبود صادرات در سنگهای قیمتی و نیمه قیمتی همدان ناشی از عدم بهره برداری از معادن سنگهای قیمتی است.
سیدعلی اصغر اولیایی با اشاره به اینکه رز کوارتز جزء سنگهای نیمه قیمتی است که گواهی کشف گرفته و اکنون نیز مراحل بهرهبرداری را طی میکند، اذعان داشت: سنگهای قیمتی همدان شامل یاقوت کبود، اندولوزیت، رز کوارتز، گارنت، تورمالین و سیلمانیت است که هنوز در مرحله گواهی کشف هستند و هنوز به مرحله بهرهبرداری نرسیدهاند.
وی عنوان کرد: سنگهای قیمتی و نیمه قیمتی هنوز مورد بهرهبرداری قرار نگرفتهاند چرا که نتوانستهایم در این زمینه تولیدات مناسبی داشته باشیم.
وی با بیان اینکه در استان همدان دو معدن سنگ قیمتی و نیمه قیمتی وجود دارد که در مرحله کشف و بهره برداری هستند افزود: برای بهرهبرداری از سنگهای قیمتی و نیمه قیمتی نیازمند کارخانههای عظیمی هستیم که این امر مستلزم سرمایهگذاریهای فراوانی است.
دو ميليارد تومان درآمد با فرآوري رز كوارتز
یک کارشناس زمین شناسی هم با اشاره به کشف معدن رز کوارتز سال گذشته در دامنه الوند همدان عنوان کرد: با فرآوری صحیح این سنگ می توان سالیانه دو میلیارد تومان درآمد برای استان به دست آورد.
معاون استانداری همدان نیز معتقد است با ساخت شهرک سنگ های زینتی نگرش علمی و دانشگاهی به استان همدان بیشتر رشته های مختلف با گرایش سنگ های زینتی در همدان تاسیس می شود.
با نگاهی اجمالی به ظرفیت های همدان می توان به طور قاطع گفت که این استان از لحاظ تاریخی، گردشگری،کشاورزی و منابع طبیعی یکی از زرخیز ترین نقاط ایران به حساب می آید که مدعای آن را می توان محل سکونت اولین اقوام ایرانی تا کنون در آن بیان کرد تا جایی که بسیاری از شهرهای آبادتر از همدان در ورطه تاریخ به نابودی رسیده اما همچنان نام این شهر و مردمانش در تاریخ می درخشد.
ظرفیت های معدنی بی بدیل استان با سرمایه گذاری بسیار اندک در مقابل بخش صنعت نه تنها می تواند باعث ارز آوری بالا برای کشور شود بلکه با رونق گردشگری و تجارت می تواند راهکاری برای حل مشکل اشتغال باشد.
آنچه بدیهی به نظر می رسد اینکه تحقق ساخت اين شهر نيازمند حمايت مسئولان براي سرمايه گذاری است و بايد هر چه سريعتر به سرانجام برسد چرا که در صورتی که تعللی برای ساخت آن صورت بگیرد بدون شک کشورهای اطراف ایران چون امارات و ترکیه که هم اکنون نیز در حال بردن گردشگران ایرانی به سوی خود هستند، محلی برای عرضه جواهرات شده و بازار خوبی که می تواند بخش قابل توجهی از اقتصاد ایران را از نفت رهایی بخش از دست خواهد رفت.
مسئولان استان بار دیگر چشمان خود را به ظرفیت های استان زر خیز همدان باز کرده و به دنبال استفاده عملی از آن در سال مدیریت جهادی باشند.