تاها بهبهانی، هنرمند پیشکسوت نقاشیخط و مجسمهسازی ایران در گفتگو با خبرنگار مهر در مورد نمایشگاهی که قرار بود از آثارش در جنوب فرانسه برگزار کند، گفت: از چند وقت پیش یک موضوع من را بسیار آزرده کرده و میکند و آن مصادره تمام اموال فرهنگی ما توسط سایر ملل و به ویژه کشورهای عرب منطقه است.
وی افزود: چندی پیش کتابی در دوبی دیدم که در آن با ایجاد گذشتهای مجهول و مجعول برای معماری امارات تلاش داشتند بادگیرهای معروف یزد را به عنوان شیوهای از معماری سنتی خود معرفی کنند. در آن کتاب که با همت مدیران حکومتی دوبی به چاپ گستردهای نیز رسیده است بادگیرهای یزد ما را متعلق به خود معرفی کردهاند و متاسفانه از هیچکدام از مدیران دولتی ما هیچ صدایی بر نیامد.
بهبهانی خاطرنشان کرد: متاسفانه همه خوابیم تا آنجا که شخصیتهای فرهنگی ما نظیر مولانا، شیخ خرقان، شمس، ابوعلی سینا و عمر خیام را از کشور ما جدا کردهاند حتی چندی است که به چوگان و ساز تار هم رحم نکردهاند و چون میبینند همه ما به خصوص مدیران فرهنگی کشور ما خوابند، سرقتهای خود را عیانتر میکنند.
وی از دزدی هنر نقاشیخط یا کالیگرافی صحبت به میان آورد و گفت: برخی کشورهای عربی تعدادی از اساتید متاسفانه ناآگاه ما را برده و از آنها خواستهاند در ازای دریافت پولهای هنگفت، هنر نقاشیخط ما را به هنرمندانشان آموزش دهند تا لابد در آینده بگویند این هنر نیز از ابتدا مال آنها بوده است. به نوعی میتوان گفت سرقتهای آنها به کالیگرافی هم رسیده است.
این پیشکسوت هنر نقاشیخط در بخش دیگر صحبتهایش درباره نمایش آثارش در اروپا گفت: قرار بود تعدادی از آثار نقاشیخط من و برخی از همنسلانم در نمایشگاهی در جنوب فرانسه به نمایش درآید اما بعد از چند وقت شنیدم که مدیران این نمایشگاه برآنند که تعدادی از آثار ما ایرانیها را در کنار آثار هنرمندان عرب بگذارند و به نام کالیگرافی بر آثار آنها بگذارند، پس عطای حضور در این نمایشگاه را به لقایش بخشیدم.
وی ادامه داد: به مسئولان آن نمایشگاه گفتم اگر قصد دارند که نمایشگاهی قوی از کالیگرافی برپا کنند بیشک باید به سراغ ایرانیها بیایند که از ابتدا موافقت شد که تنها آثار ایرانیها به نمایش در آید اما ثروت عربی اجازه چنین جریانی را نداد.
این هنرمند بیان کرد: من اعلام کردم در صورت حضور هنر غیر فاخر اعراب از حضور در نمایشگاه معذورم اما برخی دولتمردان فرهنگی کشورهای عربی رایزنی کرده و با پول زیاد فضای کافی و بزرگی برای عرضه هنر هنرمندان خود در جنوب فرانسه فراهم کردند که اگر این جریان قطعیت داشته باشد من از حضور در این نمایشگاه معذور خواهم بود.
وی خواستار توجه بیشتر دولتمردان به نحلههای فکری هنری که مختص ایرانیان است، شد و در پایان سخنانش توضیح داد: من اگر بخواهم در نمایشگاه فرانسه هنر ایران را به نمایش بگذارم باید آثارم را با هزینه شخصی بیمه و بستهبندی کرده و به فرانسه بفرستم در صورتی که شنیده و دیدهام که هنرمند عربی نه تنها با خرج دولت خود به این نمایشگاه میآید بلکه به خاطر اشاعه آنچه هنر عربی می نامند، به او پاداشهای چند ده هزار دلاری هم میدهند. آقایان دولتمرد فرهنگی کشور ما لطفا از خواب بیدار شوید.