به گزارش خبرنگار مهر، آیتالله العظمی ناصر مکارم شیرازی ظهر چهارشنبه در آیین رونمایی از سه اثر فاخر خود با اشاره به اهمیت کتاب در شکل گیری تمدن بشر ابزار داشت: تجربیات و پرسشهای هر نسل که در قالب کتابها به نسلهای بعدی منتقل میشده، مسیری برای شکلگیری تمدنها بوده است.
وی افزود: اگر کتاب نبود بشر در علوم مختلف چنین پیشرفت چشمگیری نداشت و حتی علوم انبیا نیز فراموش میشد.
استاد درس خارج حوزه به توصیه امام صادق به شاگردشان اشاره کرد و گفت: ایشان به آن شاگرد خود فرمودند بنویس و منتشر کن زیرا زمانی فرامیرسد که هیچ پناهگاهی جز این کتابها وجود نخواهد داشت.
وی روزگار غیبت را مصداق این سخن امام صادق(ع) دانست که در آن دسترسی به امام معصوم وجود ندارد و معارف الهی اگر کتب دینی نباشند، به فراموشی سپرده میشود.
آیتالله مکارم شیرازی ادامه داد: به طلاب جوان توصیه میکنم که از همین ابتدای راه قلم خود را تقویت کرده و در امر نگارش کتب دینی گام بردارند.
وی نگارش کتاب در موضوعاتی که به آن پرداخته نشده را در اولویت دانست و گفت: تلاش کنید به سهم خودتان در عرصههایی که در آن خلأ وجود دارد به نگارش متون پرداخته و از کارهای تکراری بپرهیزید.
20 سال کار برای شرح نهجالبلاغه
این مرجع تقلید در بخش دیگری از سخنانش به شرح آثاری که قرار بود رونمایی شود پرداخت. کتاب «پیام امام امیر المومنین» شرح جامع و تازهای به نهجالبلاغه است که به گفته وی برای نگارش آن یک گروه تحقیقی به مدت 20 سال تلاش کردهاند.
این کتاب به دو زبان فارسی و عربی به چاپ رسیده و ویژگیهایی مانند شرح ریشه تمام لغات، تفسیر تمام جملات، پاسخ به شبهات موجود، بحث درباره مسایل روز و استدلال به منابع معتبر و متعدد آن را از دیگر شروحی که نوشته شده متمایز میکند.
آیتالله مکارم شیرازی مهمترین ویژگی این اثر را بیان ساده و شفاف آن میداند که برای عموم قابل فهم است.
وی با اشاره به نگرش اشتباه طلاب برای تعیین سطح کتب با پیچیدگی متن آن افزود: اگر کفایه را با تمام پیچیدگیهایش به من بدهند، طوری آن را بازنویسی میکنم که برای همه قابل فهم باشد اما اگر این کار را انجام دهم عدهای میگویند سطح کتاب پایین آمده است.
حذف روایات ضعیف از بحار الانوار
«منتخب آثار بحارالانوار» دیگر اثری بود که این مرجع تقلید توضیحاتی درباره آن ارائه کرد.
وی با اشاره به اهمیت این کتاب در مکتب تشیع خاطرنشان کرد: اگر این کتاب ارزشمند و زحمات علامه مجلسی نبود شاید بسیاری از روایات اهل بیت(ع) به مرور زمان از دسترس ما خارج میشد.
وی با اشاره به لزوم بازنگری در این کتاب گفت: در این بازنگری تلاش کردیم منابع جدید را برای روایات اضافه کنیم و تمام کلمات را با معرب به کار بریم.
شرح برخی لغات، جمع کردن روایات تکراری از بین سطور کتاب بحارالانوار و حذف برخی روایات ضعیف دیگر اصلاحاتی است که در این اثر انجام شده است.
آیتالله مکار شیرازی با اشاره به اینکه علامه مجلسی در این کتاب بنا نداشته تا روایات صحیح را جمعآوری کند، اظهار کرد: وی میخواسته تمام روایات اهل بیت(ع) را جمعآوری کند و تعیین صحیح و غیر صحیح را به عهده دیگر علما گذاشته که امروز ما این کار را انجام دادیم که البته بسیار دیر است.
ضرورت پرداختن به مطالعات تطبیقی
وی با اشاره به تألیف کتاب «دایرةالمعارف فقه مقارن» ابراز داشت: از میان تمام ادیان، دین اسلام از نظر فقه غنیتر و در میان مکاتب اسلامی نیز فقه تشیع سرآمد است.
این مرجع تقلید گفت: علت این موضوع این است که شیعه از ابتدا به باز بودن باب اجتهاد معتقد بود اما مکاتب دیگر هزار سال این باب را بسته نگه داشته و از فتاوای علمای قدیم خود پیروی میکردهاند.
وی تألیف کتب فقه مقارن را امری در راستای تقریب مذاهب دانست و ابراز داشت: وقتی دلایل فقهی شیعه و دیگر مکاتب کنار یکدیگر گذاشته میشود زمینه برای نزدیک شدن باورها فراهم میشود.