به گزارش خبرگزاری مهر، روز پنجشنبه کنفرانس سالیانه "بنیاد دفاع از دموکراسی" با تمرکز بر خاورمیانه برگزار شد که مقامات و کارشناسان در آن به بیان دیدگاههای خود پرداختند.
یکی از مقامات ارشد آمریکا در آن اعلام کرد که رئیس جمهور اوباما آماده در نظر گرفتن "طیف گستردهای از گزینهها را در صورت شکست مذاکرات بر سر توافق جامع درباره برنامه هستهای طراحی، است.
جیک سالیوان، مشاور ارشد اوباما در زمینه احتمالِ بازبینی در نظام تحریمها در صورت شکست مذاکرات وین گفت: "اگر گفتگوها متوقف شود یا اگر ایران با حسن نیت مذاکره نکند، آماده همکاری با کنگره برای اعمال تحریمهای بیشتر هستیم."
سالیوان افزود: "منطقی که بر روالِ ماجرا وجود دارد این است که فرصتی برای انتخاب توسط ایران فراهم است: یا با حسن نیت مذاکره کند و در نتیجه به راه حلی برای نگرانی جامعه بینالملل درباره برنامهاش برسد، یا اینکه باید آماده تحمل فشارهای رو به افزایش باشند."
وی همچنین گفت: "روشن کردهایم که تحریمها تنها ابزاری نیست که در اختیار داریم. اگر شرایط تغییر کند، آماده درنظر گرفتن طیف گستردهای از گزینهها هستیم."
یکی دیگر از سخنرانان "رون درمر" سفیر رژیم صهیونیستی در آمریکا بود که نسبت به حتمی بودنِ یک توافق بد میان ایران و طرف مقابل، ابراز نگرانی کرد.
درمر گفت مذاکرات وین میان ایران و گروه 5+1 این خطر را دارد که ایران را "در آستانه نیروی هسته ای" قرار میدهد که میتواند ظرف دو ماه به نقطه امروز یا حتی دو سه ماه فراتر برساند.
وی در صحبتهای تحریک آمیز خود به دروغ گفت درباره نطنز و قم (فردو) ایران عدم صداقت داشته است! و به غرب نسبت به از بین بردنِ بنیاد تحریمها علیه ایران، هشدار داد.
یکی دیگر از سخنرانان "اِد رویس" رئیس کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا بود که درباره اینکه چه سیاستهای درباره ایران میتوانست درست باشد، صحبت کرد.
وی گفت: "هنگامی میتوان از شکست صحبت کرد که راهی برای اطمینان از تجزیه برنامه هستهای نظامی پیدا نکرده باشیم. شکست هنگامی رخ میدهد که به ایران اجازه ادامه برنامه ]موشکی بالستیک بین قارهای[ را بدهیم."
رویس افزود: "پیروزی هنگامی محقق شده که این قانون به تصویب برسد."
وی به قانونی استناد کرد که تابستان گذشته در مجلس نمایندگان به رای 400 به 20 به تصویب رسید که تحریم بخش نفت ایران تشدید یابد.
"بنیاد دفاع از دموکراسی" که یک اندیشکده نزدیک به محافظه کاران آمریکا محسوب میشود، در تدوین و تصویب آن نقش کلیدی داشت.
باراک اوباما نسبت به افزودن به تحریمها هشدار داده بود. اما رهبران سنا حاضر به خارج کردنِ لایحه از دستور کار نشدهاند.
رابرت منندز –رئیس کمیسیون روابط خارجی آمریکا- سخنرانی دیگری بود که تاکید کرد همچنان از قانون فوق حمایت میکند و مدعی شد تصویب آن "مانع از برخی رویدادهایی" خواهد شد که در آن اوباما یا جانشینش با این معضل بزرگ مواجه شود: پذیرش ایران هستهای یا جنگ".
وی گفت: "هیچ کس به اندازه من خواستار راه حل سیاسی نیست. اما رسیدن به هر توافقی برایمان اصل نیست. نگرانی من از این است که آنها بیشتر از این که به دنبال توافق درست باشند، دنبال توافقند."
پیش از این، منندز پیشنهاد بازبینی در قانون تحریمها را داده بود.
سالیوان که به نمایندگی از دولت اوباما صحبت میکرد گفت کاخ سفید تنها توافقی را میپذیرد که "محدودیتهای موثر" بر قابلیت هستهای ایران بگذارد.
وی با بیان اینکه "تصور کنید اگر برنامه اقدام مشترک نداشتیم، الآن در چه شرایطی بودیم؟" افزود: اوباما برای دست یابی به یک "ایده آل غیر قابل دست یابی" از یک توافق هستهای "قابل اجرا" چشم پوشی نخواهد کرد.
بنیاد دفاع از دموکراسی پس از 11 سپتامبر در پایتخت آمریکا تاسیس شد و مدعی مبارزه به "افراط گرایی اسلامی" است.