به گزارش خبرنگار مهر، حاشیه نشینی مدرن امروزی در شهرها به صورت شهرک نشینی دیده میشود، شهرک های حاشیهنشینان در اصل "روستاشهر" یا "شهرکهای روستاگونه درون شهر" هستند. البته جریان توسعه شهری در ایران طی ۲۰ سال گذشته باعث شد جمعیت شهر نشین بالغ بر دو برابر شود که پیش بینی ها حکایت از ادامه سریع این رشد دارند.
در حال حاضر سرعت توسعه شهری از ظرفیت و توانایی دولت و شهرداری ها در گسترش زیر ساخت ها و ارائه خدمات و ایجاد اشتغال پیشی گرفته است، در نتیجه پدیده اسکان غیررسمی به سرعت و به صورتی بی قاعده گسترش یافته است.
آمارها حکایت از آن دارند که بین ۲۰ تا ۳۰ درصد جمعیت کلانشهرها و حتی بسیاری از شهرهای متوسط در زیستگاه های نابسامان در حاشیه شهرها اسکان یافته اند و معمولا سطح زندگی ساکنان این مناطق پایین تر از خط فقر یا حداکثر همسطح آن است.
فقدان امکانات شهری از جمله معضلات رو به رشد حاشیه شهرها
حاشیه نشینی در ایران بر اساس دلایل بیشماری اکنون یک معضل ملی محسوب میشود که با ادامه روند فعلی بی شک به یک فاجعه ملی منجر خواهد شد.
در مورد مشکلات نابسامانی حاشیه نشینی همین بس که تراکم بالای جمعیتی در کنار فقدان امکانات شهری باعث شده که از لحاظ بهداشتی مناطق حاشیهای شهرها در وضعیت وخیمی به سر ببرند.
و دیگر اینکه حاشيه نشيني معضلي است خود ساخته كه انسان با بي برنامگي، بي عدالتي و عدم توجه به كرامت انساني آن را ايجاد كرده است پديده اي كه هركدام از نهادهاي حاكميتي و برنامه ريز بخشي از بار ايجاد آن را به دوش مي كشند اما در عمل هركدام ديگري را در ايجاد آن مقصر ميدانند.
جاده نامناسب مهمترین مشکل مردم منطقه شهرک بهشتی شاهرود
مردم شهرك بهشتی شاهرود در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به محروميت محله خود به بخشي از مشكلات سي ساله شهرك اشاره کرده اند كه مي توان از حادثه ساز بودن جاده اصلي شهرك به سمت اصفهان، هدايت فاضلاب شهري از سمت كال شيرخورشيد به سمت شهرك، باشگاه ورزشي بلا استفاده، وجود اوراقی فروشي، احداث ساختمان نيمه كاره مدرسه راهنمايي، اطراق كولي ها و دوره گردها، معضل آبهاي سطحي و خروج فاضلاب خانه ها به داخل كوچه ها، عدم جمع آوري زباله ها به نحوه صحيح، وجود سگ هاي ولگرد، دپو شدن ضايعات و نخاله ها در زمين هاي رها شده شهرك و ... نام برد.
خانم سعیدی یکی از ساکنان این شهرک در این گفتگو اظهار داشت: ما حدود 20 سال است که در این شهرک زندگی می کنیم جاده بسیار باریک و خاکی است و اگر کسی از کنار آن رد شود احتمال تصادف برای وی خیلی زیاد است، در طول دو سال سه نفر از اهالی اینجا جان خود را بر اثر تصادف از دست داده اند.
وی با تاکید بر اینکه ما در این شهرک نه سرویس رفت و آمد داریم و نه حتی سطل زباله افزود: ولی مشکل اصلی ما این ها نیست، چرا هیچ کس به جان ما اهمیت نمی دهد و به قولش عمل نمی کند حتی کاظم جلالی نماینده شهرستان نیز در بازدیدی که از منطقه داشت هم قول هایی را در این مورد به ما دادند که تاکنون به آنها عمل نشده است، اداره راه و شهرداری در جواب ما می گویند اینجا در محدوده اختیارات و وظایف ما نیست.
عامریان یکی دیگر از ساکنان این شهرک نیز خاطرنشان کرد: حدود 40 خانوار در این اینجا زندگی می کنند. عدم امنیت و بازسازی جاده عبوری از وسط شهرک در طول این چند سال موجب واژگونی خودروها و تصادف های زیادی شده که با توجه به مراجعات مکرر اهالی به شهرداری و اداره راه پاسخ مناسبی را از مسئولان دریافت نکرده ایم.
او افزود: خود من چند هفته قبل در کنار این جاده بر اثر تصادف از ناحیه کمر و پا دچار آسیب جدی شده ام کاش یک نفر به داد ما برسد، انگار اینجا جزو مناطق نفرین شده شهر است اگر ما در محدوده شهر نیستیم چرا امتیاز آب و برق و مجوز ساخت می دهند آن وقت از دادن کوچکترین امکانات مانند یک سطل زباله کوتاهی می کنند.
خانم امیری هم یکی دیگر از ساکنان این محله است گفت: 20 سال است که این جا زندگی می کنیم متاسفانه همسر و پسرم را در تصادف کنار این جاده در حالی که پیاده بودند از دست دادم
وی ادامه داد: هیچ کس این جا امنیت ندارد ما حرفمان را باید به چه کسی بگوییم؟
وی در ادامه درباره مشکلات دیگر تصریح کرد: وای به روزی که باران ببارد انگار در این جاده سیل راه میفتد و دیگر حریم جاده مشخص نیست و آن وقت است که خطرات بیشتری عابران و کودکان بی گناه ما را تهدید می کند.
شهرداری شاهرود هیچ تعهدی در جهت خدمات دهی به شهرک حاشیه شهر ندارد
شهردار شاهرود در گفتگو با خبرنگار مهر پیرامون مشکلات این شهرک گفت: چون این مناطق خارج از شهر محسوب می شوند تعهدی نیز به خدمات دهی به این شهرکها وجود ندارد.
سید حسن میرفانی با تاکید بر اینکه این جاده خارج از محدوده خدماتی و استحفاظی شهر شاهرود است افزود: هر چند که در حریم شهر باشد امکان جدول کشی و امکاناتی را که مردم می خواهند به صورت قانونی وجود ندارد چرا که انتهایی ترین نقطه ما روپوش میانی بلوار است که محدوده شهر از آن جا قطع می شود.
وی تصریح کرد: به نظر من یکی باید به عنوان متولی شهر وجود داشته باشد تا مسئله بین اداره راه و شهرداری را حل و فصل کند و به سرانجام برساند و توقعات به حق مردم را هم پاسخگو باشد.
شهردار شاهرود خاطرنشان کرد: طبق قانون احداث راه های برون شهری و جاده ها در محدوده وظایف اداره راه و شهرسازی است نه شهرداری، و این جاده متولیش اداره راه و شهرسازی است.
با مشخص شدن محدوده اداره راه ترمیم این جاده هم انجام خواهد شد
معاون اداره راه سازی اداره کل راه و ترابری استان سمنان نیز در این خصوص به خبرنگار مهر گفت: در خصوص جاده شهرداری می گوید از محدوده بلوار به بعد در محدوده ما نیست و مربوط به اداره راه و شهرسازی است، که البته ما هم در بحث راه سازی دارای حرایمی هستیم که باید رعایت شود.
محمدرضا عرب احمدی تصریح کرد: البته این محور نامناسب است و ما کارهای لکه گیری را انجام می دهیم که با مشخص شدن محدوده اداره راه ترمیم این جاده هم انجام خواهد شد.
شهرک بهشتی شاهرود برزخی که کسی جوابگوی آن نیست
رئیس اداره بنیاد مسکن انقلاب اسلامی نیز در گفتگو با خبرنگار مهر ضمن اشاره به اینکه بنیاد مسکن در خصوص این جاده فقط در حوزه روستای اردیان مسئولیت قبول می کند افزود: اگر این منطقه به ما واگذار شود با اعتبارات خودمان این امکانات را فراهم می کنیم که البته ما این پیشنهاد را به اداره راه داده ایم ولی ظاهرا آن را به شهرداری داده اند.
مصطفی دارستانی تاکید کرد: اگر در تقاطع روستای اردیان و شهرک بهشتی این منطقه را با ضوابط بنیاد به ما تحویل دهند ما قبول می کنیم و با اعتبارات ملی و استانی برخی از مشکلات را حل می کنیم چرا که الان یک حالت برزخ به وجود آمده که هیچ کس مسئول آن نیست.
وی خاطرنشان کرد: در رابطه با مجتمع 154 واحدی بنیاد هم باید این نکته را یادآور شوم که این پروژه در محدوده شهری قرار دارد و دارای مجوز ساخت است.
......................................
گزارش از معصومه بابکی