به گزارش خبرنگار مهر، همزمان با فرخنده میلاد حضرت امام محمدتقی جوادالائمه(ع)، پیش از ظهر شنبه نخستین همایش بزرگداشت ابوالحسن علی بن مهزیار، معروف به خواجه مهزیار، صحابی ویژه امام رضا(ع)، امام جواد(ع) و امام هادی(ع) با حضور شماری از مسؤولان فرهنگی و سیاسی خراسان شمالی در جاجرم برگزار شد.
ابوالحسن علی بن مهزیار فقیه، مفسر و محدث بزرگ قرن سوم هجری، صحابی خاص امام رضا(ع) و نماینده ویژه امام جواد(ع) در جاجرم بود که مقبره وی نیز اکنون در دو کیلومتری شهر جاجرم فعلی قرار دارد.
این همایش با مشارکت اداره کل اوقاف و امور خیریه استان خراسان شمالی، دفتر امام جمعه، فرمانداری و دیگر دستگاه های شهرستان جاجرم در سالن حجاب برگزار شد.
امسال نخستین همایش بزرگداشت خواجه مهزیار به صورت استانی تدارک دیده شده بود اما آن گونه که حجت الاسلام سیف الله سهرابی، مدیرکل اوقاف و امور خیریه خراسان شمالی گفته تلاش می شود از سال آینده برگزاری این همایش با رویکردی علمی و پژوهشی و به صورت ملی و فراملی انجام شود.
وی با اشاره به این که هدف از برگزاری همایش بزرگداشت خواجه مهزیار معرفی شخصیت و نقش ابوالحسن علی بن مهزیار به جامعه است، افزود: زمینه سازی برای تبدیل بقعه متبرک خواجه مهزیار به قطبی فرهنگی بر اساس رهنمون مقام معظم رهبری یکی دیگر از اهداف برگزاری این همایش است.
ابوالحسن علی بن مهزیار از یاران خاص ائمه اطهار(ع) بود، این صحابی که جزء وکلای ویژه امام جواد(ع) محسوب می شد؛ حضور پر نور امام رضا(ع) و امام هادی(ع) را نیز دریافته و از اصحاب ایشان بود.
بر اساس اسناد تاریخی، خواجه مهزیار نماینده ویژه امام جواد(ع) در جاجرم بود و با داشتن وکالت ائمه اطهار، به اخذ حقوق و ابلاغ تکلیف اقدام می کرد.
ابوالحسن علی بن مهزیار از فقها، محدثان و دانشمندان معروف شیعه و از نزدیکان امام رضا(ع) و امام جواد(ع) بوده که در قرن سوم هجری می زیسته و در برخی از مناطق ایران به عنوان نماینده این دو امام معصوم انجام وظیفه می کرده است.
وی در طول مدت عمرش بیش از 30 کتاب تألیف کرده که از آن جمله می توان به کتاب های الوضوءالصلـوة، الزکوة، الصوم، الحج، الحدود، الدیات، النذر والایمان و الکفارا، الحروف، القائم و ... اشاره کرد.
بقعه و مدفن علی بن مهزیار که در دو کیلومتری شهر جاجرم در مجاورت جاده جاجرم - سبزوار در استان خراسان شمالی قرار دارد، با شماره ثبت 16583 در فهرست آثار ملی ثبت شده است.
روی بنا در ضلع شمالی دارای پلانی مربع شکل و شامل یک اتاق با ارتفاع 405 متر است که با معماری خاص در بالای سقف با اضافه شدن چهار طاق نمای تزیینی به هشت ضلعی تبدیل و گنبد بنا بر روی آن استوار شده است.
با توجه به گچبری، رنگ آجرها و هم چنین شکل گنبد، ساخت اولیه این بنا مربوط به قرن هفتم تا دوره تیموری است.
بنای خواجه مهزیار در سال 1357 مرمت و در سال 1371 نیز نمای بیرونی آن با استفاده از آجر سفال بازسازی شده و گنبد بنا نیز در سال 1378 عایق کاری، فضای داخلی آن در سال 1379 گچ اندود و در چند سال اخیر نیز مرمت این بنا با مشارکت دو دستگاه اوقاف و امور خیریه و میراث فرهنگی استان انجام شده است.
اگر چه اهالی خراسان معتقدند که مقبره ابوالحسن علی بن مهزیار در شهر جاجرم در استان خراسان شمالی قرار دارد اما در شهر اهواز استان خوزستان نیز زیارتگاهی وجود دارد که به آرامگاه علی بن مهزیار معروف است.
در رابطه با این دوگانگی و این که کدام یک از این دو بقعه آرامگاه واقعی علی بن مهزیار است مورخان و علما نظرات مختلفی ارائه داده اند اما تمامی آنها متفق القولند که با توجه به مدارک و اسناد به احتمال زیاد مقبره واقعی این صحابی ائمه معصومین(ع) در جاجرم واقع شده است.
پارسال شورای فرهنگ عمومی شهرستان جاجرم، سالروز میلاد امام جواد(ع) را در تقویم این شهرستان به نام روز"ابوالحسن علی بن مهزیار" نامگذاری کرد.