بشرویه – خبرگزاری مهر: بشرویه تنها شهرستان خراسان جنوبی است که محصول خاکشیر در زمین‌های زراعی آن کشت می‌شود و ساخت مکانی برای فراوری محصول مهم ترین خواسته خاکشیرکاران این شهرستان است.

به گزارش خبرنگار مهر، خاکشیر، خاکشی، شفترک، خاکشور یا خاکژی گیاهی است از تیره صلیبیان به ارتفاع 20 سانتی‌متر الی یک متر که به طور خودرو در باغ‌ها و صحراها می‌روید و دارای برگ‌هایی با بریدگی زیاد و گل‌های زرد روشن از تیره شب‌بو است.

شهرستان بشرویه تنها شهرستان استان و حتی از معدود شهرهای کشور است که گیاه خاکشیر را به صورت زراعی کشت می‌کند.

گیاه خاکشیر دارای خواص فراوانی از جمله التیام بخش زخم‌ها و جراحات، ضدعفونی کننده، ضد کرم و تب بر،کمک به رفع بیماری‌های نقرس، ورم گوش و دستگاه تناسلی و... است.

خاکشیر از نوشیدنی‌های سنتی فصل گرما است که به صورت شربت استفاده می‌شود و شربت باید با آب و کمی گلاب تهیه شود.

خاکشیر همچنین می‌تواند در درمان ناراحتی‌های پوستی چون آکنه و اگزما موثر باشد و مبتلایان به این مشکلات می‌توانند خاکشیر را در لیوان آب داغ بریزند و پس از سرد شدن از آن استفاده کنند.

230 هکتار از زمین های زراعی بشرویه زیر کشت محصول خاکشیر

علی شفیعی رئیس جهادکشاورزی شهرستان بشرویه در گفتگو با خبرنگار مهر، بیان کرد: برداشت محصول خاكشير از سطح 230 هكتار از مزارع خاكشير شهرستان بشرويه آغاز شده و پيش بيني مي شود از اين سطح  تا پايان برداشت بيش از 195 تن محصول خاکشیر برداشت شود.

وی در خصوص ارزش اقتصادی این محصول برای کشاورزان گفت: بهاي ريالي هر كيلو خاکشیر هفت هزار تومان است كه در پايان مبلغي بالغ بر  يك ميليارد و 400 میلیون تومان ارزش ریالی محصول خاكشير شهرستان خواهد بود.

وي افزود:با توجه به اينكه خاكشير در تمامي مزارع بصورت خودرو رشد مي كند وليكن در استان خراسان جنوبي تنها شهرستان بشرويه توانسته با كشت اين محصول در استان رتبه اول كاشت و برداشت خاکشیر را داشته باشد.

کاهش 40 درصدی محصول خاکشیر

رئیس جهاد کشاورزی شهرستان بشرویه از کاهش محصول خاکشیر در امسال خبرداد و گفت: امسال به دلیل کاهش بارندگی متاسفانه سطح زیرکشت محصول خاکشیر در شهرستان بشرویه به میزان 40 درصد کاهش داشته است و منجر به کاهش درآمد کشاورزان در منطقه شده است.

شفیعی افزود: به طور کلی محصول خاكشير محصولی كم آب و با دوره رشد کوتاه است که اکثرا در داخل مزارع ديگر كشت مي‌شود و مي‌تواند منبع در آمد خوبي براي كشاورزان باشد.

وی به مشکلات خاکشیرکاران اشاره کرد و اظهار داشت: يكي از این مشکلات نبود جایگاه برای فراوری محصول خاکشیر است.

شفیعی ادامه داد: باتوجه به تولید بالای خاکشیر در شهرستان اگر وضعیت بارگاه‌ها و شرایط فراوری محصول مناسب باشد علاوه‌بر کمک به کشاورزان شهرستان بشرویه در نهایت محصولی با کیفیت بالاتری به بازار عرضه می شود.

رئیس جهاد کشاورزی شهرستان بشرویه بیان کرد: برای ایجاد جایگاه‌هایی مناسب برای پاک کردن محصول خاکشیر نیاز است تا دولت تسهیلاتی در این خصوص در نظر بگیرد.

وی همچنین بیان کرد: گیاه خاکشیر بعد از برداشت علاوه‌بر تامین نیاز استان به استان‌های همجوار چون استان خراسان رضوی و کرمان صادر میشود.

عدم وجود بارگاه های بهداشتی و کمبود نیروی انسانی از مشکلات خاکشیرکاران

محمد حلواني یکی از خاکشیرکاران در روستای مجد بود که در گفتگو با خبرنگار مهر از برداشت 450 کیلو از سطح دو هکتار از مزارع خود خبرداد.

وی افزود: خوشبختانه محصول خاکشیر گیاه پردرآمدی است اما عدم وجود ردیف‌های اعتباری جهت احداث بارگاه‌های بهداشتی برای محصول خاکشیر یکی از عمده مشکلات ما در این زمینه است.

محمد حلواني با بیان اینکه هم اکنون در بارگاه‌های کاهگلی فعالیت می‌کنیم، اظهارداشت: متاسفانه انجام عملیاتی چون پاک کردن گیاه خاکشیر در این بارگاه‌ها بسیار سخت است و به دلیل مخلوط شدن خاک و کاه در این محصول کیفیت محصول بسیار کاهش می یابد.

حسين اكبري یکی دیگر از خاکشیرکاران است که در گفتگو با مهر به ریزش سریع محصول خاکشیر اشاره کرد و گفت: محصول خاکشیر به دلیل ریزش سریع خصوصا در صورت وزش باد باید دقیقا در تاریخ معین برداشت شود.

 وی می‌گوید: متاسفانه گاها این امر به دلیل کمبود نیروی انسانی برای برداشت محصول این کار به تعویق می افتد وموجب به هدر رفتن محصول می شود.

لزوم درنظرگرفتن تسهیلات برای بسته‌بندی محصول خاکشیر

غلامرضا توكلي یکی دیگر از کشاورزانی که کار کاشت و برداشت محصول خاکشیر را انجام می‌داد در گفتگو با مهر بیان کرد: متاسفانه به دلیل عدم انجام تحقیقات به زراعی جهت معرفی ارقام پرمحصول و مقاوم به عدم ریزش درصد زیادی از  محصول خاکشیر ریزش کرده و از دسترس کشاورزان خارج می شود.

وی افزود: درصورت انجام تحقیقات به زراعی و معرفی ارقام مقاوم درمقابل ریزش، با کشت محصول مقاوم تر یکی از مشکلات کشاورزان حل می شود.

خدابخش غلامي خاکشیر کار دیگری در روستای مجد از مسئولین ذی ربط خواست تا نسبت به دادن تسهیلات به کشاورزان خاکشیر برای ایجاد بارگاه های بهداشتی اقدام کنند.

وی ادامه داد: احداث جاده مناسب در بین مزارع، و انجام عملیات یکپارچه سازی بین مزارع از جمله اقداماتی است که برای انجام آن به اعتبار نیاز است که می طلبد در این راستا مسئولین حمایت کنند.

خدابخش غلامي همچنین خواستار تخصیص اعتبارات جهت بوجاری و بسته بندی محصول خاکشیر شد.

......................................

گزارش: حسنیه پورغزنین

برچسب‌ها