مدیر کل آموزش و پرورش شهر تهران با اعلام اینکه 32 درصد از مدارس پایتخت نیازمند نوسازی و مقاوم سازی هستند، گفت: از دو هزار و 150 ساختمان آموزشی موجود در شهر تهران 32 درصد نیازمند نوسازی و مقاوم سازی هستند که قطعا اعتبارات دولتی کفاف نوسازی این تعداد مدارس را نمی دهد و خیرین باید به کمک ما بیایند.

به گزارش خبرنگار مهر، اسفندیار چهاربند صبح یکشنبه در نشست خبری شانزدهمین جشنواره خیرین مدرسه ساز کشور با بیان این مطلب گفت: در شهر تهران یک میلیون و 50 هزار دانش آموز وجود دارد که 900 هزار نفر از آنها در مدارس دولتی مشغول به تحصیل هستند.

وی افزود: 15 درصد از مدارس شهر تهران دو نوبته است و باید گفت که آموزش و پرورش شهر تهران بالاترین میانگین تراکم دانش آموز را دارد که این نقصانی برای آموزش در مدارس است.

وی با بیان اینکه تراکم دانش آموزان شهر تهران در هر کلاس 30 نفر است، تصریح کرد: سابقه مدرسه سازی در شهر تهران به بیش از 100 سال برمی گردد و در حال حاضر قدمت برخی از مدارس شهر تهران بین 40 تا 80 سال است و این آسیب پذیری مدارس باید در یک برنامه ریزی منسجم و تخصیص اعتبارات و کمک خیرین از بین برود.

به گفته چهاربند سال گذشته 70 میلیارد تومان از تعهدات خیرین مدرسه ساز در شهر تهران عملیاتی شد که عمده فعالیتها به نوسازی و بازسازی مدارس اختصاص یافت.

مدیرکل آموزش و پرورش شهر تهران تصریح کرد: یکی دیگر از مشکلات جدی ما کمبود زمین و بالا بودن تراکم ساخت و ساز در پایتخت است که این محدودیت نیاز ما را به نوسازی بافت های فرسوده تشدید می کند. همچنین عدم تطابق استانداردهای فضای موجود آموزشی با نیازهای اجرای سند تحول بنیادین از دیگر مشکلات ما در فضای آموزشی است چرا که نظام آموزشی در طول 50-40 سال گذشته بر مبنای دوره ابتدایی 5 ساله بوده اما با اجرای ساختار 3-3-6 معماری مدارس نیز باید متناسب با این ساختار شود. ضمن آنکه باید فضای کتابخانه ای و ورزشی مدارس نیز توسعه پیدا کند. در حال حاضر سرانه فضای ورزشی هر دانش آموز در تهران کمتر از 50 سانتیمتر است.

برگزاری جشنواره خیرین مدرسه ساز در 27 اردیبهشت

در ادامه این جلسه محمدرضا حافظی رئیس جامعه خیرین مدرسه ساز گفت: فعالیت خیرین در 550 شهرستان و 31 استان انجام می شود که در سال 93 جشنواره خیرین از 15 اردیبهشت ماه در استانهای مختلف آغاز شد و ما امروز خوشحالیم که توانسته ایم نظر رهبری را در توسعه مشارکت های مردمی برای توسعه فضاهای آموزشی جلب کنیم.

وی به دیداری که همراه با وزیر آموزش و پرورش به محضر  مقام معظم رهبری رسیدند  اشاره کرد و گفت: رهبری پس از شنیدن گزارش فعالیت های خیرین مدرسه ساز این اقدام را مورد تقدیر و تجلیل قرار دادند. ما امروز خوشحالیم که پیرو خیرین مدرسه ساز، خیرین سلامت، خیرین مسکن، خیرین راه و ترابری، خیرین دانشگاه ساز نیز ایجاد شده اند.

حافظی ادامه داد: در حال حاضر شاهدیم که برخی از تشکلها اعلام می کنند که دیگر نیازی به فضای آموزشی وجود ندارد اما من می گویم که ما تازه در ابتدای راه هستیم و باید با کمک خیرین هم فضاهای آموزشی توسعه پیدا کند و هم پروژه های نیمه تمام به اتمام رسد.

به گفته رئیس جامعه خیرین مدرسه ساز 30 درصد مدارس کل کشور به همت خیرین ساخته شده است. همچنین با کمک خیرین مدرسه ساز دو سوم مدارس ناایمن با کمک دولت ایمن شده و در حال حاضر یک سوم مدارس دیگر نیز باید ایمن شوند.

تهران از محروم ترین استانها در ساخت و ساز فضای آموزشی است

نعمت بنی آدم رئیس مجمع خیرین مدرسه ساز شهر تهران در ادامه این نشست به محرومیت استان تهران در ساخت فضاهای آموزشی اشاره کرد و گفت: با توجه به مهاجرت مردم، آموزش و پرورش، سازمان نوسازی و خیرین را بر آن داشت که همزمان با مهاجرپذیری پایتخت، فضاهای آموزشی لازم ساخته شود اما همچنان باید گفت که فضای آموزشی کافی در شهر تهران وجود ندارد.

وی ادامه داد: 70 میلیارد تومان تعهد خیرین برای شهر تهران بوده و 262 میلیارد تومان خیرین در سطح استان متعهد شده اند.

به گفته بنی آدم، مناطق 18، 19، 1، 13 و 3 بیشترین مناطق جذب خیرین بوده اند که در منطقه 18 ، 332 میلیارد ریال، منطقه 13 ، 41 میلیارد ریال، منطقه 1، 73 میلیارد ریال، منطقه 19، 24 میلیارد ریال، منطقه 3، 26 میلیارد ریال بوده است.

اعلام مشکلات فضاهای آموزشی مسکن مهر در شهرستانهای تهران

 در ادامه این نشست علیرضا کمره ای مدیر آموزش و پرورش شهرستان های تهران با اعلام آنکه 800 هزار دانش آموز در شهرستان های تهران و در 2011 ساختمان آموزشی مشغول به تحصیل هستند، گفت: 6.5 درصد دانش آموزان در مدارس غیردولتی مشغول به تحصیل هستند که این آمار نشان می دهد امکان گسترش مشارکت باید فراهم شود و مدرسه سازی در شهرستان های تهران افزایش یابد.

وی افزود: جمعیت شهرستانهای تهران در دو سه دهه اخیر افزایش بی رویه داشته که به تبع آن جمعیت دانش آموزی گسترش یافته است. در شرایط فعلی بسیاری از مدارس شهرستانها دو شیفته است و 27 درصد مدارس شهرستان ها عمر بالای 30 سال دارند.

کمره ای با اشاره به تراکم دانش آموزی در کلاس های مدارس شهرستان تهران افزود: میانگین فعلی تراکم 29.74 درصد است که نسبت به تراکم ابلاغی 2.22 درصد افزایش جمعیت در کلاس های درس داریم.

وی با بیان اینکه ساخت و سازهای مسکن مهر فضای آموزشی شهرستانها را تحت تاثیر قرار داده، گفت: در پروژه های مسکن مهر پرند، ملارد، پاکدشت، پیشوا فضای آموزشی پیش بینی نشده است و باید حجم قابل توجهی از نیازهای آموزشی همزمان با سکونت مردم تامین شود.

به گفته کمره ای 194 واحد آموزشی مورد بهره برداری قرار گرفته، 173 واحد آموزشی کلنگ زنی شده که 47 ساختمان تا مهر 93 بهره برداری می شود.

در ادامه این نشست اسفندیار چهاربند در پاسخ به خبرنگار مهر، درباره اعتبار مورد نیاز برای نوسازی مدارس فرسوده گفت: نوسازی مدارس فرسوده پایتخت پروژه ای طولانی مدت است که باید ظرف دو برنامه توسعه ای انجام گیرد ضمن اینکه می تواند 30 درصد از اعتبارات از منابع دولتی تامین شود و مابقی آن با کمک خیرین مدرسه ساز باشد.

وی در پاسخ به سئوال دیگر خبرنگار مهر مبنی بر اینکه آیا تعامل لازم برای کمبود زمین با شهرداری تهران انجام شده است، گفت: در قانون بودجه 93 آمده است که شهرداری می تواند با تغییر کاربری فضاهای آموزشی به ارزش افزوده آن کمک کرده تا منابع خوبی برای نوسازی 32 درصد از مدارس شهر تهران تامین شود که امیدواریم شهرداری تهران با تغییر کاربری مدارس در بافت های فرسوده و تبدیل آن به کاربری تجاری موافقت کند تا بتوان از محل فروش آن اعتبار قابل توجهی برای نوسازی مدارس فرسوده تهیه کرد.

چهاربند درباره تعامل با شهرداری تهران گفت: تشریفات قانونی در شهرداری بسیار زیاد است اما قرار است با معاون فرهنگی و اجتماعی شهرداری تهران به این منظور جلسه ای برگزار شود.

مدیر آموزش و پرورش شهر تهران اعلام کرد که بیشترین مدارس فرسوده در مناطق 11، 9، 12 و 10 وجود دارند.

به گفته چهاربند در حال حاضر 85 واحد آموزشی فرسوده به دلیل ناامن بودن تخلیه شده است.

همچنین نعمت بنی آدم در پاسخ به خبرنگار مهر درباره اینکه چه تعداد از پروژه های نیمه تمام در شهر تهران است، گفت: از مجموع 6 هزار پروژه نیمه تمام 150 پروژه در استان تهران قرار دارد.

علیرضا کمره ای مدیر آموزش و پرورش شهرستان های تهران نیز درباره تعداد مدارس دونوبته گفت: 30.5 درصد مدارس شهرستان های شهر تهران دونوبته است که ما نیازمند ساخت فضای آموزشی و همچنین مکان یابی صحیح توسط خیرین هستیم.

وی در پاسخ به خبرنگار مهر درباره تعداد مدارس مورد نیاز مسکن مهر گفت: فضای آموزشی مسکن مهر به تدریج و با سکونت مردم احساس می شود . در طول 4 یا 5 سال آینده قطعا نیازمند فضای بالای آموزشی خواهیم بود که با احتساب پروژه های مسکن مهر می بایست 944 فضای آموزشی با در نظر گرفتن تراکم 15 کلاس در هر مدرسه ساخته شود.

به گفته کمره ای، بالاترین میانگین تراکم در مدارس شهرستان های تهران متعلق به شهرستانهای اسلامشهر، بهارستان 1 و 2، شهر قدس، شهریار، قرچک و ملارد هستیم. بیشترین نیاز به ساخت و ساز نیز مربوط به شهرستان های رباط کریم، شهر قدس، شهریار، قرچک، ملارد و پاکدشت است.

 در بخش دیگر این نشست، داریوش ورناصری مدیر کل سازمان نوسازی شهر تهران اعلام کرد: طبق قانون نوسازی مدارس 16 هزار 592 کلاس درس نیازمند تخریب و نوسازی بود که تاکنون 6 هزار و 800 کلاس درس تخریب و تحویل آموزش و پرورش شده است. ضمن اینکه 6 هزار و 586 کلاس درس با زیربنای 555 متر مربع مقاوم سازی شده است.