رضا نباتي كارشناس قرآن در دفتر برنامه ريزي و تأليف كتب درسي آموزش و پرورش در گفتگو با خبرنگار گروه دين و انديشه "مهر"، با تأكيد بر نقش مؤثر آموزش و پرورش در اين عرصه گفت : بيش از 15 ميليون كودك و نوجوان بيش از500 ساعت بطور رسمي تحت آموزش قرآن كريم قرار مي گيرند . اما اين كه چرا پس از اين همه ساعت هنوز مشكل صحيح خواني قرآن به وضوح احساس مي شود محل سئوال است . ارزيابيها نشان مي دهد كه برخي ارگانها به وعده هاي خود عمل نكرده اند .
وي افزود: در برنامه جديد آموزش قرآن كه از سال 78 شروع شده است همه معلمان قرآن بايد با روشهاي آموزش قرآن آشنا شوند اما تنها كمتر از 65 درصد از معلمان در اين كلاسها شركت كردند و از اين رقم فقط 30 در صد به برنامه آموزشي قرآن عمل كرده اند و بقيه بدليل نداشتن ساز و كار لازم وعدم نظارت بر حسن اجراي برنامه درسي قرآن و پشتيباني درست از سوي مديران و كارشناسان آموزشي و پرورشي سازمانها و مناطق استانها به برنامه آموزشي خودعمل نكرده اند.
نباتي با اشاره به اينكه آموزش و پرورش مسئوليت خود را در اين زمينه درست انجام نداده است، گفت : در اين نهاد نظارت و پشتيباني لازم و كافي در زمينه آموزش قرآن وجود ندارد، اغلب مدارس و معلمان به هرشكل و سليقه اي تدريس مي كنند، در اين ميان مديران مدارس كه مي توانند بهترين ناظران عرصه آموزش قرآن باشند مديريت لازم را اعمال نمي كنند .
كارشناس قرآن در دفتر برنامه ريزي و تأليف كتب درسي آموزش و پرورش در ادامه بر آموزش و ارتقاء منابع انساني تأكيد كرد و گفت: در وضعيت فعلي تنها كميت آموزش نيروهاي انساني و تربيت معلمان در آموزش و پرورش افزايش يافته است اما به كيفيت اين آموزش ها توجهي نشده است، اين امر مسئله آموزش را دچار مخاطره كرده است، در اين راستا توجه به برگزاري دوره هاي دانش افزايي معلمان در زمينه قرآن بشدت احساس مي شود.
نباتي در ادامه بر مغايرت نظام آموزشي كشور با سياست كلي نظام جمهوري اسلامي تأكيد كرد و افزود:همانطور كه تفاوت نظام ديني با نظامهاي غير ديني در اين است كه در نظام ديني، دين محور همه امور و فعاليتها است، اما در نظامهاي غير ديني و غربي دين به موازات ساير نهاده قرار دارد، در نظام آموزش و پرورش ديني مدارانه نيز نبايد قرآن به موازات ساير دروس باشد بلكه بايد محور قرار گيرد و البته اين يك رويكرد جديد در آموزش و پرورش است .
وي در همين رابطه افزود: قرآن بيان كننده تمام امور است و درباره علوم مختلف صحبت مي كند، اما در مقابل مي بينيم كه بهره علوم و دروس ديگر از قرآن بسيار محدود است در حاليكه علوم مختلف مي توانند آن بخش از مفاهيم قرآني را كه مرتبط با آن علم است در كتب درسي آموزش دهند .
نباتي به نظام تعليم و تربيت قرآني كشور اشاره كرد و گفت : اين نظام بايد به اين مسئله توجه كند كه ما اگر بخواهيم مشكل قرآن آموزي كشور را از ميان برداريم بايد دست به اقداماتي بزنيم كه افراد نياز به قرآن را احساس كنند، توده مردم به قرآن علاقه دارند اما بهره آنها از اين نعمت بسيار اندك است، دليل اين امر آن است كه به درك و فهم مفاهيم قرآن احساس نيازي نمي كنند . اگر ما تعاريف نظري جامعي در اين زمينه داشته باشيم و متوليان آموزش تنها به حفظ و قرائت قرآن اكتفا نكنند و اگر افراد مفاهيم قرآني را درك كنند تأثير بيشتري از آن مي پذيرند و به آن احساس نياز بيشتري خواهند داشت .
كارشناس قرآن در دفتر برنامه ريزي و تأليف كتب درسي آموزش و پرورش با اشاره به بحث سواد قرآني گفت: ما بايد براي آحاد مردم مسلمان ايران سطحي از آموزشهاي قرآني را تعريف و مشخص كنيم و بيان كنيم كه هر كس به اين سطح رسيد داراي سواد قرآني است، برنامه درسي آموزش و پرورش در زمينه قرآن رسالت خود را توسعه اين سواد در ميان همه مردم مي داند و الگوي مناسبي در اين زمينه است .