مراسم اختتامیه هفدهمین جشنواره تئاتر دانشگاهی ایران شامگاه شنبه 27 اردیبهشت‌ماه برگزیدگان خود را در سالن اصلی تئاتر شهر معرفی کرد و با پایان این دوره حرکت جشنواره به سمت هجدهمین سال حیات خود آغاز شد.

به گزارش خبرنگار مهر، جشنواره هفدهم تئاتر دانشگاهی ایران در ایستگاه پایانی خود به سالن اصلی تئاتر شهر و مکان برگزاری مراسم اختتامیه جشنواره رسید. در این مراسم که هر بخش آن با حضور هنرمندانی چون صادق ملکی، نگار جواهریان، هوتن شکیبا، داریوش موفق، نوید محمدزاده، پانته‌آ پناهی‌ها و امیر جعفری اجرا شد، از احمد دامود، هوشنگ آزادی‌ور، صدرالدین شجره و فرهاد مهندس‌پور به عنوان چهره‌های با سابقه تئاتر و تئاتر دانشگاهی تجلیل شد.

حمید پورآذری به عنوان شاگرد احمد دامود روی صحنه سالن اصلی تئاتر شهر حضور پیدا کرد و درباره استاد خود گفت: معتقدم مهمترین نکته دانشگاه برای من آشنایی با استاد احمد دامود بود. فکر می کنم من آدم خوش‌شانسی هستم و آشنایی با استاد یکی از این شانس ها بود.

وی یادآور شد: آقای دامود تنها استادی بود که بعد از ساعت کلاس وقت می گذاشت و سر تمرین‌ها می‌آمد و دقیق نگاه می‌کرد و پیگیر قضایا بود. این موضوع کمتر در دانشگاه ها دیده می‌شود.

سپس احمد دامود ضمن تشکر از دانشجویان و برگزارکنندگان جشنواره تئاتر دانشگاهی ایران اظهار امیدواری کرد که روزهای تئاتری بهتری پیش‌روی جامعه تئاتر ایران باشد.

سودابه فضائلی نیز در بخش تجلیل از هوشنگ آزادور روی صحنه سالن اصلی رفت و گفت: در زمان تحصیل بسیار تلاش می‌کردیم که ما را جدی بگیرند اما خوشحالم که حالا وضعیت برای شما دانشجویان بهتر است. هوشنگ آزادور یکی از آن دانشجویان بود که شعری جدید گفت، شعری بر خلاف جریان حرکت آب.

وی یادآور شد: ما بچه‌های جنگ جهانی دوم بودیم چون در دوره 20 تا 30 سالگی مانند هنرمندان زمان جنگ جهانی دوم در هنر و بخصوص تئاتر انقلاب کردیم و حرفی جدید در تئاتر زدیم اما حمایتی از ما نشد. در زمان ما هنر تئاتر بسیار رشد کرد و کارگاه نمایش شکل گرفت.

فضائلی با اشاره به اینکه هوشنگ آزادور نتوانست علیرغم توانایی و استعدادش در تئاتر کار کند و در سینما فیلم بسازد، افزود: او نوشت و ترجمه کرد. او بعد از انقلاب با تدریس و ترجمه کتاب‌هایی چون «تاریخ تئاتر اسکار براکت» به پیشرفت هنر کمک کند. خدا را شکر که الأن شما دانشجویان یکی از ما را تشویق می‌کنید.

در ادامه هوشنگ آزادور با طرح این سؤال که آیا ما اصلا تئاتر لازم داریم یا نه؟ گفت: اگر لازم داریم چرا بساطی برای آن پهن نمی‌کنیم؟ ما تئاتر داریم، تماشاگر تئاتر داریم که تعدادش از تماشاگر سینما کمتر نیست، بازیگر، کارگردان و نمایشنامه نویس هم داریم ولی امکانات نداریم.

وی تصریح کرد: تئاتر ما که به کلی دولتی است، چرا اینقدر گدا است؟

در بخش تجلیل از آزادور، حجت‌الاسلام طاها بهبهانی معاون ریاست دانشگاه آزاد در پاسخ به پرسش مطرح شده از سوی آزادور در خصوص اینکه چرا بساطی برای تئاتر پهن نمی‌کنیم؟ گفت: دانشگاه آزاد در مدیریت جدید بساط برای تئاتر دانشگاهی پهن می‌کند.

صدرالدین شجره نیز در بخش تجلیل از خود ضمن ابراز خوشحالی از این اقدام یادآور شد: من با عشق به رادیو نگاه می‌کنم و به مردم در تمام لحظات فعالیتم در رادیو عشق دادم.

محمد چرمشیر نیز در بخش تجلیل از فرهاد مهندس پور روی صحنه سالن اصلی تئاتر شهر خطاب به دانشجویان حاضر در سالن گفت: این جشنواره متعلق به شما است و نباید حرف تلخی در آن زد اما قرار است از کسی تقدیر کنیم که با شنیدن نام‌اش غم انگیز می‌شویم.

این نمایشنامه نویس مطرح یادآور شد: نسل شما احتمالا کارهای مهندس‌پور را ندیده اما برای نسل پیشتر او علاوه بر معلم، یک کارگردان خوب هم هست.

وی ضمن ابراز ناراحتی از فعالیت نکردن خودخواسته فرهاد مهندس‌پور در عرصه تولید و اجرای تئاتر و اظهار امیدواری برای حضور مجدد او بر صحنه تئاتر، خطاب به شرکت‌کنندگان در جشنواره تئاتر دانشگاهی تأکید کرد: چشم همه ما به شماست. شما آینده تئاتر ایران هستید.

اما به دلیل حضور پیدا نکردن فرهاد مهندس‌پور در این مراسم، هوشنگ هیهاوند به عنوان دوست و بازیگر مهندس‌پور روی صحنه حضور پیدا کرد تا هدایای مدنظر را دریافت کند.

هیهاوند با بیان اینکه از وقتی مهندس‌پور در تئاتر حضور پیدا نکرد، من هم به تقلید از او و کردار یا تفکرات او در تئاتر کار نکردم، یادآور شد: آرزو دارم برای یک بار دیگر با فرهاد مهندس‌پور و گروه 6 ماه تمرین و یک ماه اجرا کنیم. مهندس‌پور خیلی تئاتر را جدی می‌گرفت و این خصلت را از اساتید خود زنده‌یاد حمید سمندریان و فرهاد ناظرزاده کرمانی آموخته است.

در بخش‌های مختلف اهدای جوایز مراسم اختتامیه هفدهمین جشنواره بین‌المللی تئاتر دانشگاهی نیز هنرمندان و چهره‌های مطرح روی صحنه سخنانی را درباره تئاتر دانشگاهی و دانشجویی ایراد می‌کردند.

هما روستا از جمله هنرمندانی بود که وقتی برای اهدای جایزه به بازیگر برگزیده زن مسابقه صحنه‌ای جشنواره روی صحنه سالن اصلی حضور پیدا کرد، از بودن میان جوانان تئاتر ابراز خوشحالی کرد و گفت: شما جوان هستید و باید آینده تئاتر ایران را بسازید.

امیر جعفری نیز که به عنوان مجری یکی از بخش‌های مراسم اختتامیه جشنواره هفدهم روی صحنه حضور پیدا کرده بود، با اشاره به جوایز 350 هزار تومانی در نظر گرفته شده برای برگزیدگان این دوره از جشنواره تصریح کرد: یک بانک خصوصی حامی جشنواره است و وزارت علوم نیز متولی آن ولی فقط 350 هزار تومان جایزه در نظر گرفته شده؟ این پول هزینه یک قلیان با تنباکوی سیب و نعنا است.

وی یادآور شد: من در زمانی در جشنواره تئاتر دانشگاهی در کاری به کارگردانی شارمین میمندی‌نژاد بازی می‌کردم و همزمان با ما نمایش «پچپچه‌های پشت خط نبرد» علیرضا نادری نیز اجرا می‌شد که گروه فشار با حضور در سالن اجرای نمایش را بر هم زد.

اجرای بخش‌هایی طنز با مشارکت بهرام افشاری بازیگر جوان تئاتر و همچنین پخش کلیپی با نگاه طنز به کلیپ ساخته شده به کارگردانی باران کوثری برای آلبوم موسیقی «نه فرشته‌ام نه شیطان» همایون شجریان و سهراب پورناظری از جمله بخش‌های جذاب مراسم اختتامیه هفدهمین جشنواره تئاتر دانشگاهی ایران بود.

این دوره از جشنواره در بخش اهدای جوایز به برگزیدگان خود، برترین‌های بخش‌های مختلف خود را به شرح ذیل معرفی کرد:

مسابقه نمایش‌های رادیویی

افکتور:
سعید نعمتیان برای نمایش «سرزمین دروغ‌های مقدس» از دانشگاه سوره

بازیگری مرد: حمید رحیمی برای نمایش «ستون درگذشتگان» از دانشگاه سوره

بازیگری زن: تیام کریمایی برای نمایش «یک مضحکه برای چند پادشاه» از دانشگاه آزاد، دانشکده هنر و معماری

کارگردانی: سهیل ساعی برای نمایش «یک مضحکه برای چند پادشاه» از دانشگاه آزاد، دانشکده هنر و معماری

نمایش رادیویی برگزیده: نمایش «یافت آباد» به کارگردانی سید شهاب‌الدین حسین‌پور از دانشکاه آزاد، دانشکده هنر و معماری

بخش مسابقه عکس و پوستر

تک عکس:
تقدیر از کیارش مسیبی از دانشگاه آزاد، برگزیده محبوبه فرج‌الهی از دانشگاه علمی کاربردی فرهنگ و هنر واحد 38

مجموعه عکس: تقدیر از سینا عدلی اردبیلی از دانشگاه تهران، برگزیده عماد دولتی از دانشگاه علمی کاربردی تهران

بخش مسابقه پوستر: تقدیر از کمال کچوئیان برای مجموعه آثار طراحی شده از دانشگاه سوره، برگزیده محمدعلی غفاری برای طراحی پوستر نمایش «شوآیک، سرباز پاکدل» از دانشگاه هنر

بخش مسابقه پژوهش (جایزه فرهاد ناظرزاده کرمانی)

بدون اولویت تقدیر از ناتاشا محرم‌زاده با مقاله «بررسی گذار از هنر تک ساحتی به راه حلی بینا هنری یا چند ساحتی در هنر اجرا»، نرگس غفاری و عیسی نوری برای مقاله «بهره‌گیری از پتانسیل تاریخی فضاهای شهری جهت اجرای تئاترهای خیابانی» از دانشگاه تربیت مدرس و زهرا باقرشاهی برای مقاله «مقایسه الگوهای کمدی ایرانی و غربی بر اساس نظریات نورتروپ فرای» از دانشگاه آزاد، دانشکده هنر و معماری

هیأت داوران در این بخش اثری را به عنوان برگزیده انتخاب نکرد.

بخش مسابقه نمایشنامه نویسی (جایزه اکبر رادی)

بدون اولویت تقدیر از نمایشنامه‌های «وقتی زنجره‌ها شیهه می‌کشند» به نویسندگی محمود خسروپرست از دانشگاه سوره، «پرده نارنجی» به نویسندگی لیدا شیرمرد از دانشگاه تهران – هنرهای زیبا و «تب تند ط» به نویسندگی محمود احدی‌نیا از دانشگاه تهران – هنرهای زیبا

هیأت داوران در این بخش اثری را به عنوان برگزیده انتخاب نکرد.

بخش مسابقه دانشجویی

طراحی صحنه:
مرتضی میرمنتظمی برای نمایش «اتللو؛ یک کولاژ» از دانشگاه هنر، دانشکده سینما تئاتر

بازیگری زن: نوشین مسعودیان برای نمایش «دیگری» از دانشگاه تهران، هنرهای زیبا

بازیگری مرد: مجید یوسفی برای نمایش «جشن بی‌خودی» از دانشگاه سوره

کارگردانی: ابوالفضل کاهانی برای نمایش «جشن بی‌خودی» از دانشگاه سوره

اثر برگزیده: تقدیر از بابک رفاهی برای نمایش «بازی دورنمات با بورشرت بازی» از دانشگاه ازاد، دانشکده هنر و معماری، برگزیده ابوالفضل کاهانی برای نمایش «جشن بی‌خودی» از دانشگاه سوره

بخش مسابقه صحنه

موسیقی:
تقدیر از سارا بیگدلی شاملو برای نمایش «پینوکیو» از دانشگاه تهران، هنرهای زیبا، برگزیده میلاد قنبری و محمدحسن نیازی برای نمایش «آرایشگر» از آموزش عالی مشهد

طراحی صحنه: تقدیر از مصطفی مرادیان برای نمایش «یک نوشیدنی برای اوژن یونسکو» از دانشگاه تهران و فرانک صبائی برای نمایش «روز مرگ در داستان هملت» از دانشگاه آزاد دانشکده هنر و معماری، برگزیده آرمین جوان برای نمایش «قصر» از دانشگاه سوره

بازیگری زن: بدون اولویت تقدیر از فرزانه میدانی برای نمایش «دست آخر» از دانشگاه هنر، دانشکده سینما تئاتر و الهه بخشی برای نمایش «قصر» از دانشگاه سوره، برگزیده ثریا قاسمی برای نمایش «سیاه، سفید، خاکستری» از دانشگاه علمی کاربردی واحد 48

بازیگری مرد: تقدیر از محمدرضا علی اکبری برای نمایش «قصر» از دانشگاه سوره و محمد روشنی برای نمایش «ناصر سعید تهرانی» از دانشگاه تهران، هنرهای زیبا، برگزیده حامد رسولی برای نمایش «من هملت را روایت می‌کنم» از دانشگاه نبی اکرم تبریز

متن: تقدیر از عرفان غفوری برای نمایشنامه «ویلی لومان» از دانشگاه سوره و آرمین جوان برای نمایشنامه «قصر» از دانشگاه سوره، برگزیده محمود احدی‌نیا برای نمایشنامه «ناصر سعید تهرانی» از دانشگاه تهران، هنرهای زیبا

کارگردانی: تقدیر از میرسعید مولویان برای نمایش «من هملت را روایت می‌کنم» از دانشگاه نبی اکرم تبریز و فرانک صبائی برای نمایش «روز مرگ در داستان هملت» از دانشگاه آزاد دانشکده هنر و معماری، برگزیده آرمین جوان برای نمایش «قصر» از دانشگاه سوره

معرفی آثار برای اجرای عموم به خانه هنرمندان ایران بدون اولویت:

نمایش «قصر» از دانشگاه سوره، نمایش «آرایشگر» از آموزش عالی مشهد، نمایش «پینوکیو» از دانشگاه تهران، هنرهای زیبا، نمایش «من هملت را روایت می‌کنم» از دانشگاه نبی اکرم تبریز، نمایش «روز مرگ در داستان هملت» از دانشگاه آزاد دانشکده هنر و معماری