به گزارش خبرنگار مهر، نا ایمن بودن و غیر استاندارد بودن وسایل بازی در پارک ها و اماکن تفریحی نگرانی است که با توجه به فرارسیدن فصل گرما و فراغت پررنگ تر شده است، فصلی که خانواده ها سعی می کنند با اختصاص دادن بخشی از اوقات فراغت کودکانشان به انجام بازی در فضاهای روباز نظیر پارکها و شهربازی ها، ساعاتی شاداب و فرح بخش را برای آنها فراهم کنند.
فصل بهار و تابستان هر چند موسم تفریح و فراغت است اما گاه برخی حوادث در پارک ها و شهربازی ها که ناشی از عدم رعایت ایمنی و غیر استاندارد بودن وسایل بازی است شیرینی ساعت های خوش را به تلخی و نگرانی تبدیل می کند.
آقای فراهانی که فرزند خود را برای بازی به پارک می برد، در این خصوص به مهر می گوید: من به واسطه سن پسرم در هفته چندین بار او را به پارک می برم و بیشتر پارک های شهر را دیده ام؛ اما متاسفانه به ندرت پیش آمده که در پارکی وسایل ایمن نصب باشد.
این پدر 32 ساله اراکی با بیان اینکه تجهیزات پارک ها معمولا مستهلک هستند، افزود: تاب های فلزی که با زنجیرها و اهرم های زنگ زده محکم شده اند یا سرسره های زنگ زده از جمله این موارد است.
وی ادامه داد: من شنیده بودم که باید همه نشیمن گاه های تاب ها از جنس پلاستیک باشند و برای الاکلنگ ها نیز فنر گذاشته شود، ولی حداقل در دو، سه پارک نزدیک ما چنین اقدامی انجام نشده است.
برخی از وسایل بازی در نزدیکی خیابان قرار دارد که خطرآفرین است
فراهانی با اشاره به اینکه جانمایی پارک ها نیز مناسب نیست، اظهار کرد: برخی از وسایل بازی در نزدیکی خیابان قرار دارد که خطرآفرین است، در پارک محله ما که شهرک بعثت است، وسایل بازی در محوطه ای که با سنگ ریزه فرش شده قرار دارد و گاه پر از خرده شیشه های نوشابه یا دیگر مواد خوراکی است که باعث بریده شدن دست و پای کودکان می شود.
خانم عسگری نیز که دختری هفت ساله دارد گفت: هم اکنون مشاهده می شود که در پارک ها سرسره های بادی نصب شده ولی از زمانی که من شنیدم در یکی از پارک های کرج باد این سرسره خالی شده و دو کودک بر اثر پرتاب جان خود را از دست دادند دچار دلشوره هستم.
وی ادامه داد: فنر نداشتن الاکلنگ ها، نامناسب بودن شیب و محل فرود سرسره های آهنی مشهود است از طرفی گاه خرابی های این سرسره ها با جوش انجام شده و جای تیزی دارد که باعث زخم شدن بدن کودکان می شود.
این مادر اراکی تاکید کرد: به نظر من وسایل بازی کودکان نباید از جنس آهن باشد که در تابستان داغ شود و باعث سوختگی و سختی فرزندانمان شود.
مدیر اداره کل استاندارد استان مرکزی ضمن تایید عدم ایمنی وسایل بازی و شهربازی های استان به خبرنگار مهر گفت: امسال اقدامات خوبی با همکاری دفتر مدیریت شهری استانداری در این خصوص انجام شده است.
شهرداری ها اجازه بهره برداری از وسایل بازی فاقد پروانه استاندارد را ندارند
سید سعید میرنظامی مدنی افزود: بر این اساس به تمامی شهرداری ها ابلاغ شده است که اجازه بهره برداری از وسایل و مجموعه بازی فاقد پروانه استاندارد داده نشود.
وی با تاکید بر اهمیت بالای ایمنی وسایل بازی اظهار کرد: هم اکنون داشتن گواهی نامه و تاییدیه وسایل بازی از استاندارد اجباری است البته نداشتن گواهینامه به معنای خرابی یا غیر استاندارد بودن دستگاهها نیست.
میرنظامی اضافه کرد: البته به طور قطع نمی توان گفت همه وسایل بازی کنونی پارک ها و شهربازی ها استاندارد است اما از طرفی به دلیل تبعات اجتماعی و نیاز مردم به تفریح نمی توان همه این وسایل را پلمپ کرد.
مدیرکل استاندارد با تاکید بر اینکه، این به معنای رها کردن نیست، تصریح کرد: ما سعی می کنیم در یک مجموعه وسایل پر خطر و نا ایمن را فقط پلمپ کنیم و وسایلی که مشکلی ندارند یا مشکلات کوچک و قابل رفع دارند همچنان فعال باشند.
وی با بیان اینکه استانداردسازی نیاز به پروسه ای بلندمدت دارد، افزود: هم اکنون استانداردسازی وسایل بازی با شیب ملایم در دستور کار قرار داد که البته همکاری و صداقت بیشتر شهرداری ها را می طلبد.
با شهرداری ها برای ایمنی وسایل بازی اتمام حجت کردیم
میرنظامی اظهار کرد: اگر اتفاقی چون اتفاق چند هفته گذشته یکی از پارک های کشور بیفتد ما پاسخگو هستیم زیرا با شهرداری ها برای ایمنی وسایل بازی اتمام حجت کردیم و از آن ها خواسته ایم استعلام وسایل بازی را قبل از صدور مجوز از ما بگیرند و اگر این کار صورت نگیرد کوتاهی شهرداری است.
وی ادامه داد: استاندارد وسایل بازی از ابتدا تا انتها با شهرداری است و نظارت عالی با اداره استاندارد است، پروانه بهره برداری را در نهایت شهرداری می دهد و زمانی باید این کار را بکند که گواهینامه و تاییدیه استاندارد را برای تمام وسایل بگیرد.
معاون ارزیابی و تطبیق استاندارد استان مرکزی نیز در این خصوص گفت: در اردیبهشت ماه سال گذشته در نشست شهرداران استان در مهاجران الزامات و سیاست های کلی در زمینه بازی ها شهربازی و پارک بازی مطرح شد.
محمد جعفری زاد افزود: با توجه به اینکه تملک بیشتر پارک ها با شهرداری است رفع و حل چنین معضلاتی همکاری شهرداری را می طلبد.
تعدادی از تجهیزات را که دارای عیوب بحرانی بود توقیف کردند
وی ادامه داد: طی ماه های گذشته شرکت های بازرسی از شهربازی های اراک، ساوه، خمین، کمیجان و شازند بازدید و تعدادی از تجهیزات را که دارای عیوب بحرانی بود توقیف کردند.
جعفری زاد ادامه داد: همچنین مقرر شد وسایلی که عیوب کمتر داشتند و در طول سال قابل رفع بودن به شرط رفع عیب در کوتاهترین مدت به کار خود ادامه دهند و در صورت بازدید دوباره بازرسان در صورت کوتاهی دستگاه مورد نظر تا رفع اشکال توقیف می ماند.
وی در خصوص وضعیت شهربازی کمیجان افزود: این شهربازی قرار بود به به طور کامل توقیف شود ولی به پیشنهاد شورای تامین شهرستان فرصتی به مالک آن داده شد تا رفع اشکال شود ولی به دلیل اهمال مالک مجدد دستور توقیف آن صادر شد.
معاون ارزیابی استاندارد یادآور شد: در مجموع در این باره اقدامات خوبی با پیگیری دفتر مدیریت شهری استاندار انجام و همکاری شهرداری نیز نقش اساسی در انجام صحیح آن دارد.
ساماندهی کیفیت و استانداردسازی همیشه مورد توجه است
جعفری زاد با بیان اینکه ساماندهی کیفیت و استانداردسازی همیشه مورد توجه است، اظهار کرد: طی آخرین تصمیم سازمان ملی نظارت، سامانه طراحی شده است که هر مالک باید در آن عضو و اطلاعات تجهیزات خود را در آن ثبت کند و تاییدیه استاندارد را بگیرد.
وی ادامه داد: مالکان شهربازی و شهرداری ها موظفند که از استاندارد بودن وسایل مطمئن شوند در غیر این صورت با برخورد قانونی روبرو می شوند.
جعفری زاد با بیان اینکه در سراسر استان 12 شهربازی وجود دارد، گفت: هم اکنون درانتهای هپکو یک شهربازی با رعایت تمام استانداردها و قوانین در حال ساخت است و شهرداری منطقه با دریافت گواهی نامه وسایل در حال نصب آن ها در مکان هستند.
وی در خصوص وسایل بازی کودکان در پارک ها گفت: تجهیزات قابل حمل برای استقرار باید مجوز از شهرداری بگیرند و شهرداری ها باید از ما بخواهند تا این مجوز را صادر کنیم زیرا با توجه به کمبود نیرو در استاندارد امکان سرکشی به تمامی پارک ها نیست.
جعفری زاد ادامه داد: طبق توافق های صورت گرفته بنا براین بود که شهرداری تاب ها، سرسره ها و الاکلنگ ها را ایمن کند و وسایل بازی و محل آنها نیز امن باشد ولی متاسفانه برخی از گزارشات مردمی و اخبار نشان در این امر کوتاهی شده است.
وی تاکید کرد: از مردم و رسانه ها می خواهیم در این راستا با استاندارد در تعامل باشند و گزارش های خود در این خصوص را به صورت مستند ارائه دهند زیرا استفاده از وسایل استاندارد یکی از حقوق اولیه شهروندی است و این فرهنگ باید در جامعه گسترش پیدا کند.
امیدواریم توپ وسایل بازی بالاخره به هدف بخورد و در زمین مالکان وشهرداری ها یک پا دوپا نشود و دیگر کسی را مصدوم نکند. چراکه بهداشت و ایمنی وسایل بازی، سطحی که وسایل بر آن کار گذاشته می شوند و متناسب بودن وسیله بازی با گروه های سنی از جمله مسائلی است که باید مورد توجه باشند تا ایمنی در پارکها سرگردان نباشد.
....
گزارش: سمیه انصاری فر