به گزارش خبرنگار مهر، مهرنگ دوستی رضایی شامگاه سه شنبه در دیدار با تعدادی از کارشناسان جایکا و کشور ژاپن در حوزه آب که به همراه کارشناسان محیط زیست آذربایجان غربی افزود: با توجه به خشک سالی های اخیر و تغییرات اقلیمی میزان تبخیر در حوضه آبریز دریاچه ارومیه با افزایش 1.3 درجه سانتیگرادی دما در دو دوره دراز مدت 25 ساله، در سالهای اخیر 11 درصد افزایش یافته است.
وی با بیان اینکه متاسفانه میزان ذخایر برفی در این حوضه نیز نسبت به مدت زمان مشابه سه چهارم کاهش پیدا کرده، اظهار داشت: با توجه به فعالیتهای کشور ژاپن در حوزه زراعت و موفقیتهای کسب شده در این زمینه این کشور می تواند کمک شایانی از نظر تجربیات در این زمینه به کشور داشته باشد.
مدیر دفتر مطالعات پایه منابع اب شرکت آب منطقه ای آذربایجان غربی ادامه داد: این در حالی است که میزان مصرف آب بخش کشاورزی در حوضه دریاچه ارومیه نیز بالا و راندمان این بخش بسیار پایین است در این راستا منابع آبی این حوضه در بخش های مختلف به ویژه کشاورزی باید مدیریت شود.
دوستی رضایی خواستار مدیریت صنایع آب بر به ویژه در بخش کشاورزی حوضه دریاچه ارومیه شد و گفت: در کنار مصرف بالای بخش کشاورزی متاسفانه رژیم بارش ها در سالهای اخیر نیز تغییر کرده و بارندگی هایی که منجر به تشکیل روان آب شود بسیار کم شده است.
مسئول دبیرخانه شواری منطقه ای حوضه آبریز دریاچه ارومیه نیز در این دیدار در پاسخ به اعضای هیئت ژاپنی در باره این موضوع که چرا دولت تا کنون اقدامی در این زمینه انجام نداده گفت: تا کنون بحران تا این حد نبوده و بروز بادهای نمکی نیز پدیده ای تازه است که در سالهای اخیر با آن مواجه بوده ایم.
علیرضا قریشی با بیان اینکه هم اکنون برخی از پیشنهادات و طرح ها در حال مدل سازی و بررسی بوده و کارشناسان تلاش های بسیاری را در حال انجام دارند، ادامه داد: پایش مستمر دریاچه ارومیه و اقدامات در حال اجرا نیز از برنامه هایی است که ما در حال پی گیری هستیم و در صددیم تا یک سیستم پایش مستمر را در حوضه دریاچه ارومیه مستقر کنیم.
این گروه ژاپنی با هدف بررسی مجدد فعالیتهای کارشناسان استان و نیز تهیه گزارشی از وضعیت فعلی دریاچه تا دو روز در ارومیه حضور دارند.
پارک ملی دریاچه ارومیه یکی از ۵۹ ذخیره گاه طبیعی محیط زیست جهان است که به دلیل طبیعت مناسب برای زیست دائمی و موقت انواع پرندگان کمیاب و نادر جهان و زیبایی های طبیعی سواحل و جزایر آن از سوی یونسکو به عنوان یک ذخیره گاه بیوسفری در جهان شناخته شده است.
از سال آبی 75 – 74 تاکنون رقوم ارتفاعی سطح تراز آب دریاچه ارومیه سیر نزولی پیدا کرده و در طول سالهای اخیر آب به بحرانی ترین وضعیت خود رسیده که این امر حیات تنها موجود آن را نیز با خطر جدی مواجه کرده، به همین دلیل نیاز به یک عزم ملی و منطقهای برای نجات این اکوسیستم با ارزش و بحران زده است.