خبرگزاری مهر-گروه بین الملل : یک روزنامه چاپ سرزمین های اشغالی در شماره امروز خود در دو گزارش جداگانه با اشاره به اختلافات میان کنگره و کاخ سفید در مورد ارتقاء سطح همکاری های استراتژیک واشنگتن-تل آویو از برنامه جدید برخی از قانونگذاران ایالات متحده برای کاهش اختیارات "باراک اوباما" در مورد توافق هسته ای با ایران خبر داد.

به گزارش مهر، قرار بود دیروز سه شنبه کمیته روابط خارجی سنای آمریکا به ریاست سناتور "رابرت منندز"، پیش نویس قانون ارتقاء سطح همکاری های استراتژیک آمریکا با اسرائیل را بررسی و تصویب کند اما شخص منندز که از چهره های شناخته شده جمهوری خواهان  محسوب شده و در ماه های گذشته بویژه پس از امضای توافق هسته ای میان ایران و کشورهای 1+5 در سال گذشته، تلاش زیادی را برای تصویب قطعنامه‌های ضد ایرانی کرده بود، بررسی این طرح را از دستور کار خارج کرد.

به نوشته هاآرتض این طرح به دلیل اختلافات موجود میان کنگره و کاخ سفید از یک سو و نزدیک شدن به انتخابات میان دوره ای کنگره در ماه نوامبر از سوی دیگر و همچنین اختلاف نظرهای موجود میان واشنگتن و تل آویو در مورد توافق هسته ای با ایران از دستور کار کمیته روابط خارجی سنا حذف شده است.

اما حذف این طرح یک دلیل دیگر نیز داشت و آن مطرح شدن پیش نویسی از سوی سناتور "باب کراکر" از دیگر اعضای جمهوری خواه کمیته روابط خارجی سنا، بود.  به موجب پیش نویس ارائه شده از سوی کراکر، کنگره می تواند در جریان مستفیم و بی کم و کاست هر نوع توافق هسته ای با ایران قرار بگیرد به عبارت بهتر در صورت تصویب پیش نویس کراکر در کنگره، دولت آمریکا برای انجام هر توافقی با ایران نیازمند کسب رضایت کنگره خواهد بود.

بر اساس این گزارش هر چند طرح ارتقاء سطح روابط استراتژیک آمریکا و اسرائیل از سوی لابی قدرتمند آیپک ارائه شده بود، زمانی که منندز بررسی آن را از دستور کار خارج کرد در ابتدا حامیان رژیم صهیونیستی ناراحت شدند اما زمانی که از محتوای طرح کراکر مطلع شدند به حمایت از آن پرداختند.

گویا کاخ سفید با طرح کراکر مخالفت کرده اما هنوز هیچ یک از مقامات دولت آمریکا واکنشی نسبت به آن نشان نداده اند. در همین رابطه یکی از مقامات آیپک اعلام کرد: ما از طرح هایی نظیر طرح کراکر که اختیارات کنگره را افزایش داده و امکان ایفای نقش فعال تر به قانونگذاران را در مورد انجام توافق با ایران فراهم می کند حمایت می کنیم.

نکته مهم دیگر در مورد این دو موضوع آنکه به گفته مقامات آیپک، کنار رفتن طرح ارتقاء همکاری استراتژیک آمریکا و اسرائیل موقت بوده و گویا قرار است پس از مدتی که احتمالا بعد از انتخابات ماه نوامبر خواهد بود این طرح مجددا در دستور کار کمیته روابط خارجی سنا قرار بگیرد.

لازم به ذکر است که طرح ارتقاء سطح همکاری های استراتژیک آمریکا و رژیم صهیونیستی در ماه مارس به تصویب مجلس نمایندگان آمریکا رسیده است. یکی از مفاد این طرح شامل راه اندازی مرکز مشترک امنیت سایبر توسط تل آویو و واشنگتن می شود.

آویگدور لیبرمن در دیدار با اعضای کمیته روابط خارجی سنا، به ترتیب از راست به چپ سناتور تیم کاین، سناتور بن کاردین، رابرت منندز، آویگدور لیبرمن و سناتور باب کراکر

ذکر یک نکته در مورد اقدام کراکر و منندز ضروری است و آن اینکه این دو سناتور جمهوری خواه در تاریخ چهارم آوریل سال جاری میلادی با "آویگدور لیبرمن" وزیر امور خارجه رژیم صهیونیستی دیدار و گفتگو کرده بودند که البته جزئیات زیادی از نشست آنها منتشر نشده است.

مخالفت کاخ سفید با طرح کراکر

در این میان هر چند تا کنون هیچ یک از مقامات دولت آمریکا و یا کارکنان کاخ سفید صراحتا واکنشی را در مورد طرح کراکر نشان نداده اند اما صبح امروز چهارشنبه یکی از کارکنان کاخ سفید که خواسته نامش فاش نشود به هاآرتض گفته است که دولت امریکا به شدت با طرح افزایش اختیارات کنگره در مورد توافق با ایران مخالف است.

به نوشته هاآرتض، این مقام کاخ سفید که از کارمندان ارشد نهاد ریاست جمهوری آمریکا محسوب می شود گفته است: کاخ سفید به شدت با طرح کراکر و یا طرح های مشابه آن که موجب کاهش اختیارات رئیس جمهور برای مذاکره با کشورهای خارجی می شوند مخالف است.

به گفته این مقام آمریکایی، تصویب چنین طرحی موجب افزایش تعداد نفرات تصمیم گیرنده در موضوعات مهم شده و به تبع آن اختلاف نظرها در مورد مذاکره با کشورهای خارجی نیز افزایش می یابد و آمریکا نمی تواند برای هر مذاکره با کشورهای خارجی 535 مذاکره کننده (اشاره به تعداد نمایندگان کنگره) داشته باشد.

این مقام امریکایی همچنین اعلام کرد: اینکه کاخ سفید ملزم باشد تا ظرف سه روز تمامی مفاد توافق با کشورهای خارجی از جمله ایران را در یک جلسه استماع به اطلاع کنگره برساند و کپیتال هیل نیز بتواند برای تائید این توافق رای گیری کند امر قابل قبولی نیست.

این مقام آمریکایی در ادامه به مذاکرات 1+5 با ایران اشاره کرد و گفت: در صورت تصویب طرح کراکر، روند مذاکرات با ایران از مسیر خود خارج می شود و امکان اینکه ما بتوانیم این موضوع را از طریق مسالمت آمیز حل و فصل کنیم نیز کاهش می یابد. مذاکره کنندگان ما نیازمند فراغ بال و قدرت انعطاف برای مذاکره با ایران و رسیدن به توافق جامع که هدف امریکا از انجام مذاکرات است هستند. قرار دادن یک مرکز ویژه برای رصد کردن اقدامات مذاکره کنندگان و هماهنگ کردن این که چه مواردی را در مذاکرات باید بگویند امری غیر معقول است.

به گزارش مهر، صهیونیست ها از همان ابتدای امضای توافق هسته ای میان 1+5 و ایران که در نوامبر سال گذشته در ژنو انجام شد اعلام کردند که این توافق یک باخت بزرگ برای غرب و اسرائیل و یک برد شیرین برای ایران محسوب می شود از همین رو تمام تلاش خود را به کار گرفتند تا در توافق نهایی با تهران منافع تل آویو مد نظر قرار گرفته شود. در این میان لابی قدرتمندصهیونیست ها در آمریکا (آیپک) که نفوذ زیادی در میان قانونگذاران ایالات متحده دارد با استفاده از نفوذ خود در کنگره طرح هایی را برای کاهش اختیارات شخص "باراک اوباما" در توافق نهایی با ایران ارائه کرده که طرح کراکر آخرین مورد آن است.

انجام این اقدامات موجب شده تا اختلافات زیادی میان واشنگتن و تل آویو در مورد مذاکرات و توافق احتمالی با ایران شکل بگیرد. هر چند در این میان قبل و بعد از هر مذاکره 1+5 با ایران، مذاکره کنندگان آمریکایی به تل آویو رفته و جدیدترین تحولات پرونده هسته ای ایران را به اطلاع مقامات صهیونیستی می رسانند اما با این وجود اختلاف نظر آمریکا و اسرائیل در این خصوص همچنان پابرجاست.

-----------------------------------------

گزارش از عبدالحمید بیاتی