قم - خبرگزاری مهر: مدیر مرکز فرهنگی هنری دفتر تبلیغات حوزه علمیه قم هدف نهایی برپایی جشنواره داستان اشراق و پرداختن به مقوله داستان حوزه را تبلیغ دین دانست.

به گزارش خبرنگار مهر، حجت‌الاسلام والمسلمین علی کمساری شامگاه چهارشنبه در افتتاحیه جشنواره داستان اشراق که برای نخستین بار در سطح کشور در قم برگزار می‌شود،  با اشاره به اینکه فعالیت‌های دفتر تبلیغات حوزه علمیه قم پیرامون تبلیغ دین شکل گرفته ابراز داشت: هر ابزاری که در این مسیر استفاده می‌شود باید در خدمت این هدف باشد.

وی با اشاره به اینکه اگر اقدام فرهنگی یا هنری توسط طلاب انجام می‌شود، باید در نهایت منجر به تبلیغ دین شود ادامه داد: رسالت نهایی حوزه‌های علمیه نیز همین است. ما در واقع چیزی جز جاری شدن حقایق دینی در جامعه نمی‌خواهیم اما گاهی این خواسته خود را با ابراز هنر پی می‌گیریم.

مدیر مرکز فرهنگی هنری دفتر تبلیغات حوزه علمیه قم از طلاب خواست در عرصه داستان وارد وادی‌های جدید شده و از گشودن عرصه‌های تجربه نشده هراسی نداشته باشند.

وی با اشاره به تغییراتی که در ماهیت قالب‌های داستان و رمان به وجود آمده خاطرنشان کرد: نباید به این تعاریف مانند وحی منزل نگاه کرد. اگر دید درست و زبان خلاقی داشته باشیم می‌توانیم تعاریف را بر حسب هماهنگی با محتوا تغییر هم بدهیم.

حجت الاسلام کمساری برگزاری نخستین جشنواره داستان اشراق را اتفاقی خوشایند توصیف کرد و گفت: در این فرصت اندک که از تاسیس انجمن داستان دفتر تبلیغات حوزه علمیه قم گذشته، اتفاقات خوبی در این عرصه رخ داده است.

وی کیفیت و کمیت شرکت کنندگان این جشنواره را خوب دانست و افزود: این جشنواره باید بتواند بسترساز حرکت‌های بزرگتری در عرصه داستان حوزه باشد.

دبیر جشنواره اشراق خاطرنشان کرد: باید تلاش کنیم به داستان حوزه هویت بدهیم؛ هویتی که صرفاً صنفی نیست بلکه برآمده از یک دغدغه و نگاه خاص اعتقادی است که در محتوای آثار انعکاس می‌یابد.

قم رتبه دوم ادبیات کودک و نوجوان را دارد

بخش دیگری از این مراسم به میزگرد سه تن از پیشکسوتان و فعالان عرصه داستان در حوزه اختصاص داشت. حجت‌الاسلام سالاری، دبیر انجمن داستان دفتر تبلیغات حوزه علمیه قم در این بخش با اشاره به اینکه داستان حوزه هزار سال قدمت دارد اظهار داشت: در عصر جدید حوزه علمیه از سایر عرصه‌ها جدا شده اما در گذشته طلاب در عرصه‌های مختلف علم، هنر و ادبیات وارد می‌شدند همچنان که طلابی سراغ داریم که منجم، طبیب یا ریاضی‌دان بوده‌اند.

وی ادامه داد: از یک دوره تاریخی به بعد حوزه علمیه به انزوا رفت و افراد فعال در آن تنها به فقه و اصول بسنده کردند و حتی علومی مانند فلسفه و تفسیر قرآن را به حاشیه راندند.

وی گفت: با این نگاه داستان سرایانی مانند سعدی، مولانا و نظامی از متن حوزه علمیه سرچشمه گرفته‌اند و قدمت داستان در این نهاد به هزار سال می‌رسد.

سالاری به روند پیگیری داستان در حوزه‌های علمیه پس از انقلاب اسلامی اشاره کرد و افزود: از همان ابتدای انقلاب اسلامی حداقل در حوزه علمیه قم داستان نویسی با همت طلاب علاقه‌مند آغاز شد.

وی با اشاره به اینکه برخی از مجلات حوزه علمیه و دفتر تبلیغات اسلامی نزدیک به 25 سال قدمت دارند خاطرنشان کرد: قم پس از پایتخت رتبه دوم در ادبیات کودک و نوجوان در سطح کشور را دارد.

طلاب برای ادبیات کشور الگوسازی کنند

علی اصغر عزتی پاک، یکی از داوران نخستین جشنواره داستان اشراق دیگر سخنران این مراسم بود که به نقش طلاب داستان نویس در الگو دهی به جریان ارزشی ادبیات در کشور اشاره کرد.

وی افزود: در دوره‌ای برخی از جریان‌های سیاسی تلاش کردند جریان ادبیات در حوزه علمیه را تضعیف کنند و برخی از مذهبیون نیز بنای مخالفت با ورود طلاب به این عرصه‌ها را گذاشتند.

حسن شهسواری، پیشکسوت عرصه داستان هم در این مراسم با اشاره به اینکه طلاب نویسنده باید محتوای مناسب با هویت خود در داستان‌ها تولید کنند افزود: اهمیت قالب و زیبایی شناسی اثر در مرحله پس از مسئله محتوا قرار دارد.

وی گفت: در داستانی که سرچشمه آن حوزه علمیه است باید نگاه به مخاطب کاملاً متفاوت از داستان‌های بازاری و تجاری باشد چرا که در این نوع داستان می‌خواهیم گزاره‌های دینی را در محتوا وارد کنیم.

در ابتدای این جلسه 4 تن از برگزیدگان جشنواره داستان اشراق، مطالب خود را برای حضار قرائت کردند.