به گزارش مهر ، زندگي " گرترود لوئيان بل" ملكه بدون تاج و تخت عراق از جنبه هاي مختلف قابل بررسي است. سفر " گرترود " به ايران ، علاقه اش به ادبيات ايران و آموختن زبان فارسي و ارادتش به شاعران ايراني به خصوص حافظ بسيار جالب و شنيدني است.
" گرترود " در سال 1867 به دنيا آمد در همان سال هاي كودكي مادرش را از دست مي دهد و زير پوشش و عشق و علاقه پدر رشد و نمو مي كند اما سال ها بعد كه پدر با " فلورنس اولين " نمايشنامه نويس جوان فرانسوي ازدواج مي كند " گرترود " عرصه را براي خود تنگ مي بيند علاقه به كتاب و نوشتن درهمان سالهاي كودكي در او آشكار است ، به طوري كه اين دوعنصر، تبديل به بهترين دوستان اومي شوند .
او براي ادامه تحصيل به دانشگاه آكسفورد مي رود و مشغول تحقيق و نوشتن و تحصيل مي شود، از آنجايي كه در سني قرار دارد كه بايد ازدواج كند انتخاب همسر مناسب به دغدغه اي بزرگ برايش تبديل مي شود و بهترين راه حل را براي گزينش انسان ايده آلش سفرمي بيند به همين دليل راهي ايران مي شود . سرزميني كه هميشه آرزوي ديدنش را داشته. اين سفر كه در23 سالگي " گرترود" اتفاق افتاد تاثير بسياري در زندگي او داشته است.
" گرترود " پس ازاين كه سه ماه را صرف يادگيري زبان مي كند و به همراه خاله اش با قطار سريع السير از پاريس به قسطنطنيه و از آنجا با كشتي روانه ايران مي شود و در هفدهم مه 1892 وارد تهران مي شود تا فرانك لاكسلز را كه كاردار بريتانيا در دربار ناصرالدين شاه بود ، ببيند احساسي كه ازديدن ايران به او دست مي دهد و در نامه اي به پدر و مادرش مي نويسند بسيار جالب است : " ايران بهشت بود . محوطه مقرهيات نمايندگي مثل باغ بهشت بود . شما نمي توانيد تصور كنيد اين جا چه قدر زيباست در بيرون درخت ها و درخت ها و درخت ها سايه انبوهي را از خانه ما تا ديوارهاي باغ ايجاد كرده اند... اينجا كابوسي از گل هاي رز است ".
سفر يك ماهه " گرترود" به تهران با استقبال سفارتخانه بريتانيا روبرو شد. او در ايران با اشخاص ديگري همچون دكتر فرد ريچ روزن ، كاردارآلمان درتهران ملاقات كرد.
دكتر روزن ، مردي جذاب و دانشمندي شرق شناس بود كه خيلي زود فرهنگ فارسي را به او ياد داد و علاقه او را به عرب ها نيز ترغيب كرد .
شنيدن اشعار اسرار آميز شاعران ايراني " گرترود" را به حال و هوايي ديگر مي برد و تا جايي پيش مي رود كه كتابي از تصاوير ايران و آنچه در خاطرش نقش بسته مي نويسند.
از تمامي نويسندگان و شاعران ايراني كه او شناخته است ، اين حافظ پرشور بود كه علاقه اي وافر در او به وجود آورده بود |
به هر شكل گوترودبل كه از دنياي برجسته ملكه ويكتورياي معروف روبرگرداند، دنياي عرب را سياحت، نقشه برداري و حفاري كرد.
وي كه طي جنگ اول جهاني در سازمان اطلاعات انگلستان استخدام شد. نقشي حياتي در كسب حمايت رهبران عرب ايفا كرد و اطلاعات و ارتباط وي امكاني را براي مغزهاي متفكر فراهم آورد تا حريف قدرت لورنس عربستان شود. او پس از جنگ، نقشي اساسي در ايجاد خاورميانه مدرن بازي كرد و در آن زمان، قدرتمندترين زن امپراطوري انگلستان محسوب مي شد.
" گرترود بل " مدتي طولاني تحت تاثير لورنس قرار گرفت ، ولي بالاخره با حقانيت خودش به عنوان بازيگري مهم در صحنه تاريخ مدرن، به عنوان زني ظاهر شد كه زندگيش داستاني اندوه بار و ماجرايي عظيم دارد. اما با اينها آنچه كه سعي شد در اين نوشته بيايد خدمات ارزنده او به ادبيات ايران و مشخصا ترجمه اشعارحافظ بود.
سرانجام " گرترود بل" در 11 ژوئيه 1926 سه روز قبل ازتولد 58 سالگي اش مقدار زيادي قرص خواب خورد و به خواب رفت . خواب عميقي كه هرگز ازآن برنخواست .