به گزارش خبرنگار مهر، حجتالاسلام علی عباسی ظهر پنج شنبه در همایش اصول سیاست خارجه از نگاه اسلام، عقلانیت و اعتدال با اشاره به اهداف برگزاری این همایش اظهار داشت: ارتقای فقه سیاسی و توسعه مباحث فقه روابط بینالملل در حوزه علمیه یکی از مهمترین اهداف این همایش است.
وی ادامه داد: در این سه دهه در این عرصه تولیداتی وجود داشته است اما قالب آنها جنبه کاربردی نداشته و ناظر به واقعیتهای جاری نبوده است
رئیس پژوهشگاه بینالمللی المصطفی تصریح کرد: در این همایش تلاش میکنیم این مباحث را به صورت کاربردی مطرح کنیم و این برای نظام جمهوری اسلامی برکاتی دارد چرا که روابط بینالملل نیازمند الگوهای تدوین یافته هستند.
وی با اشاره به اینکه امروز در جامعه دیدگاههای متفاوتی داریم و جامعه ما به شدت حساس به مسائل سیاسی است گفت: مردم و نخبگان ما به شدت سیاسی هستند و حساسیت فراوانی در حوزه سیاست خارجی دارند که البته داشتن صداهای مختلف در یک جامعه آزاد امری طبیعی است.
حجت الاسلام عباسی ادامه داد: یک نگرانی ممکن است در فضای عمومی وجود داشته باشد که این چند صدایی به تنش میان جریانات سیاسی منجر شود.
وی با اشاره به مزیتهای نگاه علمی افزود: از رهگذر دیدگاه علمی میتوان به فضایی دست پیدا کرد که در آن اختلاف نظر وجود دارد، اما اخوت اسلامی و فضای محبتی که لازمه یک خانواده بزرگ در انقلاب اسلامی هست را نگه داشته باشیم.
رئیس پژوهشگاه بینالمللی المصطفی اظهار داشت: دیپلماسی مجموعه فعالیتهایی است که یک نظام برای حفظ و ارتقای منافع ملی خودش انجام میدهد چرا که ما هم امروز ناگزیر هستیم که با عالم ارتباط داشته باشیم.
وی با بیان اینکه ضرورت این است که ما حضور تأثیرگذار داشته باشیم خاطرنشان کرد: ما نسبت به نظمی که امروز در عالم وجود دارد نقدهایی داریم اما این به این معنی نیست که شمشیر بکشیم در مقابل عالم.
اعتدال یعنی جمع کردن آرمان و واقعیت
عباسی با اشاره به ضرورت توجه به واقعیتها گفت: بزرگترین مؤلفه اعتدال و عقلانیت جمع کردن بین واقعیتها و آرمانهای انقلاب اسلامی است.
وی با اشاره به اینکه اصول سیاست خارجی در کلام رهبری سالها است که تنظیم شده اضافه کرد: اصل عزت، حکمت و مصلحت که برآمده از قواعد فقهی مانند مصلحت نظام نفی سبیل، وفای به عهد، مصلحت نظام مقابله به مثل و ... است، این اصول را تشکیل میدهد.
رئیس پژوهشگاه بینالمللی المصطفی افزود: باید عزت نظام را در همه روابط حفظ کنیم اما این عزت باید بر اساس مصالح حفظ شود. عقلانیت و اعتدال باید تضمین کننده عزت در جامعه اسلامی باشد.
وی افزود: نتیجه این جلسات باید این باشد که مؤلفههای قدرت خود را در حوزه سیاست خارجه بشناسیم و رعایت قدرت نرم و نفوذ انقلاب اسلامی را مد نظر داشته باشیم.