به گزارش خبرنگار مهر، علی جنتی عصر پنجشنبه در دیدار با اصحای فرهنگ و هنر استان کرمان گفت: هنر رساترین ابزار انتقال مفاهیم، ایده ها و فرهنگ ها به دیگران است و زبان هنر، زبانی است که برای عموم افراد قابل فهم است و از همه مرزهای جغرافیایی و سیاسی عبور می کند و به اعماق جان ملت ها راه پیدا می کند.
وی ادامه داد: هنرهای نمایشی، موسیقی، نقاشی و هنرهای تجسمی هنرهای گویایی هستند که برای همه قابل فهم است.
جنتی اذعان داشت: در ارتباط با سابقه فرهنگی و تمدنی استان کرمان دوستان بسیار سخن گفتند و من هم کم و بیش در این رابطه آگاهی دارم که شخصیت های برجسته ای در طول تاریخ از این خطه برخاستند و چهره های ماندگار بسیاری نیز در دوران معاصر ما زیست می کنند و برای کشور، هنوز که هنوز است افتخار می آفرینند هنرمندانی که با آثار برجسته خود در جشنواره های ملی کشور شرکت و به جوائز ملی نائل می شوند.
وی ادامه داد: بدیهی است ما نباید فقط به گذشته خود افتخار کنیم ما امروز، باید نکوداشت چهره های ماندگاری که داریم؛ این سرمایه های عظیم انسانی که در این استان هستند را در زمان حیاتشان گرفته و به آحاد ملتمان و ملت های دیگر نیز معرفی کنیم تا از سراسر کشور با ایده ها و هنرهای آن ها آشنایی پیدا کنند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی اذعان داشت: با توجه به سخن رهبر فرزانه انقلاب ما باید فرهنگ ملی و بومی خود را زنده نگه داریم و میراث فرهنگی فیزیکی، مکتوب و ناملموس استان کرمان را پاس بداریم.
لزوم پاسداری از آیین ها و سنتهای مردمی/ کرمان نیازمند برگزاری جشنواره ملی و بین المللی
جنتی یادآور شد: باید از آیین ها و سنت هایی که در بین مردم است حفاظت و پاسداری شود چرا که این ها جزئی از فرهنگ ما محسوب می شوند و نباید تنها بگذاریم که ایده های غربی به کشور وارد شود ما باید این فرهنگ ها را زنده نگه داشته و به ملت های دیگر عرضه بکنیم.
وی اذعان داشت: در استان کرمان آثار باستانی جیرفت و ارگ بم و ... جزء میراث فرهنگی فیزیکی به شمار می روند و قطعا در کتابخانه های کرمان چه کتابخانه های شخصی و چه عمومی؛ کتاب های خطی نادر و با ارزشی است که آن ها نیز باید حفاظت شوند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: به نظر اینجانب این استان نیاز به یک جشنواره ملی و در نهایت بین المللی دارد که باید با یک جلسه مشورتی با هنرمندان و استاندار و مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی کرمان تعریف و آن هنر را که مزیت نسبی به دیگر هنرها دارد را مشخص و به مرحله اجرا در سطح ملی و سپس بین المللی برسانیم.
وی موسیقی را مزیت نسبی استان کرمان دانست و افزود: موسیقی بیشتر از سایره حوزه ها به چشم می خورد که می توان این جشنواره را هر ساله برگزار و در ظرف چند روزی که این جشنواره برگزار می شود شور و نشاط را در این استان مهمان کرد و یک تحرک فرهنگی و هنری را به وجود آورد.
جنتی گفت: پیشنهاد دیگر این است که برای شناساندن و معرفی فرهنگ کرمان در فرهنگسرایی چون نیاوران تهران مجموعه آثار را عرضه و ما نیز استقبال خواهیم کرد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: در این دولت تلاش بر این است که کمتر محدودیت ایجاد کرده و برای همه فرهیختگان و هنرمندان فضای مناسبی ایجاد شود تا آثار خود را عرضه کرده و به نمایش بگذارند. ما به تمامی هنرمندان نگاهی برابر داریم شاید نتوانیم عدالت را در بین آن ها برقرار کنیم اما از همگی حمایت می کنیم و تا جای ممکن در چارچوب محدودیت ها امکانات را در اختیارشان قرار دهیم تا بتوانند در کاری که به عهده گرفته اند موفق شوند.
جنتی ادامه داد: ما خانه سینما را باز کردیم و در حوزه های دیگر هم همین تلاش را خواهیم کرد که هنرمندان بتوانند روی پای خود بایستند تا جایی که دیگر به کمک و یاری ما نیازی نباشد و خود کارشان را پیش ببرند.
بدهی 20 میلیارد تومانی صندوق حمایت از هنرمندان، نویسندگان و روزنامه نگاران
وی در رابطه با صندوق حمایت از هنرمندان، نویسندگان و روزنامه نگاران گفت: این صندوق تقریبا یک صندوق برشکسته و بیش از 20 میلیارد تومان به سازمان تامین اجتماعی بدهکار بود و مجموعا 60 هزار نفر را تحت پوشش خود قرار داده بود و این در حالی بود که بسیاری از هنرمندان دیگر نیز بیمه نبودند.
جنتی گفت: در این چند ماهه تلاش کردیم که صندوق حمایت از نویسندگان و هنرمندان و روزنامه نگاران را به یک صندوق اعتباری و اقتصادی تبدیل کنیم تا بتواند به فعالیت خود ادامه دهد و از هنرمندان به درستی و به معنای واقعی حمایت کند و این یک ننگ است که هنرمند پیشکسوتی نتواند از عهده یک عمل جراحی مثلا قلب یا دیسک کمر در بیمارستان برآید و کسی او را حمایت نکند، باید به این وضعیت پایان داد.
وی یادآور شد: ما در دولت تدبیر و امید قرار داریم و دیگر موضوعاتی چون جناح چپ و راست و اصلاح طلب و اصولگرا نداریم و از وجود همه کسانی که معتقد به نظام و کارآمد هستند استفاده می شود و افراطیون نیز اگر دست از افراط گراییشان بردارند می توانند در مدیریت مشارکت کنند.
مدیران فرهنگی گنجینه های انسانی کرمان را به مجامع بین المللی معرفی کنند
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی اذعان داشت: شخصیت های معاصر در حوزه های مختلف فرهنگی، هنری و علمی در استان کرمان داریم که یک طومار طولانی است که همه از این استان برخاسته اند و این سرمایه ای عظیم است و نه تنها این سرمایه بعد از انقلاب بوده است بلکه قبل از انقلاب نیز بسیاری از شخصیت های مبارز کشور از این استان با امام (ره) بودند.
وی ادامه داد: شخصیت هایی چون هاشمی رفسنجانی که در تمام دوران قبل از انقلاب تا 57 و بعد از 57 نقش بسیار برجسته ای داشته و یک شخصیت بی نظیر است و شهید باهنر که یک عالم دینی و روشنفکر بود و محمد جواد حجتی کرمانی و برادرش که در انقلاب نقش داشتند و قطعنا مه ای که در مدرسه فیضیه در مقابل امام خوانده شد توسط این فرد بود.
جنتی به نقش برجسته دعایی برجسته در دوران قبل و بعد از انقلاب اشاره کرد و گفت: آیت الله موحد کرمانی نیز از عالمان حوزوی به شمار می رود و خارج از این حوزه مرحوم باستانی پاریزی که شخصیت بی بدیل با آن همه آثار مکتوب و تربیت دانشجویان بودند و مرحوم ایرج بسطامی با آن صدای دلنشین که پس از شنیدن خبرفوت این هنرمند کرمانی یک غم عمیقی بر دلم نشست.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: همچنین هوشنگ مرادی کرمانی هنرمند برجسته ملی، مرحوم علی اکبر صنعتی نقاش و مجسمه ساز، خواجوی کرمانی و ارفع کرمانی و توحیدی از دیگر مفار این دیار هستند و این تنها بخشی از مجموعه برجستگانی است که از این خطه برخاسته اند و این یک گنج انسانی است که وظیفه مدیران فرهنگی است که آن ها را شناسایی کرده به مجامع هنری دنیا عرضه کنیم.
وی گفت: امیدوارم اگر عمری ماند و گذاشتند بمانیم در بحث اقتصاد و فرهنگ و هنر تلاش مضاعف خواهیم کرد، در دو حراجی اخیر که در دبی از آثار هنرمندان برگزار شد آثار عرضه شده آثار فاخری بود که مورد استقبال قرار گرفت و از نظر مادی هم برای هنرمندان بسیار ارزشمند وخوب بود.
جنتی گفت: از 40 اثر عرضه شده در حراجی ها 33 یا 34 اثر به فروش رفت و پنج یا شش اثر باقی ماند؛ در طول دو شب که این حراج ادامه داشت حدود 10 میلیون دلار فروش کردند و این در حالی است که درآنجا فروش روی 30 میلیون دلار است که 10 میلیون دلار آن از فروش آثار ایرانی بود.
وی ادامه داد: در حوزه های دیگر چون سینما و موسیقی باید شرایطی را ایجاد کرد که در سالن های بزرگ خارج از کشور فیلم هایمان به صورت دوبله عرضه شود و یا موسیقی را در آن سالن های بزرگ اجرا کنیم که علاوه بر عرضه فرهنگ درآمد مادی هم برایمان به وجود می آورد بنابراین باید به این طیف کمک کرد که بروند و هنرشان را نشان دهند و بتوانند روی پای خودشان بایستند.
لزوم پیاده شدن عدالت فرهنگی/ تمامی امکانات نباید نصیب پایتخت نشینان شود
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ابراز داشت: نکته بعد عدالت فرهنگی است که باید این شکاف عظیم را از بین برده و نباید تمامی فضاها را تنها در پایتخت به وجود آورد و تنها این فضاها و امکانات نصیب پایتخت نشینان شود.
وی ادامه داد: باید فضاها در کل کشور و در مناطقی که غیر برخوردارند توزیع شوند و هنرمندان باید از امکانات متعادلی برخوردار شوند و یک توازن در این زمینه باید به وجود آورد، باید فضایی را به عنوان پاتوق هنرمندان و اصحاب فرهنگ و هنر باید در نظر گرفت.
جنتی گفت: به هر حال نیازها در کشور زیاد است چه در زمینه فرهنگ و چه سایر حوزه ها و در این راستا نیز امکانات دولت در همه حوزه ها محدود است، نمی خواهم به گذشته مراجعه کنم و گذشته را زیر سئوال ببرم ولی آنچه می فهمم این است که کشور را بهتر از این می توانستیم اداره کنیم، می توانستیم با دنیا دعوا نکنیم و بر آرمان هامان پافشاری کنیم ولی متاسفانه با ادبیات بدی صحبت کردیم که تحریم ظالمانه ای را بر ما تحمیل کردند و فشارهای اقتصادی زیادی را به ما وارد کردند تا جایی که درآمد کشور به ثلث رسید و زمانی که درآمد نفتی نداشته باشیم مسلم است که بر سر اقتصاد کشور چه خواهد آمد.
وی یادآور شد: امروز دولت بر آن است که ضمن حفظ ارزش ها و رعایت خطوط قرمز با دنیا تعامل داشته باشد و تا اکنون نیز موثر واقع شده است چنانکه در بخش هسته ای گام اولی که برداشته شد تا اندازه ای خوب پیش رفتیم.
امواتی که جزء یارانه بگیران بودند/ توقعاتمان را در حد امکانات دولت پایین بیاوریم
جنتی اذعان داشت: یکی از کارهای ناآگاهانه ای که در دولت قبل انجام شد این بود که متاسفانه یکدفعه آمدند و گفتند که به 76 میلیون جمعیت کشور و به همه اقشار به طور یکسان باید یارانه بدهیم و بخش عمده درآمد کشور خرج یارانه شد و حتی بررسی ها نشان داده است که حتی اموات هم یارانه می گرفتند و حتی کسانی که خارج از کشور هم بودند و وضعیت روبه راهی داشتند هم یارانه می گرفتند.
وی گفت: در سال معادل 53 هزار میلیارد تومان یارانه پرداخت می شد و اینکه کجای این قضیه بحث هدفمندی رعایت می شد یک سئوال بود؟ هدفمندی یعنی به نیازمند کمک رساندن و هدف هم همین بود. اما یارانه بگیران بیش از جمعیت کشور بودند یعنی 76 میلیون و 400 هزار نفر و ثروت کشور نیز از این طریق هم هدر می رفت.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: دولت غیر از این بحث یارانه باید بسیاری از جهت های دیگر هم که در آن ها فساد مالی چون فسادهای اداری دیده می شود را بررسی کند و به تدریج این مسائل حل شود بنابراین بهتر است توقعاتمان را در حد امکانات دولت پایین بیاوریم.
وی تاکید کرد: دولت از نیازهای اساسی کشور اطلاع دارد و در چارچوب محدودیت هایی که داریم تمام توانمان را به کار گرفته با بتوانیم این مشکلات را از پیش پای مردم برداریم و این یک دوره کوتاهی است که ملت انشاءالله مثل بحران های دیگر پشت سر خواهد گذاشت و یک افق و چشم انداز روشنی است که با توکل بر خداوند متعال و عنایت حضرت ولی عصر (عج) به آن خواهیم رسید.
در ادامه فرشید فلاح مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کرمان باغ فتح آباد را که در حال بازسازی است از نظر وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تائید شده برای هنرمندان اعلام کرد که فضایی است که در اختیار هنرمندان کرمان گذاشته خواهد شد .
در پایان یک قرآن با خط ثلث از طرف اکبر اصفهانی، سینی قلم زنی شده با نام علی ابن موسی الرضا از طرف رضاپور، یک تابلوی نقاشی از درختان کرمان از طرف ملک محمدی، یک پته زیبا هم که سرپنجه ی هنرمندان کرمان است از طرف استاندار و یک کاریکاتور از وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی از طرف صالح رزم حسینی به وزیر فرهنگ اهدا شد.