به گزارش خبرگزاری مهر، جواد جمیری معاون فرهنگی سازمان با اشاره به اینکه جامعه هنری نیازمند الگوهای عملی و ناب است، گفت: کنگره شهدای هنرمند با هدف ترویج سبک زندگی و سیره عملی این شهدا برگزار میشود.
معاون فرهنگی سازمان بسیج هنرمندان به تشریح کنگره شهدای هنرمند کشور پرداخت و عنوان کرد: فعالیتهای آغازین کنگره شهدای هنرمند از سال 87 شروع و برنامههای راهبردی این کنگره در چند مرحله تعریف شده است که مهمترین آن، شناسائی شهدای هنرمند در سراسر کشور بود. آثار مربوط به شهدای هنرمند اعم از عکس، زندگینامه، خاطرات، وصیتنامهها و یادگارهایی که از شهدا بر جای مانده است، جمعآوری و طبقهبندی میشوند.
طبقه بندی و انتشار آثار شهدا
جمیری ادامه داد: بعد از جمعآوری و طبقهبندی تمامی آثار، آرشیوبندی، ثبت و نگهداری این آثار پیگیری شده و پس از آن قرار است که آثار در قالب یک بانک اطلاعاتی جامع از شهدا، تدوین شوند تا در مواقع لازم از آن استفاده و در اختیار علاقهمندان به این عرصه قرار گیرد. دبیرخانه کنگره شهدای هنرمند از سال 91 آغاز به کار کرده است. اجرای این کنگره در بسیج هنرمندان سراسر کشور مورد نظر قرار دارد و تمامی دست اندرکاران استانی در این زمینه فعال هستند.
وی متذکر شد: برگزاری یادواره شهدای هنرمند، یکی از دیگر اقدامات کنگره بزرگداشت یاد و خاطره این شهداست که تاکنون قریب به 15 استان، کار برگزاری یادوارهها را به اتمام رساندهاند. بر همین اساس این یادواره ها در سراسر کشور برگزار خواهد شد به طوری که مابقی استانها، در 6 ماه اول امسال بحث کنگره استانی خود را انجام خواهند داد.
شناسائی 2 هزار و 20 شهید هنرمند
وی تعداد شهدایی که تاکنون شناسایی شده و اطلاعات آنان در بانک جامع اطلاعاتی به ثبت رسیده است، 2 هزار و 23 شهید عنوان کرد و افزود: این شهدای بزرگوار در طول حیات خود در رشتههای مختلف از جمله فیلم، تئاتر، موسیقی، عکس، نقاشی، هنرهای تجسمی، خوشنویسی و ادبیات داستانی فعال بودند. در مجموع باید گفت که از میان این شهدا، 177 شهید در حوزه فیلم، 622 نفر در زمینه تئاتر، 322 شهید در شعر، 239 شهید در هنرهای تجسمی، 130 شهید در زمینه عکس، 148 شهید در موسیقی، 318 شهید در خوشنویسی و در نهایت 67 شهید در عرصه ادبیات داستانی فعال بودند که اطلاعاتشان وارد بانک جامع شده است.
تشکیل شورای هم اندیشی برای برگزاری کنگره
معاون فرهنگی سازمان بسیج هنرمندان تصریح کرد: شورای هماندیشی با حضور اندیشمندان، نویسندگان و پژوهشگران عرصه هنر تشکیل شد و 4 جلسه را با حضور 50 نفر از هنرمندان برای استخراج موضوعات، مقالات و نشستهای تخصصی شهدای هنرمند برگزار شد. بخشی از کار شناسائی نیروهای توانمند برای حضور در شورای هماندیشی کنگره شهدای هنرمند به ویژه در کمیته تحقیق و پژوهش و کمیته تألیف و نشر آثار صورت گرفته است.
جمیری افزود: شناسایی ظرفیتهای سازمانهای ذیربط و فعال در عرصه مباحث فرهنگی و هنری، از دیگر مسائلی است که باید به آن پرداخته شده و اهداف و برنامههای کنگره شهدای هنرمند، برای این دستگاهها و نهادها تبیین شود. شرح وظایف کمیتههای مختلف آماده شده است و قرار است از همه این مباحث مستندسازی صورت گیرد. تاکنون در بحث کنگره شهدا 13 عنوان کتاب استخراج، تهیه و به چاپ رسیده که در دسترس علاقهمندان قرار گرفته است. همچنین 11 مستند تصویری در همین زمینه آماده شده است. گفتنی است که 3 آلبوم موسیقی در وصف شهدای هنرمند آماده شده است.
این فعال عرصه فرهنگ و ادب در ادامه سخنان خود به توصیف برنامههای آتی در زمینه برگزاری کنگره شهدای هنرمند پرداخت و افزود: کارهای خود را در آینده به سه بخش تقسیم کردیم که با تمامی توان کارها را به پیش ببریم.
وی اصلیترین برنامه در این زمینه را برگزاری تخصصی کنگره شهدای هنرمند با تکیه بر رشته فعالیت شهدا، دانست و عنوان کرد: این پیشنهادی است که در کنگره بر روی آن مشورت شد و سعی بر این است که برای شهدای هنرمند را بسته به تخصصشان؛ کنگره تخصصی برگزار کنیم به عنوان مثال برای شهدای عکاس، کنگره شهدای عکاس را برگزار کنیم.
برگزاری 8 کنگره تخصصی برای شهدای هنرمند
جمیری متذکر شد: در مجموع بنا داریم تا 8 کنگره تخصصی طراحی و اجرایی بسازیم و در نهایت، اجلاس سراسری را برگزار کنیم تا بدین ترتیب فرآیند یک فضاسازی و جریانسازی برای جامعه هنری ترسیم شود. در کنگره کاملا حساب شده و با برنامهریزی دقیق پیش میرویم به طوری که کارهای را در چند بخش تنظیم شده است که مهمترین بخش، بحث تولیدات است. در حوزه فیلم مستند نیز فعالیت خوبی مورد نظر قرار دارد به شکلی که 8 فیلم مستند در زمینه معرفی شهدای هنرمند در دستور کار قرار دارد. تولید سرودهای ویژه شهدای هنرمند، تهیه آلبوم آثار این شهدا، ویژه نامه شهدا، تولید کارهای هنری کوتاه برای اجرا در کنگرههای تخصصی از دیگر کارهای این حوزه است.
معاون فرهنگی سازمان بسیج هنرمندان یادآور شد: مباحث هنری در دانشگاهها، تجلیل از هنرمندانی که در معرفی شهدای هنرمند خلق اثر کردند، تجلیل از خانوادههای شهدا، نامگذاری اماکن، میادین و مراکز فرهنگی به نام شهدای هنرمند، از دیگر برنامهها برای اجلاسیه است.
وی با بیان اینکه ستاد مرکزی برگزاری یادواره شهدای هنرمند از 6 کمیته تشکیل شده است، اظهار کرد: این کنگره از 6 کمیته به نامهای کمیته برنامهریزی، کمیته بررسی و تحقیق، کمیته شناسائی و ثبت سوابق، کمیته فرهنگی و تولیدات فرهنگی و هنری، کمیته روابط عمومی و اطلاع رسانی و کمیته مراسم تشکیل شده است.
جمیری افزود: فراگیری ارزشهای ایثار و شهادت و معرفی شهدای هنرمند با هدف ترویج خصوصیات، رفتارها، منش و آرمانهای این شهدا در عرصه هنر به عنوان الگویی کاربردی برای جامعه هنری، دیگر هدف این کنگره است.
شهدای هنرمند، والاترین الگو برای جامعه هنری
وی در پاسخ به اینکه هنرمندان چگونه از شهدای هنرمند الگو برداری کنند، اذعان کرد: جامعه هنری ما تا حدودی با الگوهایی مواجه هستند که تناسبی با جامعه اسلامی ندارند این امر خود زمینه سازی برای پیدایش برخی تعارضات و ناهنجاری شده است. شهدای هنرمند به واسطه روحیات، منش، رفتار، اخلاق، آرمانها و افکار میتوانند بهترین سبک زندگی و سیره عملی را برای جامعه هنری کشورمان ترسیم کنند. شهدا کسانی بودند که در انقلاب اسلامی پرورش پیدا کرده و هنر خود را در اختیار انقلاب قرار دادند.
جمیری یادآور شد: هنرمند در اهداف و آرمانهایش به دنبال الگوئی فعال برای پیشبرد هستند لذا به دنبال شخصیتهائی خاص میروند، شهدای هنرمند میتوانند الگوهائی دست یافتنی و با ارزشی برای هنرمندان ما باشند چراکه تمام شاخصههای هنری در این هنرمندان وجود دارد.
وی در پایان صحبتهایش اظهار کرد: این شهدا را میتوان به عنوان قهرمانان ملی معرفی کرد و درباه آنها داستان نوشت، فیلم ساخت، کارهای هنری بسیاری را تولید و معرفی کرد. این شهدا یک نمونه خالص برای جامعه هنری هستند.