شیراز – خبرگزاری مهر: نمایش "هم هوایی" در حالی نخستین شب اجرای خود را پشت سر گذاشت که همسر و فرزند خلبان شهید "عباس دوران" به تماشای این تئاتر نشستند.

به گزارش خبرنگار مهر، نمایش "هم هوایی" با بازی ستاره اسکندری، الهام کردا و سارا بهرامی سه داستان در هم تنیده را روایت می کند که هر یک سرگذشت زنی را بازگو می نمایند که تراژدی را پشت سرنهاده است. در میان این سه زن، تنها همسر شهید عباس دوران است که در قید حیات است و دو زن دیگر هریک در نهایت دنیای فانی را وداع می کنند

در این درام چند لایه که توسط مهین صدری نوشته شده، افسانه ماهیان با قرار دادن سرنوشت سه نسل از زنان ایرانی به بازگویی دردمندی آنانی می پردازد که نمونه های آن در گوشه گوشه ایران دیده می شود.

با اینکه محور داستان این نمایش همسر خلبان شهید عباس دوران قرار گرفته، اما سرنوشت محتوم شهلا جاهد، قاتل همسر ناصر محمدخانی نیز در کنار تراژدی مرگ بانوی کوهنورد ایرانی که در کوهستان K2 به دیار باقی شتافت هر یک با تنیده شدن در زبان و متن این نمایشنامه از آن تئاتری مورد ستایش مخاطب و منتقدین ساخته است.

مونولوگ را بزرگ ترین چالش در کارگردانی نمایش می دانم

در پیوند با این نمایش که از شامگاه جمعه نهم خرداد در تالار احسان به روی صحنه رفت، کارگردان آن در نشستی خبری به تبیین دیدگاه های خود پرداخت و گفت: اجرایی در قالب مونولوگ را بزرگ ترین چالش خود در کارگردانی نمایش «هم هوایی»می دانم.

افسانه ماهیان، خاطرنشان کرد: در شیوه اجرایی نمایش «هم هوایی» به دنبال نقاط اشتراک شخصیت ها و تمرکز روی کلیت کار بودیم و سعی کردیم به شیوه ای سیال و بدون تاکید بر عنصری، این کلیت را رعایت کنیم.

وی در ادامه در مورد علت به صحنه بردن این اثر اظهار کرد: من مدت هاست که مهین صدری را می شناسم. اساس شروع این نمایشنامه از حدود یک سال و نیم پیش و با پیشنهاد طرحی از خانم صدری اتفاق افتاد. نوع روایت صدری در این نمایشنامه از نظر تکنیک نگارش، جنس قصه گویی و پرداختن به جزئیات بسیار خوب است و علیرغم اینکه تجربه ای از این نوع نمایشنامه ها و شخصیت های مستند نداشتم، با خواندن متون خانم صدری، که در شکل های مختلفی هم نوشته شده بودند، همه چیز با جزئیات به عنوان یک خواننده برایم تصویر می شد.

اجرای یک نمایش مونولوگ کار بسیار دشواری است

ماهیان در مورد تجربه کارگردانی این نمایش بیان کرد: کارگردانی این نمایش در کنار موضوع جذاب آن یک فضای جدید و چالشی بزرگ بود که یکی از دلایل آن قالب مونولوگ این نمایشنامه است. اجرای یک نمایش مونولوگ هم برای نویسنده، هم برای کارگردان و بازیگران کار بسیار دشواری است.

وی همچنین نقش طراحی صحنه را در نشان دادن نقاط تلاقی و اشتراک شخصیت ها بسیار موثر دانست و گفت: حتی از زمانی که نمایش در مورد پنج شخصیت بود، تا الان که فقط سه شخصیت نشان داده می شود، این نقاط تلاقی وجود داشت که با کدگذاری خانم صدری و طراحی صحنه خوب منوچهر شجاع سعی کردیم چنین فضایی را القاء کنیم.

ماهیان با اشاره به اینکه افزون بر این ها، نمایشنامه "هم هوایی" دارای یک سناریو جداگانه موسیقی است، خاطرنشان کرد: تاکید می کنم این تئاتر 100 در 100 مستند نیست، چراکه تئاتر مستند دارای تعریف خاصی است که در این نمایشنامه نمی گنجد.

این کارگردان هنرهای نمایشی با بیان اینکه طرح ابتدایی "هم هوایی" دارای 5 کاراکتر بود، افزود: در ادامه بازنویسی متن با 3 کاراکتر کامل نهایی شد چراکه نقاظ مشترک این سه شخصیت نخست زن بودن و پس از آن پرداختن به مسئله عشق در میان آنهاست.

ساده زیستی شهید دوران و همسر وی ویژگی این تئاتر است

وی درباره علت انتخاب همسر شهید عباس دوران در این نمایش، خاطرنشان کرد: به دلیل ویژگی هایی است که هم شهید دوران و هم همسر وی داراست و شخصیت های آنها را متفاوت از دیگران می گرداند. چراکه این دو در عین ساده زیستن شیوه زیستن خاصی داشتند.

کارگردان هم هوایی شرایط سالن را در این نمایشنامه نسبی عنوان کرد و گفت: از آنجا که در این متن نیاز به سالن بلک باکس داشتیم ترجیح دادیم با مطابقت دادن صحنه آن را برای اجرا در سالن احسان آماده کنیم.

وی با تاکید بر اینکه به عنوان یک تئاتری همواره باید با شرایط خود را تطبیق داد، افزود: با اینکه سالن مورد نظر گروه برای این تئاتر بلک باکس بود، اما موضوع طوری طراحی شد که به سالن مورد نظر همخوانی بیابد. گرچه ایده آل ما بلک باکس است، اما اینگونه نیست که بخواهد صحنه این سالن لطمه اساسی به کار بزند.

متن باید یک کاریزما و ویژگی داشته باشد

ماهیان در ادامه درباره انتخاب این متن، یادآور شد: به عنوان یکی از اهالی تئاتر خیلی جذب متن آن شدم. چراکه متن باید یک کاریزما و ویژگی داشته باشد.

وی تاکید کرد: یکی از ویژگی های کارگردانی انتخاب متن است و این انتخاب مبتنی بر نیاز مخاطب باید شکل بگیرد. از این رو وظیفه مان شناخت نیاز تماشاگر است. افزون بر این، کارگردان وظیفه دارد یک متن را در بزنگاه به صحنه بیاورد.

کارگردان این تئاتر درباره مفهوم واژه هم هوایی توضیح داد: هم هوایی یک اصطلاح کوهنوردی است که کوهنورد بر اساس ارتفاعی که از آن صعود می کند و نیازی که به اکسیژن دارد باید بدن خود را آماده آن مقدار اکسیژن کند.

وی خاطرنشان کرد: در این متن نیز چون یکی از کاراکترها کوهنورد است این اصطلاح به عنوان نام نمایش استفاده شد تا هم بار معنایی و هم تمثیلی مورد نظر نویسنده را داشته باشد.

هنوز کسانی هستند که قهرمانان ما را فراموش نکرده اند

در اجرای شب نخست این تئاتر که با استقبال روبه رو شد، خانواده شهید عباس دوران در سالن حضور داشتند که پس از پایان اجرای نخست، همسر و فرزند و نوه خردسال این شهید به دعوت گروه روی سن قرار گرفته و مورد تشویق و استقبال تماشاگران قرار گرفتند.

فرزند شهید عباس دوران در این برنامه، گفت: هنوز کسانی هستند که قهرمانان ما را فراموش نکرده اند و با آثارشان باعث می شوند هیچگاه به خود اجازه ندهیم آنها را فراموش کنیم.

علیرضا دوران خاطرنشان کرد: فراموشی نکنیم همیشه آرش های کمانگیری وجود دارند که مانند عباس دوران دست به خلق حماسه بزنند.

نمایش «هم هوایی» به نویسندگی مهین صدری و کارگردانی افسانه ماهیان تا 13 خرداد در مجموعه آموزشی فرهنگی احسان ساعت 20:30 به اجرا در می آید. بازیگران این نمایش را ستاره اسکندری، الهام کردا و سارا بهرامی تشکیل می دهند.

فروش بلیت های این نمایش از سایت www.irantic.com انجام می شود.