به گزارش خبرنگار مهر، ششمین نشست کرسیهای آزاد اندیشی حوزه علمیه با موضوع شاخصههای مدیریت جهادی با ریز موضوعات اصول و مبانی مدیریت جهادی، مدیریت جهادی چرا و چگونه، مدیریت جهادی چالشها و مزیتها با حضور آیت الله دری نجف آبادی پیش از ظهر یک شنبه در سالن همایشهای مدرسه دارالشفا قم برگزار شد و از تعداد 40 مقاله رسیده به دبیرخانه در این نشست چهار مقاله قرائت شد.
حجت الاسلام منصور مقدمی به عنوان اولین نفر به قرائت مقاله خود پرداخت در این مقاله براین موضوع که باید مدیریت جهادی و مدیریت اسلامی در ابتدا تبیین و سپس به آن پرداخت تاکیده است.
وی در ادامه به ساختارهای مدیریت اشاره و گفت: توجه به خداوند در افعال و عملکردها، ولایتمداری در تمامی ساختارهای مدیریتی و انعطاف پذیری مدیر از جمله اصولی است که باید در مبحث مدیریت به آن توجه شود.
وی توجه به خداوند را موجب بهترین اقدام در عزل و نصبها و حتی برنامه ریزیها عنوان و افزود: اصل ولایت مداری موجب از بین رفتن موازی کاریها و متحد شدن سیستمهای مدیریتی با یکدیگر میشود و انعطاف پذیری نیز میتواند با ایجاد تغییرات در شرایطی که نیاز جامعه ایجاب کند و یا ضرورتی احساس شود میزان بازدهی را افزایش دهد.
سردبیر نشریه منادی به بعد رفتار مدیریت نیز در مقاله خود اشاره و ادامه داد: اصل خودباوری، اعتماد به نیروی جوان، ایثار و از خودگذشتگی و تلاش و پرکاری نیز از اصول مورد تاکید در مدیریت است.
مدیریت اسلامی اساسیترین نیاز امروز جامعه است
در ادامه حجت الاسلام یونس نویدی نیز به ارائه مقاله خود پرداخت وی در این مقاله با تاکید براینکه مدیریت اسلامی اساسیترین نیاز امروز جامعه است گفت: در مدیریت اسلامی باید به بینشها و ارزشها توجه ویژه شود و در این بین ارزشها از طریق تببین بینشها شکل میگیرند و تا نوع بینش به خوبی تبیین نشود نمیتوان به ارزشها دست پیدا کرد.
وی در ادامه با بیان اینکه خدامحوری اساسیترین اصولی است که در تمامی مدیریتها باید مورد توجه باشد عنوان کرد: امروز مدیریتی که در جهان شکل گرفته همان مدیریت غربی است که وارد کشور ما نیز شده و برگرفته از مبانی غرب است.
مسئول بنیاد نخبگان استان اردبیل پذیرفتن این اصل که مدیریت خداوند از طریق انسان کامل اعمال میشود را از اصول دیگر مدیریت دانست و ادامه داد: توجه به عدالت و اینکه مدیریت خداوند مبتنی بر عدالت است و توجه به این موضوع که چشم انداز مدیریت باید ابدیت و عاقبت گرا باشد از دیگر اصول است.
خدامحوری و اخلاص از اصول اولیه مدیریت است
در ادامه همچنین سید عباس قدیمینژاد نیز با ارائه مقالهای پیرامون مدیریت جهادی به نگاه قرآن کریم به مقوله مدیریت اشاره و بیان کرد: اولین بار که واژه جهاد بدون استفاده تمثیلی یعنی فراتر از جنگیدن به کار برده شد در قرآن کریم و مبحث جهاد با نفس است.
وی ادامه داد: این واژه دومین بار نیز توسط پیامبر اسلام در مورد جهاد اکبر به کار برده شد و در روایات فراوانی هم هنگامیکه بخواهند ارزش یک چیزی را نشان دهند از واژه جهاد استفاده میکنند مانند جهاد با نفس.
عضو مجمع عالی تفسیر قرآن حوزه علمیه قم نیز خدامحوری و اخلاص را از اصول اولیه مدیریت عنوان و ادامه داد: احقاق حق و ابطال باطل و همچنین کسب منفعت نیز که آخرین اولویت کار جهادی است نیز جزو مباحثی است که در مدیریت باید مورد توجه قرار گیرد.
وی در ادامه با ذکر مثالی از شاخصههای قرآنی در مبحث مدیریت از مدیریت حضرت یوسف، حضرت سلیمان و ذوالقرنین به عنوان نمونههای قرآنی یاد کرد که در مبحث مدیریت جهادی میتوانند الگو باشند.
در برخی از بخشها رخنههای فرهنگی بسیار سفت و محکم شده است
در ادامه همچنین حجت الاسلام احمد شرفخانی به ارائه مقاله خود پرداخت. وی در این مقاله با تاکید بر مبحث جهاد فرهنگی به واژههایی همچون تهاجم فرهنگی، شبیخون فرهنگی و جنگ نرم که از سوی رهبر انقلاب عنوان شدهاند اشاره و گفت: واژه رخنه فرهنگی نیز از جمله این واژهها است که از سوی مقام معظم رهبری مطرح شده و ما متاسفانه امروز شاهدیم که در برخی از بخشها رخنههای فرهنگی بسیار سفت و محکم شده است.
وی با بیان اینکه در کارهای فرهنگی به دنبال کارهای ویترینی و تشریفاتی هستیم بیان کرد: متاسفانه در بحث جنگ نرم تصور اینگونه است که ما در حال آسایش هستیم و هنوز جنگ نرم را باور نداریم و اینگونه تصور میکنیم که در صلح هستیم و به جای دفاع به کارهای ترویجی اقدام میکنیم.
معاون فرهنگی سازمان اوقاف و امور خیریه کشور با بیان اینکه در جنگ نرم دشمن قابل مشاهده نیست ادامه داد: مدیریت جهادی میتواند در مقابله با جنگ نرم موفق باشد.
وی در ادامه به ویژگیهای مجاهد فرهنگی اشاره و عنوان کرد: کار برای خدا، توکل، کسب رضای خدا، حفظ انگیزه از جمله ویژگیهای مجاهد فرهنگی است.
حجت الاسلام شرفخانی مسئولیت پذیری بر اساس منطق را از دیگر ویژگیهای مدیریت عنوان و بیان کرد: اصل در جهاد فرهنگی آماده کردن خود برای هر خدمت و نه یک مسئولیت خاص است.
وی به مبحث تبلیغ در عرصه کنونی اشاره و ادامه داد: امروز عرصه تبلیغ و فرهنگ با 20 سال گذشته تفاوت پیدا کرده و باید به دنبال جبهههای امروزی که برای تبلیغ وجود دارد رفت.
معاون فرهنگی سازمان اوقاف و امور خیریه کشور ادامه داد: امروز جبهه جوانها در مدارس، دانشگاهها، هیئتهای مذهبی باید بسیار مورد توجه برای تبلیغ باشد.
وی به عرصه فضای مجازی نیز اشاره و عنوان کرد: امروز فضای مجازی باید مورد توجه روحانیون برای ورود به عرصه تبلیغ باشد و تا بتوانند با ورود به این عرصه تاثیرگذار باشند.
شرفخانی راه اندازی شبکههای جبهه انقلاب فرهنگی را نیز مورد اشاره قرار داد و بیان کرد: ایجاد این شبکهای یکی از منویات مقام معظم رهبری است که باید با سردمداری روحانیت در تمامی مراحل تشکیل، هدایت و راهبرد و نظارت شکل بگیرد.